Перейти до основного вмісту

«Суп із літер»

Традиційний каталонський рецепт від барселонської киянки
28 травня, 00:00

Справжє кулінарне мистецтво — це не лише рецепти та інгредієнти. Це таємниця, оповита духом землі, з якої постала. Франція, Італія, Мексика, Шотландія, Чехія, Японія — назва кожної з країн викликає в кожного з нас особливі смакові асоціації. А який смак у вашій уяві має країна тріумфального футболу і блискавичної кориди, країна епатажного Далі і чудернацького Гауді — Каталонія, країна в країні, автономна республіка Іспанії?..

Каталонія дуже схожа на Україну. Чим? Багатою історією, відвагою каталонців, які століттями відстоювали свою мову і власну культуру, любов’ю та відданістю рідній землі. Мабуть, тому недарма доля хитрими візерунками зв’язує докупи українців і каталонців. Дозвольте представити — Cuinera Catala, або ж Юлія, — киянка з Барселони, автор смачного та незвичайного кулінарно-етнографічно-культорологічного блогу http://cuinera-catala.livejournal.com або ж «Sopa de letras» («Суп із літер»).

До написання власної «книги» з філософії каталонського життя українка Юлія взялася три роки тому. З того часу її блог, себто «книга», стала пухкою і багатотомною. Її наповнюють рецепти каталонської, іспанської кухні та інших європейських країн, які переплітаються з розповідями про традиції каталонських свят. Наприклад, Caga TIО — свято, приурочене до дня зимового сонцестояння, Pessere vivent — каталонський живий вертеп, Cabalgata de Reyes — хід волхвів, свято св.Жорді, Tots sants. La Castanyada — День усіх святих та Кастаньяда. До кожного свята готують традиційні страви з предковічною історією, адже каталонці не нехтують жодною нагодою смачно попоїсти, а традиційна кухня тут надзвичайно розмаїта й щедра.

— Не менш захоплююче, аніж про гастрономічні цікавинки, ви пишете про каталонські традиції. Чи подібні вони до українських? Врешті-решт, в історії Каталонії та України багато спільних рис...

— Так, дуже багато. Як українцям, так і каталонцям доводилося протягом тривалого часу відстоювати власну національну ідентичність, свої традиції та мову. Українці та каталонці мають також ще одну яскраво виражену спільну рису — це любов до землі, на якій ми живемо, і вдячність за те, що вона нам дає.

— Що найбільше вам імпонує в каталонській кухні?

— Повага до продукту, максимальне збереження його якості та гармонійне (хоч, мабуть, і дещо дивне) поєднання смаків. Одним із найцікавіших і досить незвичних кулінарних поєднань є характерне для каталонської кухні поєднання м’яса та морепродуктів. Каталонською мовою ці страви називають Mar i Muntanya — «Море і Гори». Дивовижна гармонія смаку. А смачна Каталонія для мене — це Paamb tomаquet (хліб с помідорами) та alioli (часниковий соус аліолі).

Гадаю, вам сподобається рецепт традиційної страви, яку дуже полюбляють у Каталонії — coca de trempo. В каталонській кухні одним словом «coca» (вимовляється «кока») називають найрізноманітніші пироги: від здобних, солоних до звичайного бісквіту. Загалом під цією назвою розуміють у Каталонії запечене тісто, сформоване в тонкий овальний чи прямокутний млинець. «Cocas» можуть бути як з начинкою, так і без. Начинки зазвичай розподіляють по всій поверхні тіста, залишаючи невеликі бордюри.

COCA DE TREMPO

Тісто:

* 300 г борошна

* 50 мл оливкової олії

* 100 мл теплої води

* 50 г свиного жиру

* 20 г свіжих дріжджів

* 1 ч. л. солі

* дрібка цукру

Начинка:

* 3—4 червоні та зелені солодкі перці

* 2—3 середні помідори

* 1 цибулина

* пару зубчиків часнику

* оливкова олія

* сіль і перець

Приготування:

1. Замісити звичайне дріжджове тісто. Пам’ятайте, що продукти мають бути кімнатної температури, а в приміщенні не повинно бути протягів. Коли тісто буде сходити, його треба поставити в тепле, вологе місце без протягів.

2. Приготувати начинку. Цибулю, перець і помідори нарізати окремо дрібними кубиками. Часник подрібнити. Спочатку обсмажити на оливковій олії цибулю і часник. Коли цибуля стане прозорою, додати перець. Обсмажувати на середньому вогні 5 хвилин. Немає потреби доводити до повної готовності, овочі мають хрумтіти. Додати помідори, посолити, поперчити, обсмажити хвилин 10 хвилин — або до того моменту, поки вода почне випаровуватися з помідорів, і зняти з вогню. Вистудити.

3. Розігріти духовку до 200—220 С. Розподілити тісто на змазаному оливковою олією деко (форма має бути прямокутною) і викласти зверху начинку.

4. Випікати до готовності, близько 15 хвилин.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати