Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про «механізми відповідальності»

Експерт: «Петро Порошенко наводить сильні аргументи»
21 вересня, 17:54
ПЕТРО ПОРОШЕНКО ПОДЯКУВАВ ГІЛЛАРІ КЛІНТОН ЗА ПОСТІЙНУ І ТВЕРДУ ПІДТРИМКУ УКРАЇНИ / ФОТО МИХАЙЛА ПАЛІНЧАКА

Другий день перебування Президента України Петра Порошенка у Нью-Йорку виявився досить насиченим. У глави держави відбулися заплановані зустрічі з американськими діловими колами, еміром Катару, кандидатом у президенти США від Демократичної партії Гілларі Клінтон, представниками єврейських організацій, а також виступ на засіданні ГА ООН щодо біженців і мігрантів.

Представники американського бізнесу були першими, з ким розпочав зустрічі глава української держави. Він розповів, що незважаючи на триваючу агресію з боку РФ, Україна продовжує працювати над зміцненням економіки, посиленням обороноздатності, боротьбою з корупцією. Президент також звернув увагу на початок реформи судової гілки влади задля викорінення корупції із судів, яка перешкоджає роботі бізнесу. «Ми зараз розпочинаємо реалізацію великої програми приватизації. Тому зараз правильний час і місце для інвестування в Україну», — наголосив  Порошенко. 

Тема активізації двохстороннього торговельно-економічного співробітництва, перш за все, в енергетичній сфері, обговорювалась на зустрічі глави української держави  з еміром Держави Катар Шейхом Тамімом бін Хамадом Аль Тані. Крім того, співрозмовники приділили увагу залученню українських компаній до масштабних інфраструктурних проектів, які здійснюються урядом Катару.

А у своєму виступі на засіданні Генасамблеї ООН на тему біженців та мігрантів, який транслювався увечері позавчора, Порошенко заявив, що зовнішня агресія та спонсорований державою тероризм є ворогами людства в багатьох куточках нашого світу. За його словами, російська збройна агресія змусила близько 1,8 млн українців шукати нового дому в межах країни. «Через це Україна опинилася серед першого десятка країн з найбільшою кількістю переміщеного населення. Україна не може постійно перебувати в режимі реагування, а в конфлікті на Донбасі потрібне остаточне й стале вирішення проблеми, а саме — припинення російської агресії проти України», — наголосив глава держави. 

На його думку, всі зусилля світового співтовариства у вирішенні питання біженців та мігрантів будуть марні, якщо не усунути першопричини проблеми, а саме — зовнішню агресію та порушення міжнародного права. «Ми не маємо права закривати очі на бомбардування Росією цивільних об’єктів у сирійському Алеппо чи на українському Донбасі. Йдеться не лише про дотримання гуманітарних принципів», — додав Порошенко.

Він запропонував якнайскоріше розробити міжнародний механізм відповідальності, а також міжнародні зобов’язувальні рамки для захисту прав внутрішньо переміщених осіб.

Треба відзначити, що позавчора пізно увечері світові лідери і глави МЗС зі 193 країн схвалили Нью-Йоркську декларацію у справах біженців та мігрантів. У декларації, яка не є юридично зобов’язувальним документом, країни-підписанти виражають волю «захищати права всіх біженців та мігрантів, незалежно від статусу» і «забезпечити всім біженцям та дітям-мігрантам реалізації права на освіту протягом декількох місяців після прибуття».

На зустрічі з представниками єврейських організацій Порошенко розповів про ситуацію на сході України та порушення прав людини на окупованих територіях і висловив сподівання на продовження підтримки з боку США, зокрема у військово-технічній співпраці.

Другий робочий день Порошенка у Нью-Йорку завершився зустріччю з кандидатом у президенти США Гілларі Клінтон. Екс-держсекретар США зазначила, що Україна має справу з «дуже реальними проблемами та загрозами від російської агресії». Клінтон додала, що вона «дуже прагне дізнатися, як ми можемо підтримати», передає слова кандидатки у президенти Reuters.

Зі свого боку, глава держави висловив вдячність пані Клінтон за чітку позицію щодо «підтримки українського суверенітету, територіальної цілісності й незалежності, а також за підтримку у проведенні реформ, які здійснюються в останні два роки».

Співрозмовники погодилися, що у протистоянні російській агресії важливим є зміцнення трансатлантичної єдності й солідарності з Україною, а також відзначили дієвість санкційної політики проти Росії, — передає прес-служба Порошенка.

Сьогодні, 21 вересня відбудеться виступ  Президента України на загальних дебатах 71-ї сесії ГА ООН, які мають назву: «Цілі стабільного розвитку: універсальний поштовх, щоб трансформувати світ».

«У ХОДІ СВОЇХ ЗУСТРІЧЕЙ ПРЕЗИДЕНТ ДЕМОНСТРУЄ ВЕЛИКУ ЕНЕРГІЮ ТА СИЛЬНИЙ ДУХ»

Адріан КАРАТНИЦЬКИЙ, старший науковий співробітник Атлантичної Ради США, Myrmidon Group, LLc, Вашингтон: 

— Президент Петро Порошенко наводить сильні аргументи, що Україна знаходиться на правильному шляху: відновлює свої збройні сили і, перш за все, в даний час має сильну, професійну армію, що складається в основному з добре мотивованих добровольців. Він стверджує, що, незважаючи на зусилля Путіна, здійснюються важливі реформи, які завадили Україні стати країною, що не відбулася.

У той же час він заявляє, що агресія Росії, швидше за все, продовжиться, і Україна потребує смертоносну зброю і допомогу, щоб протистояти атакам, які виходять з боку Росії. Порошенко продовжує бути обережним, щоб не критикувати Дональда Трампа або стати на чийсь бік у президентській кампанії в США, стверджуючи, що він упевнений в існуванні двопартійної підтримки України і очікує на проукраїнську політику з боку США, незалежно від того, хто буде обраний президентом.

У ході своїх зустрічей Президент демонструє велику енергію і сильний дух: що є ознакою великої витривалості, оскільки у нього  дуже щільний графік зустрічей з єврейськими лідерами, діловими колами, діаспорою, журналістами, а також виступ Рада із закордонних відносин.

Зустріч Петра Порошенка з Гілларі Клінтон була свідченням того, наскільки важливою є Україна для архітектури безпеки Європи, а також свідченням важливості американського електорату з українським походженням 2016 року на президентських виборах у США. У Порошенка не має запланованої зустрічі з Дональдом Трампом, який, як мені сказали, зараз провадить кампанію у штаті Флорида.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати