Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Рецепт випише... природа,

або Дещо про фітотерапію
07 жовтня, 00:00
Фiтотерапiя, або траволiкування, не стала повноправним пiдроздiлом традицiйної медицини. Проте першими українськими лікарями були саме травники, й основою лiкування для них завжди були природнi компоненти — рослини.

Рівненський фітотерапевт Іван Носаль був відомий в усьому світі завдяки тому, що вперше систематизував лікувальні рослини Волині. Тепер традицiї лікаря з успiхом продовжує його єдина учениця Iнна Брижань, у домашнiй аптецi якої понад 300 найменувань рослин. Саме з нею сьогоднішня розмова кореспондента «Дня»

— Панi Iнно, з чого все починалося? Як лiкар-невропатолог став невропатологом-фiтотерапевтом?

— Багато рокiв тому, закiнчивши Львiвський медичний iнститут, працювала невропатологом. Знала, що i в неврологiї, i в iнших галузях медицини iснують тяжкi невилiковнi захворювання, що ця проблема не вирiшена в усьому свiтi. Шукати вихiд тодi на думку не спадало. Перевернула мiй свiтогляд власна раптова хвороба та безрезультатнi поневiряння по рiзних лiкарнях. Звернулася до Iвана Михайловича Носаля. Коли за 5 днiв лiкування травами зникли майже всi прояви хвороби, я була приголомшена цим результатом. Нiби свiтло у вiконцi побачила.

Ось так я зрозумiла, що є шлях, яким треба йти. Iван Носаль — науковець, людина високого iнтелекту i шляхетної душi — до нестями закоханий у природу. Він дав менi зрозумiти, що досягнути майстерностi в лiкуваннi травами можна тiльки цiною важкої працi всього життя. Я знала, що мушу добре орiєнтуватися в тих сотнях видiв лiкарських рослин, на якi така багата наша унiкальна українська природа.

Потягнулися довгi 15 рокiв спiльних поїздок з Iваном Носалем на природу. Тодi я ще нiкого не лiкувала, а тiльки вчилася. Це були роки опанування науковою ботанiкою, роки щасливого захоплення незбагненно прекрасною природою. З року в рiк, знову й знову вивчала правила збору, розповсюдження, диференцiацiю, сушку лiкарських рослин i безлiч iнших деталей, якi треба знати, щоб зробити сировину найвищої якостi. Одночасно збирала бiблiотеку наукових видань з ботанiки та фiтотерапiї. Видання зарубiжних авторiв доводилося опановувати завдяки знанню латинi, бо тiльки опанувавши досвiд свiтової фiтотерапiї, можна творити щось нове. У 1989 роцi закiнчила курси спецiалiзацiї з фiтотерапiї у Ленiнградському iнститутi вдосконалення лiкарiв iм.Кiрова. Вiдтодi працюю у вiддiленнi вiдновлювального лiкування та нетрадицiйної медицини Рiвненської обласної лiкарнi лiкарем-фiтотерапевтом. З того часу все моє життя — це пошук ефективних методик лiкування важких захворювань.

Завдяки багаторiчному досвiду я дiйшла до висновку, що лише рослинами можна вилiкувати хвороби, над якими безрезультатно б’ються цiлi науково-дослiднi iнститути. Якщо лiкування проводиться рослинами найвищої якостi, то ефект настає надзвичайно швидко. Часом це 2 — 3 днi, часом — 2 — 3 тижнi.

— Чим пояснюються такi швидкi й блискучi результати?

— Сутнiсть життя кожної клiтини нашого органiзму — це надзвичайно складний i досконалий процес постiйного обмiну речовин або бiохiмiчних перетворень. Будь- яке захворювання починається з порушення саме цих процесiв всерединi клiтини. Жодна лабораторiя у свiтi не може проникнути в сутнiсть цих процесiв, синтезувати речовини, що налагодять цi порушення, бо створене природою є настiльки досконалим i складним, що створити це штучно неможливо. А рослини є частиною тiєї ж природи, як i людина, i мають той же бiохiмiчний склад, що й клiтини нашого органiзму. Саме тому рослини легко усувають бiохiмiчну поломку на клiтинному рiвнi, сприяють нормальному розвитку життя клiтин. Диво-трави не тiльки вирiшують конкретну проблему, а мають загальнооздоровлюючий ефект. Пiсля лiкування суттєво позитивно мiняється самопочуття, з’являється життєва енергiя.

— Якi етапи має пройти рослина, щоб стати лiкарською?

— Важливо вловити i засвоїти всi нюанси збору. Кожна рослина має свiй перiод, коли вона бiологiчно активна. Якщо зiбрати її не в той час, не в тому мiсцi, то вона втрачає свої цiлющi властивостi. Велику роль вiдiграє i транспортування, яке має бути максимально акуратним i максимально швидким (не бiльше пiвгодини). Наступний етап — сушiння, яке теж має свої особливостi. Адже для одних рослин пiдходить потужний вентилятор, для iнших це протипоказано, одним пiдходить висока температура, iншим — низька. Надзвичайно важливо враховувати чистоту рослин, бо зараз, коли існує стiльки рiзноманiтних алергiчних захворювань, трави, купленi, наприклад, на базарi, можуть лише зашкодити хворому. Тому я й стараюся збирати рослини в екологiчно чистих мiсцях, подалi вiд цивiлiзацiї.

— Якi хвороби найефективнiше лікуються травами?

— Дуже добре йде лiкування хворих (особливо дiтей), якi страждають хронiчними запальними процесами дихальних шляхiв. Найчастiше буває так. Дитина перенесла ангiну, через короткий час бронхiт, ще згодом — отит або гайморит. Потiм — безперервний кашель вiд маленького вiтерцю. Так розвивається хронiчний бронхiт. Вiн часто загострюється, переходить в обструктивну форму. Це триває довгий час, i захворювання може перейти в астматичний бронхiт, бронхiальну астму. Цей знайомий багатьом батькам ланцюжок з допомогою трав можна перервати остаточно на будь- якiй його стадiї. Але це можливо лише з хворими, у яких ще немає залежностi вiд гормонiв. До того ж надзвичайно вдало лiкуються ревматичнi та системнi захворювання. Мiй метод припиняє ревматичнi процеси назавжди. Власне, лiкування рослинами i вiдрiзняється вiд медикаментозного тим, що лiквiдовує процес не на деякий перiод, а назавжди й безповоротно. А для дiтей взагалi достатньо лише одного курсу лiкування, щоб ревматичний процес зник повнiстю. Це пiдтверджують аналiзи кровi, iншi медичнi обстеження моїх пацiєнтiв. Лише трави припиняють прогрес такої надзвичайно небезпечної хвороби як ревмокардит.

Системнi захворювання, такi як червоний вовчак, склеродермiя також ефективно лiкуються. Згiдно з офiцiйною медициною, i червоний вовчак, i склеродермiя, пiд час якої висихають м’язи i шкiра, — це смертельний вирок. Можу похвалитися, що нещодавно я таку хворобу вилiкувала.

— Чим ви пояснюєте певну недовiру хворих до лiкування травами?

— Через необiзнанiсть, брак iнформацiї. А ще через те, що деякi травники-невiгласи дискредитують фiтотерапiю, використовуючи неякiсну сировину, яку або збирають будь-де i будь-як, або просто купують на базарi.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати