Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Партнер для Ромні

Чи допоможе республіканцям «зірка» Пола Райана?
14 серпня, 00:00
12 СЕРПНЯ 2012 РОКУ, ВІСКОНСІН. КАНДИДАТ У ПРЕЗИДЕНТИ США ВІД РЕСПУБЛІКАНСЬКОЇ ПАРТІЇ МІТТ РОМНІ (ЛІВОРУЧ) ПРЕДСТАВЛЯЄ СВОЇМ ПРИХИЛЬНИКАМ ПОЛА РАЙАНА / ФОТО РЕЙТЕР

Цими вихідними претендент від Республіканської партії на найвищу посаду в США Мітт Ромні представив свого кандидата у віце-президенти. Ним став 42-річний голова бюджетного комітету палати представників Пол Райан. Як зазначають політичні оглядачі, його кандидатура була не єдиною. В напарники Ромні називали конгресмена від Огайо Роба Портмана і колишнього губернатора Міннесоти Тома Поленті.

Ромні оголосив про свій вибір з борту корабля «Вісконсін» на базі ВМФ США у Норфолку, штат Вірджинія. Представляючи Райана, головний республіканець обмовився, назвавши його «наступним президентом США», утім, він одразу виправив себе і сказав, що мав на увазі «віце-президентом».

«Ми не будемо ухилятися від складних питань, ми їх вирішуватимемо! Ми не будемо звинувачувати інших, ми візьмемо відповідальність. Ми не будемо змінювати наші фундаментальні принципи, ми використаємо їх знову!» — заявив, у свою чергу, перед натовпом прихильників Пол Райан.

«Зірка, що сходить», як називають Райана журналісти, походить із ліберального штату Вісконсін. Із початку своєї кар’єри — у 28 років його було вперше обрано до Конгресу — він пройшов усі щаблі політичного життя. Розповідають, що одного часу Пол Райан був спічрайтером у одного з лідерів республіканців Діка Гепфарда. Головним чином він відомий як автор бюджету зі скорочення низки соціальних програм. Тож вибір його кандидатури, як повідомляє СNN, не обіцяє нічого хорошого для середнього класу. Втім, Райан має укріпити позиції самого Ромні.

На зустрічі зі спонсорами своєї виборчої кампанії президент США Барак Обама охарактеризував Райана як «достойну людину, віддану сім’ї» та яка «зрозуміло, висловлює погляди Ромні». «Але це візія, з якою я повністю не згоден», — заявив президент США. Цікаво, що на початку свого президентства Обама розглядав амбітного Райана як того, хто міг би працювати над зниженням федерального боргу країни.

Тим часом, як повідомляє Бі-Бі-Сі, Ромні та Райан здійснюють поїздку штатами, де ані республіканці, ані демократи не мають явної переваги. У ході цього туру вони відвідають Вірджинію, Північну Кароліну, Вісконсін, Флориду та Огайо. «На двох різних заходах у Північній Кароліні в неділю Мітт Ромні прагнув зобразити свого нового партнера як непохитного борця з бюджетом, який вирушає до Вашингтону, щоб змінити статус-кво», — пише кореспондент CNN Джим Акоста. Та чи вплине вибір кандидатури Райана на користь республіканців? «День» попросив прокоментувати це колишнього Надзвичайного і Повноважного Посла України у Сполучених Штатах Олега ШАМШУРА:

— Вибір Райана не був несподіваним. Але, звичайно, він і не був серед тих, кого найчастіше останнім часом називали на цю посаду. Райан — людина з великим досвідом. Він дуже популярний конгресмен серед республіканського електорату і, найперше, серед консервативного крила Республіканської партії. Таким чином, Ромні намагається зміцнити свої позиції там. По-друге, Райан — один з найвідоміших фахівців у Конгресі й у Сполучених Штатах загалом із фінансових та бюджетних питань. Він, зокрема, був головним автором республіканського варіанта бюджету США. Таким чином, гадаю, Ромні хоче перевести дискусію з Обамою в площину глобальних, серйозних фінансово-економічних питань щодо майбутнього розвитку Сполучених Штатів. Райан відомий як людина, яка виступає за подальше скорочення видатків. Він також — за реформування програми Social Security («Соціальне страхування») та Medicare (програма з надання медичної допомоги незаможним верствам населення США). Таким чином, ця людина дуже компетентна і, безумовно, додасть Ромні з погляду інтелектуального багажу й у подальших дискусіях на заключному етапі виборчої кампанії в США.

— Як може Райан посприяти перемозі Ромні на цих президентських перегонах?

— Як свідчить досвід усіх виборчих кампаній у Сполучених Штатах, вибір віце-президента може певною мірою сприяти перемозі головного кандидата. Але основне питання — хто є кандидатом від Республіканської партії. Тобто залучення Райана радикально не покращить і не погіршить шансів Ромні. Хоча, як на мене, це досить цікавий вибір. Він, безумовно, надасть кампанії республіканців інтелектуальної та стратегічної дискусії. Використання його ораторських і полемістських здібностей буде плюсом для республіканців. Але я не думаю, що це серйозно вплине на підсумки самої кампанії. Обрання Райана допоможе Ромні відмобілізувати базовий електорат Республіканської партії. Як свідчать американські експерти, саме в цій виборчій кампанії це матиме виняткове значення.

— Багато критиків Ромні вказують на те, що у Пола Райана майже немає досвіду в зовнішній політиці. Як республіканці виходитимуть із цього?

— Те саме казали і про Обаму, коли його обрали 2008 року. Райан уже довго працює в Конгресі Сполучених Штатів (із 1998 року. — Ред.). А така робота передбачає певне розуміння питань зовнішньої політики. Безперечно, для цієї людини зовнішньополітичні питання не є головними в його законотворчій діяльності, але певний досвід він все ж таки має. Принаймні, він не менший, аніж той, що мав Обама 2008-го. Утім, з погляду перебування Райана в Конгресі та його обізнаності з головними питаннями зовнішньополітичного порядку денного США, то це є радше відносним недоліком.

— Відомо, що Мітт Ромні — мормон. До мормонів в американському суспільстві дуже двояке ставлення. Як той же Райан може допомогти кандидатові-мормону залучити голоси тієї ж протестантської частини населення США?

— У цій кампанії для Ромні релігійний фактор — не визначальний. Це, можливо, було більш суттєвим, коли висувався кандидат від Республіканської партії, з огляду на традиційно великий вплив християн-фундаменталістів у цій партії. Не думаю, що це буде визначальним фактором і на всеамериканському рівні. Тим паче, больовий поріг був 2008 року — з обранням першого темношкірого кандидата від Демократичної партії Барака Обами на посаду президента. Тож я не думаю, що вибір кандидатури Райана був продиктований саме намаганням зняти гостроту цього питання. Безумовно, цей фактор буде присутнім, але він не буде такими визначальним, тим більше, що Райан — католик.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати