Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Останній візит

31 жовтня, 16:37
ФОТО РЕЙТЕР

За три дні після оголошення Ангели Меркель щодо наміру поступово піти з політики німецький канцлер відвідує Україну. Перспектива її відходу залишає майбутнє відносин Києва з Берліном в невизначеності.

«Ми вас не підведемо». Гайко Маас прагнув донести сильний меседж під час свого візиту в Україну в червні 2018 року. Протягом своєї першої поїздки в постраждалу від війни країну міністр закордонних справ Німеччини спробував скласти власне враження про ситуацію на Сході України. Маас, якого приймав і супроводжував його український колега Павло Клімкін, серед іншого відвідав Донбас. Побачивши безлюдне Широкине, що колись було місцем жорстокого протистояння між українськими силами та сепаратистами, він наголосив на підтримці мирного вирішення конфлікту.

Пріоритети Гайко Мааса щодо східної Європи більшою мірою співпадають з порядком денним Києва. Маас, член «Соціал-демократичної партії» («СДП»), підтримує розміщення місії під проводом ООН на втягнутих у війну територіях України. Більше того, він зайняв більш жорстку позицію щодо Росії, порівняно з його попередником Зігмаром Габріелем, назвавши політику Москви «все більш ворожою».

Проте перед візитом Ангели Меркель в Україну відносини Києва та Берліна залишаються двозначними. Незважаючи на триваючі економічні санкції щодо Росії, представлені ЄС та твердо підтримані урядом Меркель, Німеччина продовжує чіплятися за свої зобов’язання щодо проекту газопроводу «Північний потік-2».

Крім того, в Києві відчувався гнів, коли на початку 2017 року німецький посол в Україні Ернст Райхель припустив, що вибори в Донецьку та Луганську можуть відбутися до повного відведення російських військ. На прохання «Дня» німецьке міністерство закордонних справ прояснило позицію Берліна, заявивши, що будь-які «місцеві вибори (в східній Україні – Ред.) мають бути сумісними з українським законодавством, як зазначається в Мінських угодах».

Так як дуже малоймовірно, що Німеччина порушить свої зобов’язання щодо проекту «Північний потік-2», неясно, чи зробить Меркель нові заяви щодо цієї теми. Економіка та торгівля можуть, тим не менш, відіграти ключову роль під час її поїздки до Києва. В серпні український посол у Німеччині Андрій Мельник похвалив зростаючі торговельні відносини між двома країнами. Водночас він спонукав німецький бізнес збільшити інвестиції в Україну.  «В цьому відношенні візит Меркель буде особливо важливим», - сказав Мельник.

Тема історичної відповідальності Німеччини перед Україною – завжди важливий аспект відносин Німеччини та Польщі – навряд чи відіграватиме значну роль у переговорах канцлера з президентом Петром Порошенком і прем’єр-міністром Володимир Гройсманом. В травні 2017 року Бундестаг, німецький парламент, визнав історичну відповідальність країни перед Україною, проте ще не зміг формально прийняти законодавчий документ. Проте відносини Меркель з українськими лідерами, не стали натягнутими через це.

Форма довготермінових відносин України з Німеччиною, тим не менш, виглядає зростаюче неясною, так як у понеділок Ангела Меркель оголосила, що піде з політики до кінця нинішнього скликання в 2021 році. Вона також оголосила, що піде у відставку, як лідер партії пізніше цього року.

Аннегрет Крамп-Карренбауер, генсек «Християнсько-демократичного союзу» («ХДС») і довготривалий союзник Меркель, - серед її можливих спадкоємців. Єнс Шпан, який нині є міністром охорони здоров’я і здобув репутацію опозиціонера міграційній політиці канцлера, також протягом довгого часу розглядався в якості топ-претендента.

Хоча обидва політики неодноразово критикували російську міжнародну політику, позиція Єнса Шпана щодо відносин Німеччини з Україною невизначена.

В той час як Берлін повільно готується до відходу Ангели Меркель, її візит до України в четвер, очевидно, буде останнім.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати