Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Туман розвіявся

Столицею ХХХ Олімпійських ігор стане Лондон
08 липня, 00:00

Париж чи Лондон? У принципі, постановка питання навряд чи влаштовувала інші міста-претенденти на Олімпійські ігри 2012 року, але навіть вони перед голосуванням членів Міжнародного олімпійського комітету визнавали, що столиці Великої Британії і Франції мають більше шансів. Битою, як і в більшості історичних протистоянь, виявилася материкова країна. Хоча з економічного погляду всі міста-претенденти могли розраховувати на успіх.

У Москві гірше інфраструктура, але багато амбіцій, що обіцяли щедрі інвестиції і підтримку на найвищому рівні. Мадрид, як проте і Нью-Йорк, має інфраструктуру більш розвинену, але в усіх ще свіжі в пам’яті Олімпіада в Барселоні-1992 і Атланті-1996 (на Москву-1980 з об’єктивних причин не зважатимемо). Надто нещодавно вони були, щоб знову підпускати США і Іспанію до розділу олімпійського пирога, читай — прибутків. А Лондон iз Парижем у цьому відношенні були кандидатури ідеальні. Особливо на тлі Сіднея, і особливо, Афін, для яких Олімпіада обернулася суцільними збитками. З туристичного, а отже і фінансового погляду, англійці і французи мають куди більше переваг. Тому що — дорожче і цікавіше.

Крім того, була ще одна позиція, за якою французи і англійці відчували себе більш упевнено. Опосередковано її озвучив в Сінгапурі на церемонії презентації Міжнародному Олімпійському Комітету кандидатури найбільшого міста США його віце-мер Деніел Докторофф, який сказав, що у разі обрання Нью-Йорка місцем проведення літньої Олімпіади 2012 року, в цих змаганнях зможуть брати участь представники абсолютно всіх країн, включаючи тих, які Вашингтон звинувачує в підтримці тероризму. Ось воно ключове слово. В Іспанії є ЕТА, в Росії — Чечня. В Америці — читайте вище. До речі, негативний баланс Сідней з Афінами отримали саме через величезні кошти, витрачені на безпеку. Пам’ятаєте безпрецедентні півтори мільярда в Афінах? Але річ, звичайно, не в грошах, а в безпеці. З цього погляду ідеальною вбачалася кандидатура саме Парижа. Але і в Лондоні поки все було тихо.

Свої міста-кандидати підтримувала важка артилерія. У своєму зверненні англійською мовою президент Росії Володимир Путін охарактеризував Москву як «один iз центрів величезного континенту, що охоплює Європу і Азію. Москва ідеально підходить для проведення Олімпійських і Паралімпійських ігор 2012 року», — сказав він. Але обрали більш наполегливих. Не менш красномовними були Жак Ширак і Тоні Блер, що приїхали до Сінгапуру.

У британській столиці Олімпіада проходила вже двічі — 1908 і в 1948 років. Свої треті Ігри Британія отримала з четвертої спроби. До цього 1992 року МОК відкинув кандидатуру Бірменгема, а 1996 і 2000 рр. фіаско зазнав Манчестер. Париж також є завсідником олімпійських перегонів і головним її невдахою. Французи намагалися запропонувати для Ігор свою столицю вже в третє. Останній раз вони приймали головні змагання чотириріччя в далекому 1924 році.

Вранці перед голосуванням, згідно з розкладом, Заявочні комітети п’яти міст мали свої презентації. На загальне переконання, виграли віртуальну битву парижани, що зробили ставку на колорит паризьких вулочок на тлі ультрасучасної спортивної інфраструктури. Президент МОК Жак Рогге ще напередодні заявив, що ключовим аргументом при виборі міста літньої Олімпіади-2012 стануть відповідні технічні доповіді, які надасть оцінна комісія МОК.

Ставки, які приймали дві знамениті букмекерські контори «Ladbrokes» і «William Hill» на переможця Олімпійських перегонів на проведення Ігор 2012 року, були схожими. Обидві букмекерські контори однаково назвали двох основних претендентів. Фаворитом букмекери вважали Париж. На друге місце поставили Лондон. П’ятірки розподілилися так.

«Ladbrokes»
1. Париж 1-6.
2. Лондон 7-2.
3. Мадрид 16-1.
4. Нью-Йорк 33-1.
5. Москва 100-1.

«William Hill»
1. Париж 1-4.
2. Лондон 11-4.
3. Нью-Йорк 12-1.
4. Мадрид 33-1.
5. Москва 100-1.

А так голосували члени МОК турами. Всього право голосу мало 113 делегатів. Але в голосуванні брали участь не всі. Як відомо, члени МОК, що репрезентують країни, чиї міста беруть участь в конкурсі (таких представників в сумі 13), вибирати не мають права — доти, доки їх кандидат залишається в олімпійських перегонах. А президент МОК не голосує за традицією.

1 раунд: Лондон — 22 бали, Париж — 21, Мадрид — 20, Нью-Йорк — 19 і Москва — 15 (вилетіла);

2 раунд: Мадрид — 32, Лондон — 27, Париж — 25, Нью-Йорк — 16 (вилетів);

3 раунд: Лондон — 39, Париж — 33, Мадрид — 31(вилетів);

4 раунд: Лондон — 54, Париж — 50.

P.S. Учора вранці стало відомо про серію страшних вибухів у лондонському метро. (Докладніше читайте на стор. "Панорама дня") Влада міста офіційно підтвердила, що вибухи в метро й автобусах були терактами...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати