Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ЦЕРКВИ СВIТУ

10 січня, 00:00

«Терміні» присвоєно ім’я папи Івана Павла ІІ

Головному залізничному вокзалу Рима «Терміні» присвоєне ім’я папи Івана Павла II. Під час церемонії, що відбулася перед Різдвом, держсекретар Ватикану кардинал Тарчизіо Бертоне, папський вікарій Рима кардинал Камілло Руїні і мер Вічного міста Вальтер Вельтроні урочисто відкрили в головній залі вокзалу дві стели, присвячені польському Папі. Обидва 12-метрові монументи встановлено в частині центрального вокзалу, що найчастіше відвідується, від перонів якого відходять як приміські поїзди, так і потяги далекого прямування. Це найбільший в Європі вокзал, через який щодня проходять 480 000 пасажирів (150 млн. за рік). («Благовест-инфо»)

Чи відбудеться «возз’єднання» РПЦ?

Остаточне відновлення єдності «Русской Православной Церкви в Отечестве и за границей» відбудеться 17 травня 2007 року — на свято Вознесіння Господнього. Про це повідомив журналістів за підсумками засідання Синоду глава відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату митрополит Смоленський і Калінінградський Кирило. Саме цього дня відбудеться підписання «Акту про канонічне спілкування» між Патріархом Алексієм II і главою РПЦЗ(Л) Митрополитом Лавром. Передбачається, що підписання документа відбудеться в храмі Христа Спасителя перед початком Божественної літургії, після чого глави Московського патріархату і Російської Зарубіжної Церкви вперше в історії проведуть спільну службу. (Інтерфакс-Релігія). Тим часом значна частина духовенства «Русской Православной Церкви в Отчизне и за границей» не бажає «йти» під Московський патріархат, звинувачуючи його духовенство у співпраці з «безбожною владою» (усіх її модифікацій), у відході від священних канонів, в небажанні покаятися за союз з більшовиками, а також у співпраці (вдома і за кордоном) з «єретиками» — з католиками і протестантами. (ENI)

Новий факультет — «Історія церкви»

У кінці минулого року на історичному факультеті МДУ ім. Ломоносова створено кафедру «Історії Церкви». Декан істфаку МДУ Сергій Карпов так пояснив створення нового факультету: «Наш предмет — це історія вітчизняна, історія всесвітня, в яких Церква відіграє дуже важливу роль». Спеціалізація на даній кафедрі передбачатиме «серйозне наукове вивчення предмета, засноване на великій загально-гуманітарній базі, хорошому знанні джерелознавства і тих суто наукових основ, на яких будується будь-яке наукове дослідження». Студенти істфаку зможуть вибирати спеціалізацію «Історія Церкви», починаючи з другого курсу. Декан істфаку наголосив, що нова спеціальність аж ніяк не рівнозначна теології, якою повинні займатися особливі вузи або факультети, що мають особливу програму». Як зазначається в протоколі вченої ради істфаку МДУ, питання історичної, соціальної значущості Церкви в житті суспільства «посідають дедалі більш вагоме місце в практиці підготовки кадрів історичної вищої школи і запитані реаліями сучасності».(«Благовест-инфо»)

Римський папа усуває архієпископа-агента

Перед Різдвом і святочними днями Ватикан і Польща були зайняті розв’язанням гострої і болючої проблеми: чи отримає священик Станіслав Вельгус єпископський сан і посаду, чи його буде відправлено у відставку. Причиною є те, що, як це стало відомо нещодавно, за часів прокомуністичної Польської народної республіки Станіслав Вельгус таємно співробітничав з промосковським режимом. Як повідомляє КАІ, до кінця 2006 року Ватикан не знав усієї правди відносно цієї співпраці і тому Папа підтримував кандидатуру Вельгуса на пост Варшавського митрополита. Однак тепер, після вивчення відповідних документів, його провина повністю підтверджена. Як пишуть італійські газети, провина є «подвійною»: Вельгус не тільки співробітничав з секретними службами прорадянського режиму, але і публічно заперечував цю співпрацю. Правда розкрилася тільки тепер — Курії стало відомо як про його контакти з секретними службами, так і про масштаби і подробиці співпраці. Стало також відомо, що прохання про відставку було рішенням не самого Вельгуса, а підказане Ватиканом — самим Папою. Італійська газета «Corriere della Sera» в статті «Первородний гріх Варшавського єпископа» пише, що «незважаючи на відсутність будь-яких доказів того, що підпільна діяльність Станіслава Вельгуса завдала будь-кому серйозної шкоди, гріх залишається гріхом — він співробітничав з комуністичною поліцією заради того, щоб отримати паспорт».

У зв’язку зі справою архієпископа Вельгуса в Польщі поновилися давні гострі суперечки — про провину людей, які примусово ставали донощиками радянської охранки, про користь і шкоду перлюстрації, зокрема — перлюстрації Церкви, про розкол суспільства, а головне — про довіру до Костелу.

Афонські ченці — проти спілкування християн різних конфесій

Афонські ченці виступили з критикою на адресу Константинопольського патріарха Варфоломея I, а також архієпископа Афінського і всієї Еллади Христодула у зв’язку з їх недавніми контактами з Римським папою. На думку насельників Святої гори, папський візит до фанарської резиденції Вселенського патріарха і відвідування Ватикану главою Елладської православної церкви завдали моральних збитків віковим церковним традиціям. «Ми несемо відповідальність перед віруючим грецьким народом, який бачить в нас охоронців недоторканності Святого Переказу», — говориться в посланні представників усіх 20 афонських монастирів, опублікованому нещодавно в афінській газеті «Етнос». «З болем у серці ми заявляємо, що гора Афон не згодна із загальними молитвами, участю в літургіях й іншому богослужінні, яке створюють враження, неначе Православна церква визнає римо-католиків як Церкву в повному значенні слова», — говориться в посланні. Ченці вважають, що зустрічі православних предстоятелів з Бенедиктом XVI «можуть приносити деякі блага у світському розумінні, але включають елементи, що суперечать основам православної практики».

(Архієпископ Афінський і всієї Еллади Христодул зустрівся з папою Римським 14 грудня у Ватикані. Зустріч Бенедикта XVI з Константинопольським патріархом відбулася в Стамбулі, де понтифік 30 листопада обмінявся з Варфоломеєм I — під час святкової літургії — «цілуванням світу»; а також прочитав грецькою мовою молитву «Отче наш».)

Скільки віруючих у Москві?

Інтерфакс повідомляє, що, згідно з даними правоохоронних органів, різдвяні служби в Москві відвідали 118 тисяч віруючих. За даними ГУВС, у ніч з 6 на 7 січня різдвяні служби відвідали, зокрема, в храмі Христа Спасителя близько 6 тис. віруючих, в Богоявленському соборі — близько 5 тис., в Успенській церкві Новодєвичевого монастиря — близько 3,5 тис., в храмі Всіх Святих на Соколі — близько 1,5 тис. осіб. Як зазначив співрозмовник агентства, святкові заходи пройшли спокійно, серйозних правопорушень зафіксовано не було. Зазначимо, що 118 тисяч віруючих — це дещо більше, ніж один відсоток населення Православної столиці.

Чудесний вплив

Професор психології Екман в університеті Каліфорнії (Сан- Франциско) донедавна почувався, за його розповідями, як «старий зашкарублий дуб, зігнутий під тягарем багаторічної боротьби з негативними емоціями». Все це змінилося весняним днем 2000-го року — після короткої зустрічі з Далай-ламою. Професор Екман згадує: «Він тримав мене за руки під час нашої розмови і я відчував, як мене переповнює невимовно добре почуття. Я відчував його всім тілом, і досі у мене немає слів, щоб це описати». Сьогодні цей відомий у Сполучених Штатах експерт людських емоцій з кожним днем почуває себе дедалі більш життєрадісним і оптимістичним. «Станься це років 30 тому, — говорить 72-річний професор, — я б сприйняв те, що зі мною відбулося, як стимул до нових наукових досліджень для того, щоб усе-таки пояснити те, що трапилося в той день. Це був, безумовно, великий дар». Хоча хто може пояснити, в чому полягає цей дар? Контроль над розумом? Харизма? Надприродна здатність, знайдена десь в тибетській Шамбалі? Різновид магії? А що стосується Далай-лами, то він вважає за краще не розмірковувати про такі речі. «Немає у мене жодних надприродних енергій, — розводить він руками в негативному жесті. — Я всього лише буддійський чернець». (Portal-Credo.ru)

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати