Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Престиж по-угорськи

Чому б українським політикам не взяти приклад?
05 квітня, 00:00

Нещодавній скандал з плагіатом, який торкнувся президента Угорщини Пала Шмітта, залишився мало поміченим українськими медіа. За інформацією угорського видання HGV, 180 сторінок із 215 докторської дисертації Шмітта «Аналіз програми сучасних Олімпійських ігор» було списано з роботи болгарського вченого Ніколая Георгієва, яку той захистив 1987 року. Пізніше було встановлено, що текст 16 сторінок дисертації співпадає з текстом німецького вченого Клауса Гейнеманна.

Минулого тижня Сенат будапештського університету Земмельвайса, наступник Угорського університету фізичної культури, де 1992 року Шмітт захищав свою дисертацію, позбавив його докторського ступеня «за невідповідність науковим та естетичним стандартам».

Екс-глава Угорщини в інтерв’ю на одному з угорських телеканалів уже заявив: «Я не збирався присвоювати чиюсь інтелектуальну власність. Я дав список своїх джерел. Я дотримувався інструкцій... діяв як звичайний студент». Утім, щоби відновити свою репутацію, Шмітт має намір написати нову дисертацію, присвячену зв’язку охорони навколишнього середовища та Олімпійських ігор. «Я збираюся довести, що в мені, колишньому олімпійському чемпіоні, збереглася ще стійкість. Я доведу, що і в 70-річному віці здатен написати дисертацію, яка задовольняє сучасним і дуже складним критеріям», — цитують угорського екс-президента «Ведомости». Слід зважити і на той момент, що у відставку Шмітт подав лише після консультацій із прем’єром Віктором Орбаном та після кількох демонстрацій.

Приклад Шмітта є уроком і для політичної еліти України. Адже суспільство вже давно очікує, що українські політики, як і європейські, стануть взірцем для наслідування. Тим більше, що Україна взяла курс на інтеграцію в ЄС.

«День» звернувся до політичного аналітика Габора ТАКАША з центру Nezopont Intezet (Бухарест) із проханням прокоментувати ситуацію довкола президента Угорщини.

— Звісно, що написання докторської дисертації — це не формальність, тим паче для людини, яка є главою держави. В останні тижні, особливо минулого тижня, стало очевидно, що пан Шмітт втратив більшість своєї довіри як президент, зважаючи на скандал з його науковою роботою. Певна річ, це нагадує також інший міжнародний приклад — історію з плагіатом колишнього німецького міністра оборони Карла цу Гуттенберга. Шмітт втратив свій престиж як президент, тому Фідес прийняла його відставку. Опитування громадської думки засвідчило, що люди хотіли відставки пана Шмітта. Тож рішення, яке він прийняв, було логічним. Після того як він більше не може виступати об’єднуючою фігурою в угорській політиці, він не захотів бути людиною, яка розділяла б громадську думку і політичне життя.

— Як ви вважаєте, яким чином цей скандал з плагіатом може вплинути на імідж Угорщини у світі?

— Це може вплинути на дискусію, яку ми ведемо, наприклад з Європейським Союзом, чи на процес переговорів з Міжнародним валютним фондом, чи на важкий прес критики навколо нової угорської конституції. Не думаю, що проблема глави держави має якесь значення для міжнародної перспективи. Це дуже важливо з погляду внутрішньої політики. Адже це могло б завдати шкоди правлячій партії — Фідес, якби пан Шмітт відмовився піти. Коли ж він подав у відставку, я очікую, що коли Фідес буде в змозі висунути нового кандидата, якому вдасться стати популярним президентом, яким насправді й був пан Шмітт. До цього скандалу він був популярною особистістю. Якщо Фідес висуне такого кандидата, то це «замне» ситуацію з плагіатом. Але, в будь-якому разі, це важливо для внутрішньої ситуації в угорській політиці й відносин між партіями.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати