Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сирія — момент істини для Обами

Експерт: «Я сподіваюся, що дипломатія себе не вичерпала, і все-таки вдасться запобігти силовому варіанту вирішення ситуації»
28 серпня, 10:30
26 СЕРПНЯ 2013 РОКУ. СИРІЯ. КОМАНДА ІНСПЕКТОРІВ ООН ВІДВІДУЄ ЛЮДЕЙ, ЯКІ ПОСТРАЖДАЛИ ВІД ХІМІЧНОЇ АТАКИ, В ОДНОМУ ЗІ ШПИТАЛІВ НА ПІВДЕННОМУ ЗАХОДІ ДАМАСКА / ФОТО РЕЙТЕР

Останнє застосування хімічної зброї в Сирії минулого тижня, від якої загинуло майже тисяча повстанців, викликало дуже різку реакцію Заходу. І схоже, що цього разу провідні західні країни налаштовані діяти більш рішуче проти режиму Асада. Зокрема держсекретар США Джон Керрі на спеціальній прес-конференції засудив сирійський уряд за «невиправдане застосування хімічної зброї». За його словами, відомості про застосування хімічної зброї під Дамаском сирійськими урядовими військами є «переконливими й незаперечними». Керрі стверджує, що в США є додаткова інформація про хімічну атаку в Сирії, яку незабаром буде представлено ??міжнародному співтовариству. Американський держсекретар впевнений, що Дамаск навмисне затягував рішення про допуск експертів, вичікуючи, коли сліди застосування бойових отруйних речовин будуть знищені або зникнуть природним шляхом. Окрім того, Керрі наголосив, що не варто плекати ілюзій, — президент Обама вважає, що тим, хто застосовує таку наймерзеннішу зброю проти найбеззахисніших на світі людей, не уникнути відповідальності».

Давній союзник США — Великобританія — вважає, що дипломатичні методи тиску на Сирію не дали бажаного результату. Як заявив у інтерв’ю Бі-Бі-Сі міністр закордонних справ Британії Вільям Хейг, британський уряд розглядає зараз можливість вдатися до дій без одностайної підтримки на рівні ООН. За словами міністра, Рада Безпеки ООН, яка в питанні щодо Сирії розділилася, «не виконала своїх зобов’язань». Британський міністр сказав, що не може назвати конкретні кроки, до яких може вдатися Британія, чи назвати час можливих дій, однак він зазначив, що розглядає всі можливості «відповідно до міжнародного права». «Ми не можемо допустити тієї думки, що в ХХІ столітті хтось може безкарно застосувати хімічну зброю», — сказав Хейг.

Також розкритикував дії сирійського режиму шеф французької дипломатії Лоран Фабіус, який вважає, що ця хімічна атака може стати поворотним моментом у цій війні. «Башар Асад знову підтвердив, що ні в гріш не ставить не тільки людське життя, а й норми міжнародного права, причому сталося це рівно через рік після заяви Обами про «червону лінію», — зазначив він у інтерв’ю Le Figaro. За його словами, цього разу за діями режиму обов’язково повинна послідувати жорстка відповідь- реакція міжнародного співтовариства.

Фабіус вважає, що США у цій ситуації потрібно зробити вибір між інтервенціонізмом і ізоляціонізмом. «І прийняття рішення ускладнюється тим, що коли США втручаються в події, їх докоряють за це, в той же час їхня бездіяльність призводить до вагомих наслідків», — зазначив міністр.

Тим часом Туреччина устами міністра закордонних справ Туреччини Ахмета Давутоглу рішуче заявила, що приєднається до будь-якої міжнародної коаліції проти Сирії, навіть якщо більш широкий консенсус про дії не буде досягнуто в Раді Безпеки ООН.

США вже збільшили свою військово-морську присутність у регіоні. За словами міністра оборони США Чака Хейгела, цей крок дасть президентові велику гнучкість.

Зі свого боку міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що країни Заходу не представили Раді Безпеки ООН жодних доказів причетності влади Сирії до хімічних атак. І, за його словами, ухвалення односторонніх рішень в обхід Ради Безпеки ООН стане «грубим порушенням міжнародного права». «Спроби в обхід Ради Безпеки в черговий раз створити штучні необгрунтовані виправдання воєнного втручання в регіоні загрожує новими стражданнями в Сирії та катастрофічними наслідками для інших країн Близького Сходу та Північної Африки», — сказав він у спеціальній заяві для преси.

А президент Сирії Башар аль-Асад взагалі вважає, що Сполучені Штати будуть приречені на провал, якщо нападуть на Сирію. Про це сирійський лідер заявив у інтерв’ю російським «Известиям».

Аналітики вважають, що найбільш імовірною формою воєнного втручання з боку США буде ракетний удар з моря по сирійським військовим об’єктам. Адміністрація Обами не залишила собі майже жодних можливостей для маневру — її авторитет тепер буде нульовим, якщо вона не зможе вдатися до тієї чи іншої форми воєнних дій, наголошують оглядачі.

«Ракетні удари по Сирії може бути завдано «вже в четвер», заявили вчора високопоставлені американські чиновники, в той час як Білий дім активізував зусилля для міжнародного реагування на ймовірне застосування хімічної зброї»

«Триденні» ракетні удари будуть обмеженими і спрямованими на донесення повідомлення режиму сирійського президента Башара Асада, сказали американські чиновники NBC News»

Але проблема в тому, що для воєнного втручання необхідно отримати мандат ООН, що в даному випадку неможливо. Проти такого втручання виступає Росія як союзник Асада й Китай. Однак президент Ради з міжнародних питань Річард Хаас вважає, що воєнна відповідь на застосування хімічної зброї в Сирії може обійти ООН і включати коаліцію союзників НАТО та арабських країн.

Як зазначає Леслі Гелб у статті «Нові сирійські варіанти для Обами», адміністрація президента США наближається болісно до моменту істини в Сирії. І тепер перед президентом, який хотів би уникнути застосування сили, оскільки це не знаходить підтримки ні в адміністрації, ні серед громадськості, залишається три варіанти.

По-перше, сирійський уряд підірвав остаточно його авторитет. По-друге, йому потрібно вдатися до воєнних дій, щоб покарати уряд президента Башара аль-Асада, хоча й не таким чином, щоб йому довелося взяти зобов’язання щодо подальшого застосування сили. По-третє, він має об’єднати всі сили, використати зараз ефективні та дипломатичні ініціативи.

«День» звернувся до спеціального Представника України з питань Близького Сходу та Африки Геннадія ЛАТІЯ з проханням прокоментувати ситуацію в Сирії та можливі шляхи розв’язання конфлікту в цій країні.

— Будь-які реакції на ситуацію в Сирії, включаючи воєнне вторгнення, про що говорять деякі аналітики, можливі в разі ухвалення відповідних рішень Ради Безпеки ООН.

— Експерти говорять про можливість повторення в Сирії варіанту Косово, коли Рада Безпеки не змогла ухвалити рішення щодо воєнного втручання в Югославію, — Росія була проти, й тоді воєнну операцію провели країни-члени НАТО без згоди на це РБ ООН. Що ви скажете на це, наскільки ймовірний такий варіант розвитку подій щодо Сирії?

— Тоді це будуть кроки, за які відповідатимуть відповідні країни. Відповідно до міжнародного права, будь-яке втручання у внутрішні справи іноземних країн можливо у разі ухвалення відповідного рішення Радою Безпеки ООН.

Україна не є учасником цього процесу. Ми — не США й не Росія. Тому ми можемо зараз лише гадати, чи повториться в Сирії ситуація, яка була з Косово. Побачимо. Я вважаю, що себе ще не вичерпав переговорний процес.

— Стало відомо, що держдепартамент США відклав зустріч із підготовки конференції по Сирії — Женева-2, яка мала відбутися сьогодні в Гаазі. І вже взагалі є сумнів у тому, що така конференція відбудеться.

— Переговори — це такий процес, який постійно триває. Значить, ця зустріч відбудеться трохи пізніше. Без переговорів неможливо вирішувати проблемні ситуації. Тому переговори обов’язково будуть тривати. Я в цьому упевнений.

Щодо Міжнародної конференції Женева-2, ми не відкидаємо можливості в майбутньому все-таки того, що обидві сторони — сирійська опозиція та влада — сядуть за стіл переговорів, і все-таки буде знайдено можливість мирного вирішення ситуації.

— Туреччина заявила, що готова втрутитися в ситуацію, якщо будуть союзники, щоб припинити насильство в Сирії.

— Сподіваюся, що силовий варіант не відбудеться, бо ми бачили, що він призводить до ще більших жертв серед мирного населення. Сподіваюся також, що сторони дійдуть до мирного вирішення ситуації.

— До речі, міністр закордонних справ Британії Вільям Хейг заявив у інтерв’ю Бі-Бі-Сі, що дипломатичні методи тиску на Сирію не дали бажаного результату. Хіба не так?

— Хочеться вірити, що дипломатія себе не вичерпала, й усе-таки вдасться запобігти силовому варіанту вирішення ситуації.

P.S. Коли верстався номер, стало відомо, що британський парламент відкликали з канікул і сьогодні відбудеться його засідання щодо ситуації в Сирії. Напередодні глава британського уряду Девід Кемерон перервав відпустку, щоб провести позачергове засідання Ради національної безпеки, заплановане на середу. Збройні сили Великої Британії мають надзвичайний план дій у зв’язку з ймовірним використанням хімічної зброї в Сирії, повідомило вчора агентство Reuters з посиланням на представника британського прем’єра Девіда Кемерона.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати