Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

19 квітня, 00:00

Адамкус стане послом Доброї волі

Екс-президент Литви Валдас Адамкус прийняв пропозицію генерального директора ЮНЕСКО Коїтіро Мацуурі стати послом Доброї волі ЮНЕСКО з питань суспільства та знань. Про це повідомили Інтерфаксу вчора в департаменті інформації МЗС Литви. 26 лютого цього року 76-річний В. Адамкус завершив свій п’ятирічний термін перебування на посту президента Литви. Усього у світі 36 послів Доброї волі ЮНЕСКО. Серед них музикант Мстислав Ростропович, оперна співачка Монсеррат Кабальє, бразильський футболіст Пеле, велика княгиня Люксембургу Марія Тереза, колишня президент Ісландії Вігдіс Фіннбогадоттір.

«Аерофлот» не зрадить серп та молот

«Аерофлот» збирається залишити на своїй емблемі серп і молот — попри те, що раніше керівництво мало намір відмовитися від комуністичної символіки з тим, щоб оновити імідж компанії. У грудні минулого року авіакомпанія заявила, що за порадою свого консультанта з іміджу виключить зображення серпа й молота зі своєї символіки. Маркетингові дослідження, проведені за межами Росії, засвідчили, що така зміна піде на користь компанії: більшість іноземних пасажирів вважала, що символ радянської ери викликає погані асоціації. Передбачено також зміну біло-блакитної колірної гами «Аерофлоту» на синьо-оранжево-сріблясту та стилізацію російського прапора на «хвостах» літаків. Оновлюються інтер’єри салонів і формений одяг екіпажів, здійснюються спроби покращити сервіс та якість пропонованої на борту їжі. Однак відмовлятися від серпа й молота — емблеми, якій ось уже 70 років — керівництво компанії більше не збирається. «Це стара російська марка, яку всі асоціюють з «Аерофлотом». Цей логотип настільки гармонійний, що замінити його важко», — заявив заступник генерального директора компанії Лев Кошляков, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Радники Буша звільняються через грабіж у Багдаді

Троє радників Білого дому з питань культури подали у відставку на знак протесту проти нездатності американських військових запобігти розграбуванню іракського Національного музею, серед експонатів якого були артефакти з історією у 10 тисяч років. «Цього не повинно було статися, — заявив агентству Рейтерс Мартін Салліван, керівник історичної комісії штату Меріленд, який впродовж останніх восьми років очолював комітет радників президента США з культурних питань. — У війні попереджального характеру подібні речі слід передбачати заздалегідь». Аналогічні заяви зробили й інші члени президентського комітету з питань культури Річард Ланьє та Гаррі Вікан.

Відновлюватимуть Ірак американці

Уряд США віддав будівельній компанії «Бічтел» із Сан-Франциско підряд на відновлення систем електропостачання, водопроводу і каналізації в Іраку. На першому етапі він принесе компанії $34 млн. Проте загальний обсяг роботи, який фірмі, можливо, доведеться виконати протягом найближчих півтора року, оцінюється в $680 млн. «Бічтел» — найбільша будівельна компанія США. Щодо процедури, внаслідок якої вона отримала вигідний іракський контракт, останнім часом тривали гарячі суперечки. У тендері, який проходив у закритому режимі, брали участь лише американські компанії. Фірма «Бічтел», як стверджують політичні оглядачі, тісно пов’язана з верхівкою Республіканської партії. Проте здатність цієї компанії взяти на себе відновлення електростанцій і систем водопроводу та каналізації практично ні у кого сумнівів не викликає. Частину підряду на відновлення інфраструктури нафтової промисловості Іраку отримала компанія «Холібартон», якою свого часу керував нинішній віце-президент США Дік Чейні. У конкурсі на право відновлювати об’єкти іракської соціальної сфери ця компанія не брала участі, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати