Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Прощавай, «нова Європо»!

07 червня, 00:00

Був сонячний червневий день; Джордж У. Буш виступав у Варшавському університеті. В аудиторії його з цікавістю слухали політики, зовні зібралися натовпи людей, аби привітати американського президента, відгуки в пресі були витримані в захоплених тонах.

Віриться насилу, але це правда: саме так проходив перший візит президента Буша в Польщу нескінченно далеким літом 2001 р. — можу підтвердити, як самовидець. У ході того ж європейського турне Буш відвідав і Іспанію. На спільній прес-конференції іспанський прем’єр Хосе Марія Аснар подякував Бушу за «доброту», виявлену його адміністрацією. Той відповів: «Іспанія — друг Сполучених Штатів, а [прем’єр- міністр] Аснар — мій друг».

Звичайно, не в усьому ця поїздка проходила рiвно: під час самміту «США—ЄС» та інших заходів були й акції протесту. Проте, ці очікувані вияви невдоволення з лихвою компенсувалися першими ознаками формування нового проамериканського альянсу, в складі Британії, на чолі з Тонi Блером, Італії, на чолі з Сільвіо Берлусконі, Іспанії, Португалії і Данії, де при владі перебували правоцентристські уряди, і, звичайно, колишніх комуністичних держав Східної Європи. Усі ці країни нещодавно здійснили ліберальні ринкові реформи; їх не влаштовувала франко-німецька гегемонія в європейській політиці. У 2003 р., коли Дональд Рамсфелд зневажливо назвав Німеччину і Францію «старою Європою», у цього неофіційного «майже альянсу» також з’явилося ім’я — «нова Європа». «Нова» означало: проамериканськи налаштована, яка позитивно ставиться до капіталістичної глобалізації та підтримує війну з тероризмом. Не випадково саме ці країни в кінцевому результаті увійшли до «коаліції добровольців» в Іраку.

Минуло всього чотири роки, і «нова Європа» фактично припинила існування. Аснар, Берлусконі та Блер залишили або от-от залишать свої посади — почасти вони стали жертвами невдачі в Іраку. Ситуація в Центральній Європі різко змінилася — на зміну проамериканським настроям прийшов глибокий скепсис. У цю п’ятницю Буш планує провести на польській землі рівно 3 години 10 хвилин, не має наміру ніде виступати, і зустрінеться лише з президентом країни. Та й обговорюватимуть вони не таке вже й широке коло питань. «Нова Європа», яка отримала смертельну рану в Іраку, потерпає від байдужості американської адміністрації до її турбот — відмовою змінити візовий режим чи надати військову допомогу — швидше за все, буде остаточно добита планами Вашингтону щодо розміщення протиракетного «щита» в Польщі і Чеській Республіці.

Держдепартамент, нехай і з запізненням, робить все можливе для просування цього проекту, а проамериканськи налаштовані політики в обох країнах гарячково шукають спосіб забезпечити йому підтримку. Проте ця ідея залишається надто непопулярною, і неясно, чи схвалять її польський та чеський парламенти. Європейцям незрозуміло, навіщо розміщувати систему, покликану захистити США від Ірану, саме на їх території, тим більше, що на ділі Тегеран загрожує Ізраїлю, а не США або Європі. Вони не можуть зрозуміти, чому їм потрібно покірливо погоджуватися з розгортанням на своїй землі об’єктів, через які вони стикаються з новими ризиками. На цьому тижні російський президент Володимир Путін пригрозив: якщо «щит» буде створений, він націлить російські ядерні ракети на Європу. «Очевидно, — підкреслив він у неділю, на зустрічі з журналістами, — що коли частина стратегічного ядерного потенціалу Сполучених Штатів опиниться в Європі і нам загрожуватиме, то ми будемо змушені робити відповідні кроки у відповідь».

Звичайно, це стовідсотково цинічна заява: є чимало підстав задатися запитанням, для чого протиракетну систему знадобилося будувати саме зараз, проте до «стратегічного ядерного потенціалу» вона жодного стосунку не має, і загрози для Росії не становить — у Москві про це чудово відомо. І все ж, путінська риторика в дусі холодної війни починає всерйоз непокоїти людей на всьому континенті; вочевидь, він вважає її вельми ефективним політичним інструментом. Однак, схоже, в Пентагоні ніхто навіть не подумав про те, що цей проект може викликати заперечення, або про те, що європейцям знадобляться додаткові гарантії, а розсудливі дипломатичні демарші, зроблені заздалегідь, могли б розчистити шлях. Дехто стверджує, що в Держдепартаменті взагалі не знали про плани розгортання «щита» в Європі, доки Пентагон не ухвалив відповідного рішення. Звучить знайомо, правда?

Причому всіх цих проблем, від початку і до кінця, можна було уникнути. Більше того, «нова Європа» йде в небуття саме в той момент, коли у Франції і Німеччині до влади прийшли лідери, явно настроєні більш проамериканськи, ніж їх попередники. Якщо б ми виявили трохи більше уваги і трохи менше зарозумілості, й у Трансатлантичний альянс можна було б сьогодні вдихнути нове життя. На практиці ж ми викликали лише обурення і невдоволення. Коли справа дійде до аналізу зовнішньої політики Буша, можливо з’ясується, що збиток, який він наніс нашим відносинам зі Старим Світом, можна порівняти зі згубними наслідками іракської війни.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати