Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

16 липня, 00:00

У Лондоні створюють цивільну опозицію Хусейну

Колишні офіцери іракської армії, що мешкають нині за межами країни, створили координаційну раду з повалення Саддама Хусейна. Це рішення прийнято на триденній зустрічі високопоставлених представників іракської опозиції, що проходила в Лондоні. Офіційним представником координаційної ради названо бригадного генерала Тауфік аль-Яссири. Як передає Бі-Бі-Сі, його вважають одним із найвпливовіших членів іракської опозиції — в 1991 році він входив до числа лідерів жорстоко придушення повстання військових проти Саддама Хусейна. На думку генерала, як тільки міжнародне співтовариство приступить до реальних дій, спрямованих на відсторонення від влади іракського лідера, «число дезертирів з армії Хусейна почне зростати як на дріжджах». Лондонська зустріч колишніх військових проходила за активної підтримки Іракського національного конгресу — найвпливовішого з виступаючих проти президента Іраку угруповань. Офіційний представник Білого дому Річард Баучер назвав зустріч опозиції надзвичайно важливою подією, а король Йорданії Абдалла II прислав до Лондона як спостерігача одного з найближчих соратників, принца Хусейна. 70 учасників наради та запрошені на неї іноземні гості почули від опозиціонерів обіцянки не втручатися в долю Іраку після того як буде скинуто нинішнього лідера країни. Аль-Яссири постійно підкреслював, що створену в Лондоні координаційну раду слід розглядати як «цивільну опозицію», і що армія не претендує на владу і не збирається домагатися права управляти Іраком.

Путін бореться з культом власної особи

Кафе в Челябінську під назвою «Путін» довелося змінити назву, повідомляє Бі-Бі-Сі. Власники закладу заявили, що місцева влада попросила їх прибрати всі предмети, так чи інакше пов’язані з особистістю російського президента. Пояснювалося це тим, що в Кремлі висловили занепокоєність з приводу «зростаючого культу особи» Путіна. Двом студентам з Уралу спала на думку, здавалося б, безпрограшна ідея — відкрити кафе «Путін» і продавати в ньому страви, присвячені лідеру країни, — печива «Путін», молочні коктейлі «Путін» та інші напої. Зрештою, чому б і ні, міркували вони — президент Росії популярний у країні, його рейтинг досягає 80%. Коли в Кремлі дізналися про кафе, багато кому ця ідея зовсім не сподобалася. У червні Путін відкрито заявив, що не потерпить виявів, які багато хто вже почав порівнювати з культом особи радянських вождів. Відтоді як він прийшов до влади, в різних містах Росії раз у раз з’являлися проекти, що славили президента. Продавалися майки із зображенням Путіна, вироблялися годинники, пеклися торти, ліпилися скульптури, випускалися книги про дитинство російського лідера. Обличчя президента дивилося на громадян навіть із пасхальних яєць. Кремль неодноразово заперечував, що заохочує це масове захоплення, але досі жодного разу не намагався покласти край активності населення.

Викрадача Перла засуджено до страти

Учора спеціальний антитерористичний суд, що засідав у пакистанському місті Хайдарабаді, виніс вироки чотирьом жителям країни, звинуваченим у викраденні та вбивстві американця Деніела Перла, кореспондента «Уолл-стріт джорнел», передає Бі-Бі-Сі. Відповідальність за викрадення журналіста в січні цього року взяло на себе невідоме раніше угруповання «Національний рух за відновлення суверенітету Пакистану». Майже місяць по тому, незважаючи на обіцянку відпустити Перла за умови звільнення талібів та бойовиків «Аль-Каїди», утримуваних американською владою в таборі Гуантанамо на Кубі, журналіста було вбито. Сцену його розстрілу зняли на відеоплівку, а запис відправили американській владі. Керівника групи викрадачів, 28-літнього екстреміста Ахмеда Омара Саїд Шейха, засудили до страти. Інші троє засуджених отримали довічне ув’язнення. Головним козирем обвинувачення було зізнання самого Омар Шейха, від якого він пізніше відмовився. Представники прокуратури наводили й свідчення таксиста, який бачив Перла на обіді з Омаром Шейхом в одному з ресторанів Карачі. Як стверджують аналітики, Омар Шейх може оскаржити рішення суду ще у двох інстанціях.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати