Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

01 березня, 00:00

Європейські ЗМІ опублікували карикатури на Лукашенка

Провідні газети Польщі, Чехії, Словаччини й Угорщини вчора надрукували серію карикатур на президента Білорусі Олександра Лукашенка на знак солідарності з керівником штабу опозиційного кандидата на посаду президента республіки Олександра Мілінкевича Павлом Красовським. Нещодавно проти нього була порушена кримінальна справа за статтею «образа посадових осіб». «Ми хочемо показати Лукашенку, що сміх — це зброя демократії», — такими словами починається текст під карикатурами на білоруського президента, надрукованими в польському щоденному виданні Gazeta Wyborcza. Крім поляків, до акції солідарності з білоруськими авторами малюнків і сатиричних мультфільмів про Лукашенка, приєдналися популярна чеська газета Lidove Noviny, угорський тижневик Magyar Hirlap і провідна словацька газета Sme. Саме її кореспонденту білоруська влада днями не дозволила в’їзд на територію республіки. На малюнку в Sme білоруський президент постає як орнітолог, який годує крихтами Білорусь, вміщену в клітку. На карикатурі в угорській Magyar Hirlap зображений білоруський прапор, у якому олівець розташований у перекресленому колі.

Лондон попередив Березовського

Висловлювання російського бізнесмена Бориса Березовського про планування перевороту в Росії можуть призвести до перегляду його статусу біженця у Великій Британії, заявив британський міністр закордонних справ Джек Стро. У січні в інтерв’ю радіостанції «Эхо Москвы» Березовський сказав, що «президент Путін порушує конституцію, сьогодні будь-які насильницькі дії з боку опозиції будуть виправдані. Це стосується і силового захоплення влади, саме над цим я зараз працюю». У 2003 році Борис Березовський отримав статус політичного біженця у Великій Британії. Як сказав Джек Стро, насильницьке повалення уряду суверенної держави недопустиме, і Британія не терпітиме в себе тих, хто використовує Об’єднане Королівство як базу для розпалювання супроводжуваних насильством заворушень і тероризму в інших країнах. У письмовій заяві міністра закордонних справ наголошується, що Велика Британія не запрошувала до себе Бориса Березовського. «Ті, кому наданий статус біженця в Об’єднаному Королівстві, мають зобов’язання стосовно Великої Британії, і, зокрема, повинні дотримуватися її законів і правил, — сказано в заяві Джека Стро. — Ми попереджаємо, що статус біженця може бути переглянутий у будь-яку мить, якщо ми вирішимо, що перебування цих людей не сприяє громадському порядку», повідомляє Бі-Бі-Сі.

Багдад струсонула серія вибухів

Учора в іракській столиці Багдаді прогриміла серія вибухів, які забрали життя кількох десятків осіб. Тим часом країну продовжують стрясати міжконфесійні сутички, що почалися після підриву однієї з головних шиїтських святинь у місті Самарра. У Тикріті підірвана мечеть, у якій покоїться прах батька Саддама Хусейна. Сьогодні в Багдаді прогриміли одразу чотири вибухи: у повітря злетіли два заміновані автомобілі, підірвав себе смертник, а також спрацювала бомба біля національного театру в центрі міста. Унаслідок цієї серії нападів загинули не менше 15 осіб, десятки отримали поранення. Крім того, в місті Амара, що за 290 кілометрів на південний схід від іракської столиці, були вбиті двоє британських солдатів. За інформацією американської газети The Washington Post, в Іраку з минулої середи були вбиті понад 1300 осіб.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати