Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«За нашу кров, за нашу честь...»

На Криворіжжі готуються відзначити 120-річчя від дня народження славного земляка — головного отамана Холодного Яру Степового-Блакитного (Костя Пестушка)
09 лютого, 12:08

Незабаром минає 120 років від дня народження визначного діяча українського національно-визвольного руху, командира легендарної повстанської Степової дивізії, головного отамана Холодного Яру Степового-Блакитного (Костя Пестушка). Протягом десятиліть суцільного безпам’ятства радянської комуністичної доби це ім’я, як і імена інших діячів національно-визвольного руху, було під суворою забороною, а якщо й згадували про них, то лише як про ворогів народу — учасників петлюрівсько-куркульських банд і кримінальних злочинців. Завдяки працям дослідника українського визвольного руху Романа Коваля, публікаціям місцевих істориків і журналістів ця фактично повернута із забуття історична постать набула неабиякої популярності серед криворізької патріотично налаштованої молоді. Однак говорити про якусь щонайменшу обізнаність щодо цих історичних подій серед більш широкого загалу місцевого населення, зокрема учнівської молоді та студентства, на жаль, поки що не доводиться.

Особливого значення та актуальності набуває правдива інформація про ці події сьогодні, коли у збройній боротьбі знову вирішується доля України й такі ж молоді хлопці мусять боронити свій народ і свою країну. Наразі відзначається на державному рівні 100-річчя подій Української революції. До знаменних історичних дат, які, згідно з відповідною постановою Верховної Ради, цього року мають відзначатися на державному рівні, Інститутом національної пам’яті включено й 120-ту річницю від дня народження Костя Пестушка (Степового-Блакитного).

Усвідомлюючи важливість належного вшанування зазначеної дати на рівні місцевому, криворізькі історики, краєзнавці, викладачі, журналісти, літератори, активісти патріотичних організацій міста створили оргкомітет, який розробив низку пам’ятних заходів. На думку членів оргкомітету, запропоновані заходи дозволять не лише привернути увагу широкої громадськості до історичної постаті одного з героїв Української революції — нашого легендарного земляка, провідника селянського повстанського руху Костя Пестушка (Степового-Блакитного), а й перейнятися історичною проблематикою того періоду, яка багато в чому дозволяє зрозуміти й проблематику сучасну, що надзвичайно важливо для зміцнення єдності в українському суспільстві, військово-патріотичного виховання учнівської молоді, студентства, курсантів і військовослужбовців ЗСУ на прикладах героїв визвольної боротьби.

З огляду на вищезазначене та керуючись положеннями Указу Президента України №17/2016 від 22 січня 2016 року; розпорядженням Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2016 р. №775-р та №777-р щодо заходів з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917—1921 років та вшанування пам’яті її учасників на період до 2021 року, а також враховуючи положення проекту постанови Верховної Ради України про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2018 році (№ 7274 від 10.11.2017), де передбачено вшанування на державному рівні зазначеної вище пам’ятної дати, оргкомітет звернувся з проханням посприяти в проведенні намічених заходів до цілої низки офіційних інстанцій.


ПОРТРЕТ КОСТЯ ПЕСТУШКА РОБОТИ КРИВОРІЗЬКОГО ХУДОЖНИКА ОЛЕКСАНДРА КАНІБОРА / ФОТО З САЙТА UKRCHAS.COM

Зокрема листи було направлено до голови Дніпропетровської облдержадміністрації Валентина Резніченка, криворізького міського голови Юрія Вілкула та голови Центрально-Міської районної в місті ради Сергія Нєженцева. Листа від криворізького оргкомітету відомий дослідник українського визвольного руху, голова Історичного клубу «Холодний Яр» Роман Коваль особисто передав і прем’єр-міністрові України Володимиру Гройсману, який очолює всеукраїнський оргкомітет з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917 — 1921 рр. Отже, наразі триває підготовка до належного відзначення річниці славного отамана.

Запропонованою оргкомітетом програмою передбачено низку пам’ятних заходів, які мають відбутися 9—10 лютого в Кривому Розі та в рідному селі Костя Пестушка — сусідній Ганнівці (нині Петрівський район Кіровоградської області).

На початку лютого на базі КДПУ (кафедра історії України та правознавства) мають відбутися відкриті читання «Український національно-визвольний рух на Криворіжжі у ХХ ст.». У переддень річниці, 9 лютого, в актовій залі КДПУ — інформаційно-концертна програма «За нашу кров, за нашу честь, за кривди нашого народу!» за участі президента Історичного клубу «Холодний Яр», дослідника українського національно-визвольного руху Романа Коваля, криворізького історика та краєзнавця Олександра Мельника, а також відомих українських музикантів — кобзаря, бандуриста і лірника, лідера гурту «Хорея Козацька» Тараса Компаніченка, кобзаря Тараса Силенка, автора-виконавця,  фронтмена і засновника гурту «Тінь Сонця» Сергія Василюка. У виконанні митців прозвучать повстанські та патріотичні пісні, а також маловідомі пісні часів УНР з нової програми Тараса Компаніченка, з якою співак має наразі розпочати свій тур Україною.

У рамках пам’ятного заходу відбудеться також презентація книги криворізького історика Олександра Мельника про повстанський рух початку ХХ сторіччя на Криворіжжі та поетичної збірки Володимира Стецюка «Повстання», присвяченої сторіччю подій Української революції, окремі поезії з якої також прозвучать під час концертної програми.

У фойє біля актової зали в цей день працюватиме пересувна експозиція Криворізького історико-краєзнавчого музею «Повстанський рух початку ХХ ст. на Криворіжжі», фотовиставка про вшанування місцевими патріотами пам’яті славного отамана Степового-Блакитного у попередні роки, а також книжкова виставка і продаж книг історико-патріотичної тематики, влаштовані бібліотекою КДПУ та книготорговельними організаціями.

А наступного дня бажаючі зможуть відвідати Ганнівку — рідне село Костя Пестушка (Степового-Блакитного), де також відбудеться пам’ятний захід з інформаційно-концертною програмою, до якого долучаться місцеві селяни, активісти з патріотичних організацій Кривого Рогу та Кропивницького. Біля меморіалу Головного отамана Холодного Яру священики відправлять молебень, будуть віддані військові почесті з проведенням салюту й відбудеться покладання квітів. А опісля козаки Інгульської паланки Війська Запорозького низового та активісти ГО «Степ» обіцяють почастувати учасників заходу смачним кулешем.

Від імені оргкомітету запрошую криворіжців і всіх небайдужих українців з інших регіонів України взяти участь у пам’ятних заходах і вшанувати пам’ять нашого славного земляка та його героїчних соратників по визвольній боротьбі, які мають стати для нас і майбутніх поколінь прикладом служіння Україні та українському народу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати