Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Тихий океан «з’їдає» острови

11 травня, 16:13
МЕШКАНЦІ СОЛОМОНОВИХ ОСТРОВІВ ЗБИРАЮТЬ ДЛЯ ПОБУТОВИХ ПОТРЕБ ГІЛЛЯ МАНГРОВИХ ДЕРЕВ / ФОТО РЕЙТЕР

Принаймні п’ять рифів повністю пішли під воду через підвищення рівня моря і ерозію берегової лінії. Ще шість островів серйозно постраждали через ці фактори і також можуть зникнути. Про це свідчать результати дослідження стану довкілля Environmental Research Letters, проведеного міжнародною неприбутковою організацією IOP і оприлюдненого нещодавно.

Затоплені території належать державі Соломонові Острови. Площа рифів, що зникли, від одного до п’яти гектарів, вони були вкриті густою тропічною рослинністю віком щонайменше 300 років, повідомляє міжнародна організація Climate Action. Люди на цих острівцях не жили.

Дослідження Environmental Research Letters підтверджує серйозні наслідки зміни клімату для острівних країн. Соломонові Острови протягом останніх 20 років страждають через підвищення рівня моря, яке тут майже втричі більше, ніж у середньому в світі, а саме — близько 7—10 міліметрів на рік з 1993 року.

«Зрештою, це вимагає підтримки партнерів з розвитку і міжнародних фінансових структур, таких як Зелений кліматичний фонд, — коментує Мельхіор Матакі, голова Національної ради зі стихійних лих Соломонових Островів. — Ця підтримка має включати наукові дослідження національного рівня, щоб отримати інформацію для планування заходів з адаптації для усунення наслідків зміни клімату в країні».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати