Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Не просто папірці на полиці»

Обама обіцяв посилити військову присутність США у Східній Європі
04 червня, 10:38
ФОТО РЕЙТЕР

У перший день свого перебування у Варшаві у рамках чотирьохденного європейського турне президент США Барак Обама заявив про намір Вашингтону  виділити  додатково 1 млрд доларів для зміцнення військової присутності США у Східній Європі. Ця ініціатива Обами передбачає додаткове фінансування американських військ, а також нарощування потенціалу держав, які не входять у НАТО, але при цьому межують з Росією, включаючи Україну, Грузію та Молдову.

Виступаючи напередодні першої зустрічі з новим президентом України Петром Порошенком, глава Білого дому заявив, що він хоче, аби і США, і Україна мали добрі відносини у майбутньому з Росією. Разом з тим Обама застеріг Москву, що США мають надзвичайні плани для захисту кожного члена НАТО і постійно розробляють їх останніми роками. «Наші плани на випадок надзвичайної ситуації — це не просто папери, які лежать на полиці», — наголосив він після зустрічі з президентом Польщі Броніславом Коморовським, додавши, що США за необхідності мають можливості для їх реалізації.

Водночас Обама закликав інших членів НАТО активізуватися і збільшити  свою роль у системі колективної оборони Альянсу. «Кожен має можливість зробити свій справедливий і пропорційний внесок, аби у нас були ресурси, планування, співпраця, навчання, щоб бути ефективним», — сказав Обама.

Зі свого боку Коморовський заявив, що Польща має намір збільшити свій бюджет на оборону до 2% ВВП країни: «А це вельми відчутний внесок, дуже чітке зобов’язання».

Назвавши свої відносини з Путіним «діловими», Обама сказав, якщо він зіткнеться з Путіним у Нормандії, то наголосить на тому, що Росія повинна працювати задля деескалації ситуації в Україні, але США готові накласти додаткову плату, якщо Путін обере інший курс.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати