Перейти до основного вмісту

Важлива не речовина, а її концентрація

20 липня, 00:00

Згідно з останніми дослідженнями японських вчених з Інституту променевої медицини м. Тіба, пиво можна зарахувати до розряду лікувально-профілактичних напоїв і воно здатне захистити організм від радіоактивного опромінення. А ось народний депутат Людмила Кириченко не поділяє думки японців. Вона виступила з ініціативою «захистити населення від шкідливих наслідків» споживання янтарного напою та подала в парламент відповідний законопроект. Наскільки обґрунтований такий законодавчий наступ на пиво, ми попросили прокоментувати директора НДІ біології Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна, завідувача лабораторії «Біологічних основ споживання пива та фітопродуктів», доктора біологічних наук, професора Анатолія Божкова : «Я поділяю стурбованість народного депутата станом здоров’я населення України. Дійсно, середня тривалість життя в Україні — одна з найнижчих в Європі, як, проте, й рівень життя. Причин тому досить. Величезну шкоду здоров’ю завдає надмірне вживання алкоголю. Боротися з цим явищем треба, але важливо з водою не виплеснути дитини. Якщо слідувати логіці шановного народного депутата, то чому б не доповнити її законопроект введенням обмеження на споживання та рекламу хліба й молочнокислих продуктів? Аргументація та ж, що й відносно пива. При випічці хліба використовують дріжджі, що забезпечують підйом тіста й додають хлібу звичну форму. Це досягається завдяки інтенсивному виділенню вуглекислого газу внаслідок бродіння. Внаслідок життєдіяльності дріжджі практично рівною мірою дають етиловий спирт і вуглекислий газ. До речі, використання дріжджів у харчових технологіях стало важливим етапом розвитку нашої цивілізації. Ще будівники пірамід у свій раціон включали пиво, хліб, цибулю й часник. Як не дивно, та цей набір забезпечує організм найнеобхіднішими поживними речовинами.

Прийом чистого спирту у вигляді горілки чи спирту, що входить до складу пива, надають абсолютно різний біологічний ефект. У 1999 році в Харкові організовано лабораторію з вивчення впливу різних доз і сортів пива на організм. Було доведено, що прийом до 500 мл пива на добу дорослою людиною в 2—3 рази прискорював швидкість виведення токсичних сполук з організму в порівнянні з прийомом такої ж кількості води, нормалізовував активність імунної системи та функцію печінки, позитивно впливав на ліпідний обмін і серцеву діяльність, зменшував вміст холестерину в крові та частково усував анемію.

Ці ж дослідження показали, що прийом понад одного літра пива на добу не так сприятливо впливає на організм, однак і негативних наслідків виявлено не було. Необхідно пам’ятати, що немає шкідливих або нешкідливих речовин, а є токсичні та нетоксичні концентрації. Численними дослідженнями доведено, що помірне споживання алкоголю сприяє запобіганню серцево-судинним захворюванням. Великі ж дози призводять не лише до гепатиту, цирозу, але й безпосередньо до отруєння алкоголем».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати