Перейти до основного вмісту

Швидка застільна допомога

27 грудня, 00:00
МАЛЮНОК АНАТОЛІЯ КАЗАНСЬКОГО / З АРХІВУ «Дня»

На нас чекають чудові свята — Новий рік і Різдво, які, на превеликий жаль, часто перетворюються на тривалий марафон застілля, який може серйозно зіпсувати не тільки свято, але й наше здоров’я. Тому сьогодні самий час нагадати про небезпеки, які чатують на нас за святковим столом. (За матеріалами сайту www.Lenta.ru).

ОСТАННІЙ ПИРІЖОК БУВ ЗАЙВИМ

Калейдоскоп запахів, різноманітність страв, хороша компанія, алкоголь, який у певних дозах знімає гальма з мозкового центру голоду і всього один, зовсім не гумовий шлунок місткістю від 1,5 до 2,5 літрів. Для декого необхідність поєднати ці речі стає дуже великою проблемою.

Найбільша прикрість, що може підстерігати людину, яка об’їлася, — це гостре розширення шлунка. Цей стан цілком може стати навіть причиною смерті. Перші симптоми — раптово з’являється біль в усіх відділах живота, припиняється перистальтика кишечнику. Потім виникає сильна блювота шлунковим вмістом, потерпілий намагається лягти на правий бік і підібрати ноги до живота (так зване вимушене положення). Шкіра — бліда, покрита холодним потом, язик сухий.

Переїдання також може викликати блювоту, а вона, в свою чергу, спровокувати інший небезпечний стан — так званий «банкетний стравохід», або синдром Бурхаве. Це — особливий вид травми раніше здорового стравоходу, а точніше — розрив однієї з його стінок через різке підвищення внутрішньостравохідного тиску. Вміст шлунка, що містить кислоту і ферменти, потрапляє до грудної порожнини та ушкоджує плевру та легені.

Клінічна картина характеризується різким ріжучим болем у грудній клітці, що виникає під час блювоти. У потерпілого — частий пульс, поверхневе часте дихання, у підкожній клітковині шиї з’являється повітря, наростає біль при ковтанні.

Допомогти хворим в обох ситуаціях може лише термінова хірургічна операція, і тому основне, що необхідно зробити, — якнайшвидше доставити його до стаціонару, викликавши «швидку». До приїзду «швидкої» пацієнту необхідно забезпечити спокій.

ОРГАНІЗМ «СИГНАЛІЗУЄ»

Організм, особливо виснажений черговою модною дієтою або нерегулярним харчуванням, за святковим столом може дуже здивуватися кількості та розмаїттю їжі, що раптово звалилася не нього. Це здивування можна відчувати у вигляді нападів болю у правому підребір’ї або «під ложечкою». Таким чином наш організм сигналізує про те, що із запропонованим обсягом робіт він упоратися не в змозі. На жовчний міхур і підшлункову залозу припадає максимальне навантаження під час застілля.

Проблема з боку жовчного міхура називається гострою дискінезією жовчних шляхів і виникає через спазм м’яза, що регулює виток жовчі з жовчного міхура. Розпізнати цей стан досить просто — біль у правому підребір’ї — тупий, ниючий або навпаки — гострий, спазматичний.

Угамувати біль допоможе спазмолітик, наприклад, но- шпа, яка є практично в кожній домашній аптечці. Не зайвими будуть і жовчогінні препарати (сорбіт, сульфат магнію, алохол, хологон), та лікарські трав’яні збори (кукурудзяні рильця, шипшина). Якщо ж біль не минає, починає віддавати в праву руку, в праву половину грудей і шиї, з’являється почуття гіркоти у роті, нудота і блювота, підвищується температура тіла, то необхідно викликати «швидку», оскільки можливий розвиток гострого холециститу.

Поєднання високоградусного алкоголю та жирної їжі (класичний приклад — горілка й сало) може стати причиною розвитку ще одного неприємного стану — гострого панкреатиту, запалення підшлункової залози. Цей орган, що виділяє основні травні ферменти, починає наче сам себе перетравлювати.

Характерна ознака — біль під «ложечкою», який нерідко поширюється на ліве й праве підребір’я і віддає у спину. Часто біль буває оперізувальним, він посилюється, якщо лягти на спину, і слабшає, якщо сісти й трохи нахилитися вперед. Залишкові явища болю можуть дійти до ділянки серця, імітуючи стенокардію. Небезпека ситуації полягає в можливості розвитку панкреонекрозу (руйнування підшлункової залози) й розвитку смертельно небезпечного перитоніту. Такий стан у домашніх умовах подолати не вдасться, тут необхідне обов’язкове втручання лікаря.

«НАВІЩО Я ПИВ ВОСЬМУ СКЛЯНКУ»

Ну яке ж застілля без традиційної, на жаль, випивки. Асортимент напоїв звичайно залежить від смакових уподобань і рівня доходів, але частіше за все на столі шикується батарея різнокаліберних та різноградусних спиртних напоїв. І якщо спочатку гості намагаються контролювати — що, скільки і в якій послідовності п’ють, намагаються «не змішувати» і «не знижувати градус», то чим ближче до кінця посиденьок, тим більше стираються межі різних умовностей.

Передозування алкоголю може призвести до наркотичної коми, яка не відрізняється за клінічною картиною від передозування будь-якого іншого наркотику — відсутність мовного контакту або повна втрата свідомості, пригнічене дихання, знижений тонус м’язів або, навпаки, судоми. Основна причина смерті в такій ситуації — саме дихальні порушення, в тому числі й небезпека захлинутися блювотними масами. Тому, якщо гостя, який «перебрав», укладають проспатися, то його обов’язково треба класти на бік і періодично стежити за тим, аби він не перекинувся на спину.

Отруєння — як самим алкоголем, так і його сурогатами — лікується за тими ж принципами, що й інші отруєння. Головний принцип — якнайшвидше виведення отрути з організму. Для цього необхідно промити шлунок — дати випити 0,5— 1 літр теплої води, кинувши туди кілька кристаликів марганцовки (і ретельно розмішавши — до світло-рожевого кольору) або додавши трошки вазелінового масла, а потім викликати блювоту. Для повноцінного промивання потрібно мінімум 8—10 літрів води. Потім необхідно дати потерпілому будь-який сорбент — активоване вугілля, ентеродез.

Якщо з’явилася підозра, що спиртне було фальсифіковане і симптоматика не схожа на звичайне передозування алкоголю — краще викликати «швидку».

«КРАЩЕ Б Я ПОМЕР УЧОРА»

У людини, яка не страждає на алкоголізм, похмілля може виникнути частіше за все у двох випадках: вживання великої кількості спиртного з невеликою кількістю закуски (або взагалі практично натщесерце) і при «змішуванні» різних спиртних напоїв (горілка й шампанське, коньяк і пиво і т.д.). Рідше причиною похмілля буває неякісний алкоголь, у тому випадку, коли кількість різних домішок недостатня для формування картини отруєння.

Клінічні вияви похмілля пов’язані з циркуляцією у крові продуктів розпаду етилового спирту та цілого каскаду біохімічних процесів, які запускаються в організмі. Класична ознака — головний біль — це вже підсумок впливу різноманітних токсинів на головний мозок. Окрім того можуть спостерігатися озноб, серцебиття, загальна слабкість, тремтіння рук, пронос.

Найкращий спосіб боротьби з похміллям — не напиватися. Однак якщо таке трапилося і ранковий стан не радує, то виходити з нього слід поступово, зайвий раз не перевантажуючи організм.

Передусім, необхідно поповнити втрату рідини і мікроелементів, не рекомендується пити газовані напої з хімічними барвниками і ароматизаторами, можна обійтися морсами, чаєм (особливо зеленим), лужною мінеральною водою (наприклад, Боржомі). Не зашкодять і перевірені поколіннями народні засоби — огірковий розсіл або квашена капуста. Фізичну активність у цей день бажано звести до мінімуму, і ні в якому разі не приймати алкоголь як «ліки» — ефект можна отримати прямо протилежний.

ПІДГОТОВКА

Ніколи не ходіть у гості натщесерце — поки ви будете насичуватися, прийнятий алкоголь, що швидко всмоктався встигне розгальмувати центр голоду. У цьому випадку ви зупинитеся лише тоді, коли всередину нічого вже просто не полізе, а ось назад — запросто.

Перед багатим застіллям прийміть 2—3 таблетки активованого вугілля і таблетку фесталу або іншого ферментативного препарату, запивши все це відваром шипшини. Цим ви вбиваєте одночасно трьох досить угодованих зайців: адсорбент (вугілля) збере на себе перші порції алкоголю, шипшина стимулює вироблення жовчі, а фестал полегшить життя підшлунковій залозі.

Якщо є можливість, перед першою чаркою можна випити чашку міцного чаю з лимоном — це також пом’якшить перший удар алкоголю по організму. Не змішуйте спиртні напої різних видів і сортів, особливо вина і коньяки. Ще більш «убивчий» ефект дає їхнє поєднання з горілкою. Справа в тому, що кожен вид алкоголю містить свої, специфічні добавки, які не лише додають аромату і смаку напою, але й знижують захисні властивості слизової оболонки шлунка. Міцний напій під такою «приправою» всмокчеться набагато швидше і циркулюватиме в крові довше.

Запивайте міцні спиртні напої, ще древні греки розводили вино водою в 10 разів, що дозволяло їм насолоджуватися напоєм, не напиваючись при цьому до свинячого стану. Не менш важлива й роль калорійних, м’ясних закусок.

Якщо ви приймаєте лікарські препарати, в інструкції до яких указана несумісність з алкоголем, знайдіть у собі сили відмовитися від спиртного й обмежитися соками і мінеральною водою. Ефект від поєднання деяких препаратів з етанолом може виявитися карколомним у прямому значенні цього слова.

Яким буде застілля, як ми почуватимемося під час гуляння й після нього — цілком залежатиме лише від нас самих. Тому — хороших усім нам свят. Без наслідків.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати