Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Суб’єктивний підхід»,

або Миролюбність країн у цифрах
21 травня, 00:00

В оприлюдненому вчора Всесвітньому індексі миролюбності 2008Україна зайняла 84 місце. На першому місці виявилася Ісландія, на другому — Данія, і Норвегія — на третьому.

Складає Глобальний індекс миролюбності незалежна дослідницька організація лондонський Інститут економіки та миру спільно з журналом Economist. При визначенні оцінки миролюбності враховуються 24 кількісних і якісних показника миролюбності, включаючи відносини держави з сусідами, торгівлю зброєю та розміщення військ за кордоном. Враховується також загальний рівень злочинності в країні, кількість ув’язнених, поліцейських і сил безпеки на 100 тис. жителів, терористичний потенціал усередині країни, рівень поваги цивільних прав і кількість самогубств.

Результат України в рейтингу пов’язаний, насамперед, із політичною нестабільністю (2,875 пункта), недостатнім дотриманням прав людини (3 пункти), рівнем злочинності (3 пункти), кількістю ув’язнених (2,872 на 100 тис. жителів). Також Україна має два зовнішні конфлікти за 2000—2005 роки. Відносини з сусідніми країнами оцінюються в два бали. Характерно, що сусідня Польща, яка посіла в рейтингу 31 місце, за двома останніми показниками має аналогічні з Україною результати. Однак у Польщі припадає 56 поліцейських на 100 тис. громадян, тоді як у нашій країні цей показник становить 182 міліціонерів на 100 тис. жителів. Також у Польщі нижчим є рівень злочинності (2 пункти), політичної нестабільності (1,375 пунктів), краща ситуація з дотриманням прав людини (2 пункти) і менше в’язнів на 100 тис. жителів (2,17).

Ісландія посіла перше місце тому, що в неї немає збройних сил, вона не конфліктує з сусідами, в неї менше за всіх ув’язнених (1,111 пункта) і поліцейських (42) на 100 тис. жителів.

Росія (131 місце) виявилася останньою серед країн СНД. Другий рік поспіль найбільш немирною країною було визнано Ірак, де, після вторгнення сил під керівництвом США 2003 року, не припиняється насилля. Замикають список також Сомалі, Судан і Афганістан.

КОМЕНТАР

Наскільки подібний індекс, насправді, відображає миролюбність країни?

Олександр СУШКО , директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики України:

— Важко сказати, що такий індекс є об’єктивним. Щоправда все залежить від методології, яку використовують організації. Як, наприклад, при визначенні рейтингу корупції, індексу людського розвитку, свободи. Але коли врахувати, що раніше індекс включав 121 країну і Україна займала 80 місце, а тепер 84 при охоплені 140 країн, то це позитивна динаміка. Загалом, я думаю, що такий рейтинг не є важливим.

Якщо ми візьмемо такий критерій як наявність військових підрозділів за кордоном, то ми не отримаємо ясну картину, яка говорить про миролюбність. Наприклад, Швеція бере участь у найбільшій кількості миротворчих операцій. Але чи це означає те, що Швеція є немиролюбною країною. Звісно, США мають найбільшу кількість солдат за кордоном. Але якщо говорити про миротворців, то є багато не надто впливових і зовсім неагресивних країн, які заробляють на миротворчій діяльності.

Дещо сумнівним критерієм є продаж зброї. Бо це питання не стільки миролюбності політики даної країни, а скільки структури її економіки. Якщо структурна економіка включає значний ОПК, то це не означає автоматично, що країна проводить агресивнішу політику. Я думаю, що це один з цікавих прикладів суб’єктивного підходу до визначення рейтингу миролюбності.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати