Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Американський молот продовжив удари по іракській кувалді

24 лютого, 00:00

Американська авіація знову завдала удари по об’єктах ППО на півночі Іраку, уперше після бомбардування об’єктів поблизу Багдада, проведених США і Великою Британією в минулу п’ятницю. У заяві Пентагона говориться: «Авіація коаліції відповіла на іракський обстріл скиданням боєприпасів на об’єкти, що входять до складу об’єднаної системи ППО Іраку». Європейське командування Пентагона заявляє, що удари по цілях на півночі від міста Мосул були нанесені у відповідь на обстріл іракської ППО літаків, що патрулювали заборонену для польотів іракської авіації зону на півночі Іраку, повідомляє Бі-Бі-Сі. Представники британського міністерства оборони заявили, що британська авіація не брала участі в останній операції, відзначивши при цьому, що такі операції проводяться періодично. Попереднє антиіракське бомбардування аме рикансько-британською авіацією, як відомо, бажаних результатів не принеслo. З 20 іракських радарних установок, які бомбила авіація союзників, точне попадання було тільки у восьми випадках.

Очевидно з метою відповісти на незадоволені американською політикою голоси, президент США Джордж Буш в четвер на своїй першій прес-конференції після вступу на посаду повідомив репортерам, що дії США є попередженням для Саддама Хусейна. Пояснюючи причини нанесення бомбових ударів по Іраку Буш заявив, що головне завдання, що стоїть перед США, дати ясно зрозуміти Саддаму Хусейну: Сполучені Штати «не будуть спокійно дивитися» на розробку Іраком зброї масової поразки і чекають, що Ірак перестане бути джерелом постійної загрози для своїх сусідів. За словами американського лідера, бомбові удари по Іраку переслідують дві мети: показати Саддаму Хусейну, що нова адміністрація як і раніше приділяє пильну увагу справам регіону і зменшити військовий потенціал Іраку. Обидві мети, відзначив Буш, були досягнуті. Він підкреслив, що зробить все можливе для того, щоб посилити міжнародні санкції проти Іраку.

Окремий акцент в поясненнях Буша був присвячений Китаю, який, за американськими даними, брав участь в будівництві об’єктів ППО Іраку, посилаючи туди своїх фахівців. «Те, що вони допомагають Іраку розробляти системи, які поставлять під загрозу безпеку наших пілотів, вселяє сильний неспокій», — заявив Буш. У Пекін вже направлена офіційна нота протесту США, але офіційний Китай, як і Багдад, поки відкидає ці обвинувачення в свою адресу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати