Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про «попереджувальні знаки»

Євген Марчук отримав у Канаді нагороду «За розбудову нації»
17 грудня, 19:37
ЕКС-ПРЕМ’ЄР-МІНІСТР УКРАЇНИ ЄВГЕН МАРЧУК І КОЛИШНІЙ КОМАНДУВАЧ ОБ’ЄДНАНИХ ЗБРОЙНИХ СИЛ НАТО В ЄВРОПІ ГЕНЕРАЛ ВЕСЛІ КЛАРК ЗАКЛИКАЮТЬ ЗАХІДНІ УРЯДИ СЕРЙОЗНІШЕ СПРИЙМАТИ РОСІЙСЬКУ АГРЕСІЮ В ЦЕНТРАЛЬНІЙ ЄВРОПІ / ФОТО З САЙТА ГАЗЕТИ THE NATIONAL POST

«Західним лідерам варто послухати, що може сказати Євген Марчук». Ці слова колишній верховний головнокомандуючий ОЗС НАТО в Європі генерал Веслі Кларк постійно повторював політикам і журналістам під час свого візиту до Канади.

Генерал Веслі Кларк і колишній прем’єр-міністр і міністр оборони України Євген Марчук прибули в Торонто, Канада, на запрошення Ради українських державницьких організацій світу (РУДОС), очолюваної Юрієм Шимко, членом канадського парламенту, і колишнім президентом Світового Конгресу Українців. РУДОС була заснована 1967 року і є міжнародним координуючим органом, який просуває урядову політику і міжнародні проекти, що зміцнюють і захищають українську демократію, безпеку та незалежність. У РУДОС Євгена Марчука вшанували в присутності понад 400 гостей, серед яких були представники канадської та американської громадськості, військові офіцери, релігійні лідери, журналісти і політики. Ця подія проходила в історичному пам’ятному місці Канади, в готелі та конференц-центрі Old Mill (Старий Млин), який нещодавно придбала українська громада. Це престижне місце стало домом для Українського культурного центру, і невдовзі називатиметься «Український культурний центр Торонто при історичному комплексі «Старого Млина».

Вельмишановний Євген Марчук отримав нагороду РУДОС «За розбудову нації» за заслуги у зміцненні зв’язків між Україною та Північноатлантичним альянсом і у розбудові демократичної і безпечної української держави. Кришталеву нагороду Євгену Марчуку вручали президент Ради українських державницьких організацій світу Юрій Шимко, голова Ради українських державницьких організацій Канади Олег Романишин, голова Ліги українок Канади Леся Шимко та голова Ліги українців Канади Орест Стеців. Офіційні привітання надійшли від прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо, лідера опозиції Рони Амброз, міністра оборони України Степана Полторака, прем’єра Онтаріо Кетлін Вінн, і президента Світового Конгресу Українців Євгена Чолія. Присутнім на церемонії був і національний герой України, лікар Всеволод Стеблюк, медик-герой іловайської різанини, який в Україні керує процесом модернізації системи медичної реабілітації ветеранів.

У своєму зверненні до канадської громадськості Євген Марчук нагадав слухачам про велику кількість попереджувальних знаків, які повинні були б занепокоїти західних партнерів України і відкрити їм очі на експансіоністські наміри Путіна: підбурення сепаратизму в Криму в 1990 роки; конфлікт навколо острову Тузла; загрозливі застереження на Мюнхенській конференції з безпеки; широкомасштабні нагромадження російських військових сил на кордоні з Україною; і, в остаточному підсумку, вторгнення в Крим і його анексія.

Під час свого однотижневого візиту до найбільшого міста Канади Євген Марчук, який зараз має посаду Посла зі спеціальних доручень з питань безпеки при Трьохсторонній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на сході України, кілька разів виступав з промовами у Торонто і зустрічався з представниками різних неурядових організацій та журналістами. На запрошення Коледжу збройних сил Канади при міністерстві національної оборони Канади він виступив із промовою перед старшими офіцерами Програми національної безпеки. Пан Марчук на високому рівні представив аудиторії міжнародних старших військових лідерів і обраних державних службовців загальний огляд конфлікту між Росією та Україною і залучення НАТО. Офіцери стоячи аплодували Євгену Марчуку, після його надзвичайно проникливої промови. Після лекції комендант Коледжу збройних сил Канади, бригадний генерал Кевін Коттен запросив Євгена Марчука, який зараз є також співголовою Громадської Ініціативи «Україна в НАТО», бути почесним гостем на сніданку зі старшими офіцерами, представниками різних країн, які беруть участь у Програми національної безпеки. Серед представлених країн були Канада, США, Австралія, Нідерланди, Пакистан, ОАЕ, Ізраїль, Польща, Йорданія, Афганістан, та ін.

Одним з найважливіших досягнень у ході візиту Євгена Марчука до Канади став інтерес до України, який викликав Марчук у канадських ЗМІ. Окрім виступів на радіо, про Євгена Марчука писали в національних друкованих виданнях Канади. Провідна канадська газета The National Post у своєму номері від 12 грудня опублікувала фундаментальне інтерв’ю з Євгеном Марчуком. Базуючись головною мірою на коментарях Марчука, стаття містила вичерпний аналіз загрози міжнародній стабільності, яку становить Володимир Путін, і фокусувалася на стратегічній ролі, яку відіграє Україна.

Сьогодні, захищаючи свою територіальну цілісність і розділяючи європейські цінності свободи і демократії, Україна стала першим оборонним рубежем НАТО. Саме тому дуже важливо, щоб лідери української діаспори, разом із політичною елітою України, її журналістами і неурядовими організаціями, продовжили працювати разом, щоб захистити стратегічні інтереси України. І, щоб досягти успіху в цьому, Україна повинна залучати своїх найкращих державних діячів. Тому такі публічні особи, як Євген Марчук, що маютьє необхідний політичний досвід і передбачливість, повинні відіграти істотну роль у захисті інтересів безпеки України на світовій арені.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати