Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Тандем Києва та Оттави

Джастін ТРЮДО: «Канада й Україна стійкі союзники»
02 листопада, 12:05
ФОТО REUTERS

31 жовтня 2017 року. Оттава. Під час зустрічі з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо голова уряду України Володимир Гройсман заявив, що наша держава розраховує на посилення політичного діалогу та розширення дії Угоди про зону вільної торгівлі, повідомляє Урядовий портал. За його словами, відносини між нашими країнами мають стратегічний характер, а Київ і Оттава мають спільну позицію з більшості питань. «Канада завжди була на позиціях підтримки України — чи то у політичних питаннях, чи в економіці», — у свою чергу зазначив канадський прем’єр. Гройсман підкреслив, що вважає пріоритетом розвиток взаємовигідної співпраці з Канадою як на геополітичному рівні, так і в торговельно-економічній сфері. Він також навів дані статистики, які свідчать про те, що в першому півріччі 2017 року обсяг торгівлі товарами та послугами зріс на 58% і склав 245 млн доларів. Крім того, за його словами, Канада скасувала вже 98% тарифів і обмежень, а Україна — 72%, і протягом семи років цей показник доведе до 99%.

Після зустрічі з українським колегою Джастін Трюдо написав у Twitter: «Канада й Україна стійкі союзники з глибокою історією та дружбою».

Крім того, під час візиту в Канаду Володимир Гройсман взяв участь у засіданні парламентського комітету міжнародної торгівлі парламенту Канади, Міжнародному форумі Toronto Global Forum, українсько-канадському діловому форумі, зустрівся зі спікером Сенату канадського парламенту Джорджем Фюрі та зі спікером палати громад Джефом Реганом.

Метою візиту Гройсман назвав відкрити Канаду для українців і нову Україну — для Канади. Адже цього року Канада та Україна відзначають 125 років прибуття до Канади перших українських переселенців і 25 років встановлення дипломатичних відносин. Він також наголосив, що після кризових явищ 2014—2015 рр. наша країна поступово переходить до економічного зростання, тому окреслив для канадських інвесторів можливості України. «Людський капітал, родючі землі, здатні забезпечити продовольчу безпеку всього регіону, енергетика, передусім енергоефективні технології та використання потужностей газотранспортної системи та системи газових сховищ, логістика і реалізація транспортних можливостей в напрямку Схід — Європа, а також інновації, зокрема в частині сприяння розвитку стартапів», — йдеться в повідомленні прес-служби.

Нагадаємо, Угода про зону вільної торгівлі між Україною та Канадою була підписана торік 11 липня, а набула чинності 1 серпня 2017-го.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати