Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Російська правозахисниця Олена Васильєва вибачилася за свій народ

Мета приїзду до України організатора інтернет-групи «Груз 200» — розвіяти міфи путінської пропаганди
08 жовтня, 10:00
ФОТО З САЙТА 24TV.UA

Росія і Україна перебувають у стані неоголошеної війни. Цей сумний факт визнала на прес-конференції в Дніпропетровську російська правозахисниця Олена Васильєва (нагадаємо, інтерв’ю з нею «День» публікував 26 вересня цього року). Мета її приїзду в Україну — розвіяти міфи путінської пропаганди, внести ясність і розуміння до свідомості російського населення. «Росіяни дуже інертні. Їм навіть новини лінь дивитися. Краще перемкнути телевізор на «бойовик» або на ток-шоу. Я хочу, щоб вони побачили кінцевий результат війни — смерть людей. Лише так зможу пробудити свідомість матерів, дружин і родичів», — заявила російська активістка.

Дніпропетровська область, як прифронтовий регіон, спроможна допомогти правозахисникам у зборі необхідної інформації. Користуючись випадком, О. Васильєва принесла вибачення від імені російського народу перед усією українською нацією. «Я хочу вибачитися. Мені соромно за свій народ. Хочу вибачитися, що наша країна напала на вашу країну», — сказала активістка. О. Васильєва повідомила, що разом із радником глави облдержадміністрації Дніпропетровської області Тетяною Губою вона відвідала трупарні міста, військовий шпиталь і лікарню ім. Мечникова, де перебувають на лікуванні українські солдати і офіцери, а також міський цвинтар з похованнями непізнаних воїнів.

Її інформатори — це військові, волонтери, активісти, політики, лікарі і судмедексперти. Бесіди з учасниками АТО вона фіксувала на відеозапису.

Як відомо, О. Васильєва організувала в соціальній мережі інтернет-групу «Груз 200: з України до Росії». Вона поширює інформацію про загиблих в Україні російських військових. Група набула надзвичайної популярності в Росії. Попри спростування російської влади, Олена Васильєва стверджує, що в бойових діях на сході України вже загинуло понад 4 тисячі росіян. До активістки звернулося понад 6,5 тисячі російських родин, які розшукують своїх синів, братів і батьків. Через це російські правозахисники намагаються знайти сліди їхнього перебування в Україні. У трупарнях Дніпропетровська зараз перебуває близько 400 тіл загиблих, 100 з яких абсолютно неможливо ідентифікувати, оскільки «це останки, скинуті в мішки», — сказала О. Васильєва. Вона переконана, що багато хто з них цілком може бути російським військовим, оскільки «Путін бавиться в переодягання».

За словами О. Васильєвої, практично до кожного міста Росії вже прийшов «вантаж 200» з України. Тисячі родин шукають своїх рідних. Свідоцтва про смерть військових заповнюють заднім числом, а в графі про причини вигадують різні небилиці, наприклад, суїцид, інфаркт, інсульт та інше, що абсурдно звучить щодо молодих і здорових солдатів. О. Васильєва розповіла, що багатьом солдатам навіть не кажуть про те, куди їх відправляють. У них просто забирають військовий квиток, знімають знаки розрізнення, вилучають телефони і навіть годинники, оскільки вони є прямим доказом перетину кордону через різницю в годинникових поясах.

Правозахисниця вважає, що, так зване перемир’я «не працює», бо воно не вигідне для російських військових. «Російським контрактникам, які воюють у зоні АТО, платять за постріли та бойові дії. Якщо за цілий день не було бойових дій, їм нараховують значно менше грошей. Саме тому вони й бомблять Донецьке летовище», — пояснює О. Васильєва.

Позиція російської активістки знайшла розуміння з боку дніпропетровців. «Олена Васильєва — це та людина, яка прониклася ситуацією в Росії і Україні, долею солдатських матерів. Я хочу подякувати їй за те, що вона знайшла можливість приїхати сюди. Російські матері повинні розуміти, де перебувають їхні сини. Ми й надалі спілкуватимемося та співпрацюватимемо», — сказала радник глави Дніпропетровської ОДА Тетяна Губа.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати