Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

07 червня, 00:00

Саакашвілі проконсультується з Ющенком

Президент Грузії Міхаїл Саакашвілі вирушив до Києва, щоб провести консультації та зустрічі з президентом України Віктором Ющенком, на яких будуть обговорюватися як питання двосторонніх відносин, так і співпраця в рамках організації ГУАМ (Грузія, Україна, Азербайджан, Молдова). Президент Грузії збирається також відвідати в Києві церемонію відкриття пам’ятника поету Шота Руставелі. Візит М. Саакашвілі до Києва планувався на травень, однак він був перенесений через складну політичну обстановку на Україні.

Держдепартаменту США загрожує криза через нестачу кадрів — доповідь

Державному департаменту США не вистачає співробітників, а моральний стан його працівників є на низькому рівні — такі головні висновки доповіді про стан справ у американському зовнішньополітичному відомстві, підготовленої Радою з зовнішньої політики США. «За перші два роки перебування Кондоліззи Райс на посаді державного секретаря, у відомстві не відбулося ніякого чистого збільшення ресурсів», — говориться в документі. Так, наразі в держдепартаменті працюють 12 тис. осіб, однак є необхідність набрати ще не менше 1,1 тис. співробітників. З них 200 мають заповнити вакансії, що є зараз, а інші — дозволити проводити нормальну ротацію й перепідготовку дипломатів.

Представляючи доповідь на прес-конференції, голова Ради Томас Боятт попередив, що без вживання заходів за рік в держдепартаменті складеться критична ситуація. Він підкреслив особисту роль в нинішньому становищi голови цього відомства, яка «повинна піклуватися про установу, якою керує».

Демонстрації проти саміту G8

Мирний характер демонстрацій противників саміту «Вісімки» закінчився. Про це заявив черговий офіцер спецпідрозділу «Кавала», який займається забезпеченням порядку та безпеки в період саміту. Демонстранти дозволяють собі напад на вартових порядку, передусім на контрольних пунктах. За оцінкою поліції, кількість демонстрантів поблизу Гайлінгендамма, де пройде саміт, з ранку збільшилася вдвічі — до десяти тисяч осіб. В окремих населених пунктах поблизу зони безпеки демонстранти почали будувати барикади. Організатори саміту прийняли ухвалу доставляти глав усіх держав, що прибувають на летовище Росток-Лааге, до Гайлігендамм на вертольотах. Таким чином, демонстранти, які перекривають дороги, своїми діями заважають головним чином журналістам і місцевим мешканцям, оскільки автобуси змушені робити великий гак путівцями.

У Вірменії створили коаліцію

Угоду про створення політичної коаліції Вірменії підписали голова Ради правлячої Республіканської партії Вірменії (РПВ) Серж Саркісян і голова проурядової партії «Процвітаюча Вірменія». При цьому коаліція підписала окрему угоду про співпрацю з проурядовою партією «Дашнакцутюн». Нагадаємо, що за підсумками парламентських виборів, які відбулися 12 травня 2007 року, до Національних Зборів Вірменії 4-го скликання увійшли п’ять партій: РПВ, «Процвітаюча Вірменія», «Дашнакцутюн» та опозиційні партії «Орінац Еркір» і «Спадщина». Тепер парламентська коаліція займеться формуванням «ефективно діючих законодавчої та виконавчої влади, які користуються найбільш широкою громадською довірою».

Буш критикує Росію й запрошує до будівництва ПРО

Президент США піддав різкій критиці Росію, заявивши, що в країні стався відкат від демократичних реформ. Ці слова прозвучали у вівторок в ході виступу Джорджа Буша на конференції «Демократія та безпека» в Празі. Окрім того, він закликав до «негайного й безперечного звільнення» дисидентів у таких країнах, як Білорусь, Мьянма (колишня Бірма), Куба і В’єтнам. У той же час, щодо спірного питання про розміщення ПРО Буш зазначив: «Росія не є нашим противником, справжньою загрозою миру є неблагонадійні режими, і у Москви буде можливість пересвідчитися в мирному призначенні ПРО і навіть брати участь у її будівництві». Звертаючись до президента Росії, Буш запросив російських генералів і вчених, щоб вони побачили, як працюватиме ця система.

Японія та ЄС боротимуться із зміною клімату

Прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе та лідери Європейського Союзу зійшлися на думці, що необхідно скорочувати викиди промислових газів в атмосферу не менш ніж на 50% до 2050 року. Цю міру спрямовано проти подальшої глобальної зміни клімату. На прес-конференції в Берліні японський лідер, а також канцлер головуючої зараз у ЄС Німеччини Ангела Меркель і глава Європейської Комісії Жозе Мануел Дуран Баррозу заявили, що збираються грати провідну роль в укладенні нового міжнародного рамкового договору для боротьби з потеплінням клімату. Ця заява прозвучала напередодні саміту «Групи восьми», що починається в середу в Німеччині, у порядку денному якого важливе місце посідає кліматична проблема.

Фідель Кастро дав перше телеінтерв’ю після хвороби

Кубинський лідер Фідель Кастро дав перше, після довгої відсутності, інтерв’ю гаванському телебаченню, в якому заявив, що його хвороба зовсім не є державним секретом. Під час бесіди, що тривала близько години, 80-річний вождь революції виглядав бадьорим і енергійним. Він, зокрема, зазначив: «Завжди існує загроза здоров’ю людини, особливо в такому віці». З кінця липня минулого року Ф. Кастро переніс кілька складних хірургічних операцій на кишечнику, й відтоді обов’язки голови держави й уряду виконує його молодший брат Рауль Кастро. Значна частина телеінтерв’ю була присвячена стану на Кубі, а також нещодавньому візиту до цієї країни генерального секретаря ЦК компартії В’єтнаму Нонг Дик Маня, який мав тривалу зустріч із кубинським керівником.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати