Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Русовичі»

У День вишиванки на Волині презентували етнографічний проєкт
21 травня, 20:31

Автором ідеї проєкту є мешканка Нововолинська Марія Доліновська, яка збирає волинське вбрання і досконало його досліджує. Цінність її колекції у тому, що зібрані нею вишиті сорочки та інший одяг є суто волинськими, представляють різні райони регіону, і, як виявилося, це надзвичайно цікаво. Частина колекції Марії Доліновської вже була представлена на різних виставках, але ще дуже і дуже мало. На березень вона готувала велику презентацію у Києві, та карантин цьому завадив. Отож, у міжнародний день вишиванки вона з однодумцями презентує проєкт «Русовичі».

СОРОЧКА З КАМІНЬ-КАШИРСЬКОГО РАЙОНУ, ПОЧАТОК XX СТОЛІТТЯ

Русовичі — це село, яке майже поглинуло місто Нововолинськ, від нього залишилося кілька хат, а решта території увійшла в межу міста. «Русовичі були крайньою точкою Київської Русі, — каже пані Марія, —  Наших предків називали дулібами, бужанами, волинянами. А можливо, існувала і ще одна назва, яка зафіксована в багатьох топонімах нашого краю з коренем «рус». Звідси і Русовичі, Руснів, Русов, Рава-Руська. Проєкт перш за все пізнавальний. Хочемо ознайомити волинян з історією рідного краю. Показати Волинь з іншого ракурсу, а саме: з побутового сприйняття самих себе і наших далеких пращурів. У що одягалися, як і чим прикрашали свій одяг і житло наші предки 100 років тому? На старих пожовклих світлинах все виглядає сіро і сумно. Але народне вбрання, яке збереглося з тих часів, говорить про інше».

СТАРОВИННА СОРОЧКА З ВОЛОДИМИРЕЦЬКОГО РАЙОНУ РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ, КІНЕЦЬ XIX СТОЛІТТЯ

Презентувати старовинні сорочки Марії Доліновській допомагала дочка, яка має у Луцьку невеличку крамничку «Два кольори», та, як кажуть, знайомі і знайомі знайомих, бо сорочок представлено багато. Наразі виставлятиме фотознімки на своїй сторінці у Фейсбуку, мріючи про час, коли зможе організувати достойну виставку в реалі. Дуже вдячна, зокрема, краєзнавцю та історику з Луцька Тетяні Яцечко-Блаженко, завдяки дослідженням якої змогла ідентифікувати і свої придбання. «Тетяна публікує багато унікальних давніх знімків, завдяки їм я можу порівнювати візерунки і своїх сорочок, — каже Марія Доліновська. — Так, виявилося, що сорочки, які спочатку вважали сокальськими, з регіону сусідньої Львівщини, це сорочки з Володимирського повіту, кожен регіон на Великій Волині мав свої особливості і у вишиванні».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати