Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Президент України – в Ер-Ріяді

«Саудівська Аравія шукає нового формату відносин із різними країнами... нам теж треба тримати руку на пульсі», — експерт
01 листопада, 19:43
ФОТО МИКОЛИ ЛАЗАРЕНКА

Цього тижня Президент України Петро Порошенко здійснює візити до Королівства Саудівська Аравія та Об’єднаних Арабських Еміратів. Спершу глава держави відвідав Саудівську Аравію, де зустрівся із королем країни Салманом бін Абдулазізом Аль Саудом. Як повідомляє Адміністрація Президента, під час переговорів монарх відзначив дружні відносини між нашими країнами і наголосив на тому, що візит відкриває нові можливості для зміцнення особистих контактів і посилення міждержавних відносин. «З Королем Саудівської Аравії домовились активізувати співпрацю в політичній, економічній, військовій, енергетичній та інвестиційній сферах», — так підсумував зустріч Петро Порошенко у Twitter.

Варто відзначити, що під час перебування в Саудівській Аравії Президент неодноразово порушував тему залучення цієї країни до вирішення проблем і захисту інтересів кримських татар. Зокрема, він говорив про це на зустрічі з королем і закликав Раду співробітництва арабських держав Перської затоки активніше захищати кримських татар.

Крім того, під час візиту обговорювалося питання інвестицій Саудівської Аравії в Україну. Зокрема, Порошенко закликав саудівські компанії взяти участь у приватизації в Україні.

«ТРЕБА ЗНАЙТИ СТАБІЛЬНИЙ ПРОФІЛЬ ВІДНОСИН»

Про те, наскільки важливий візит українського Президента до цього регіону та чим приваблива для України Саудівська Аравія, «День» запитав у директора Інституту сходознавства ім. А. Ю. Кримського НАН України Олександра БОГОМОЛОВА:

— Нам важливо мати добрі, міцні відносини з цими країнами Близького Сходу. В першу чергу, із Саудівською Аравією, яка є одним із лідерів регіону: в політичному, стратегічному,  безпековому,  економічному, фінансовому плані та, звичайно, на ринку енергетичних ресурсів. Ця країна — не безпосередній сусід України, але розвиток відносин з такими країнами надає певної стратегічної глибини нашим економічним, зовнішньополітичним відносинам. Це дуже важливо, що Україна звернула увагу на цей момент, вчасно, влучно реагує на сигнали від Саудівської Аравії, країни, яка зараз розширює діапазон співробітництва з нашим регіоном і взагалі зі світом.

Що стосується питання співпраці, то йдеться про взаємовигідні відносини: в Україні є певні інтереси, але й у Саудівської Аравії є певні інтереси в Україні та в Східній Європі. Зараз йдеться про те, щоб нарешті знайти якийсь стабільний правильний профіль відносин, сформувати його.

На порядок денний поставлено багато різних конкретних питань, а наголос, звісно, на економічній сфері. Саудівська Аравія — одна з провідних світу, з точки зору наявних, навіть надлишкових фінансових ресурсів, це країна-інвестор, а Україна потребує інвестицій. Крім того, це найбільший видобувач нафтопродуктів, а Україна дуже залежна навіть у політичному відношенні від цін на світовому ринку, ситуації на ринку енергоресурсів. Є також інші сфери, наприклад, співпраця в сільськогосподарській сфері, можливість залучення саудівського фінансування у високотехнологічні проекти, які Україна намагається розвинути.

Але на цьому тлі має бути визначено стабільний профіль відносин, якого поки що повноцінно не склалося. З такими важливими країнами Україна має налагодити відносини, щоб відбутися, міцнішати далі як держава, досягти стабільного рівня відносин, який відповідає наявному невичерпаному потенціалу. А потенціал розвитку цих відносин залишається ще предметом для вивчення. Наявність таких відносин важлива в безпековому і стратегічному плані.

Як ми бачимо, безпекова ситуація на Близькому Сході опосередковано пов’язана і з нашими безпековими проблемами. Зараз відбувається візит Президента України, а менш як місяць тому відбувся візит на найвищому рівні саудівського короля до Росії. Всі ці речі важливі, і на них треба дивитися в контексті. Саудівська Аравія зараз шукає нового формату відносин із різними країнами, які так чи інакше можуть впливати на ситуацію на Близькому Сході, відповідно, нам теж треба тримати руку на пульсі.

Щодо заклику Президента підтримувати кримських татар, то в цьому питанні позиція Саудівської Аравії дуже важлива, бо йдеться про один з мусульманських народів, і це одна з країн ісламського світу. Підтримка нею суверенітету України та інтересів, прав кримських татар є дуже важливим елементом.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати