Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Україні є що запропонувати Туреччині»

Експерт — про очікування від дводенного візиту Порошенка в Анкару
09 березня, 18:55
ПЕТРО ПОРОШЕНКО НА ЗУСТРІЧІ З УКРАЇНСЬКОЮ ГРОМАДОЮ В АНКАРІ: «КАТЕГОРИЧНО НЕПРИЙНЯТНИМ Є БРУТАЛЬНЕ ПОРУШЕННЯ ПРАВ ЛЮДИНИ, ЯКЕ ЗАРАЗ ВІДБУВАЄТЬСЯ В КРИМУ ПІД ЧАС РОСІЙСЬКОЇ ОКУПАЦІЇ» / ФОТО МИКОЛИ ЛАЗАРЕНКА

Президент України Петро Порошенко розпочав дводенний офіційний візит до Турецької Республіки. До початку офіційних переговорів Глава держави разом з дружиною зустрівся з представниками української та кримськотатарської громад, які мешкають в Туреччині.  «Одним з важливих пунктів порядку денного переговорів з президентом Туреччини Ердоганом і прем’єр-міністром Давутоглу буде питання захисту прав кримськотатарського народу і координація наших дій в питанні повернення українського суверенітету над Кримом», — сказав президент. Він також наголосив, що під час зустрічі в парламенті Туреччини буде звертатися з приводу узгодження дій і кроків із визнання депортації кримсько-татарського народу в 1944 році геноцидом кримсько-татарського народу.

Порошенко також поінформував, що на порядку денному переговорів з турецькою владою — питання безпеки, в тому числі в Чорноморському регіоні, економічного співробітництва, інші питання. «Ми дуже вдячні Туреччині за постійну підтримку українського суверенітету, української незалежності», — резюмував глава держави. Нагадаємо, що 15 лютого з першим візитом на чолі турецького уряду  в Україні побував Ахмет Давутоглу, який під час прес-конференції охарактеризував відносини між двома країнами як «стратегічний союз». Він зокрема наголосив, що «Україна — не просто дружня країна, це наш стратегічний партнер».  

Оглядач газети Hurriyet Емре КІЗІЛКАЯ так прокоментував «Дню» очікування Анкари від візиту українського президента: «З турецького боку не очікується ніяких проривів, але візит Порошенка звісно зцементує тісніше відносини між Туреччиною та Україною. Очікується, що під час візиту буде підписано оборонні контракти та економічні угоди. Обидві країни шукають нові шляхи утворення альянсу після погіршення російсько-турецьких відносин».

«УКРАЇНА І ТУРЕЧЧИНА МОЖУТЬ ВВАЖАТИСЯ СТРАТЕГІЧНИМИ  СОЮЗНИКАМИ»

Iгор СЕМИВОЛОС, виконавчий директор Центру Близькосхідних досліджень:

— За останні два місяці дві команди: турецька та українська напрацювали доволі багато різного позитивного матеріалу. Я навіть сказав би більше, ніж за останні декілька років. За ці декілька місяців було зроблено багато проривів, багатообіцяючих заяв, у тому числі з турецького боку, яких ми навіть не сподівались почути. На мою думку, цей візит буде дуже плідним. Ми наближаємося до того стану, коли Україна і Туреччина можуть вважатись не просто стратегічними партнерами, але й стратегічними союзниками. Як на мене, це чудовий результат, до якого варто прагнути.

Щодо засідання Стратегічної ради високого рівня між Україною та Туреччиною, то в будь-якому разі наш Президент не може не повернутися з цілою низкою підписаних документів, як в економічній, так і військовій площині. Думаю, будуть укладені угоди про військове співробітництво та економічну співпрацю. Це для нас ключові питання. Звісно, будуть зроблені політичні заяви, які, я сподіваюсь, зміцнять українську позицію. І з іншого боку, Україна буде солідарна з позицією Туреччини по Близькому Сходу.

І просування у всіх названих вище сферах, про які згадує посол Туреччини в Україні Йонет Джан ТЕЗЕЛЬ в інтерв’ю «Дню», обов’язково відбудеться. І це очевидно. Я думаю, що Туреччині зараз потрібен український ринок, хоча ми розуміємо, що він не може компенсувати втрату російського ринку. І місткість нашого ринку явно недостатня для турецьких товарів, але тим не менше, у цих умовах для Туреччини і український ринок є доволі перспективним.

ПРО МОЖЛИВІ ПРОРИВИ У ВІЙСЬКОВІЙ СФЕРІ

— Заяви секретаря РНБО Олександра Турчинова й участь наших військових у навчаннях, в плануваннях, а також співпраця між генеральними штабами — дає хороші надії на те, що в цьому напрямку також буде потужна співпраця. І переговори Турчинова з секретарем оборонної промисловості Туреччини Ісмаїлом Деміром наприкінці лютого є багатообіцяючими. Нагадаємо, що на переговорах між двома країнами обговорювалося виробництво турбореактивних авіаційних двигунів, танків, бронетехніки, радарів, засобів комунікації. Також було досягнуто консенсусу в питанні спільних проектів з розробки та виготовлення навігаційних систем. Подивимось, які домовленості привезе Президент. Принаймні, він має щось озвучити ще в Анкарі. Але можна із впевненістю сказати, що співпраця між обома країнами може розвиватись у багатьох напрямках. Україні є що запропонувати Туреччині.

«...МИ МОЖЕМО ПОСИЛИТИ СВОЇ ПОЛІТИЧНІ ПОЗИЦІЇ»

— Щодо гасла турецького посольства у Києві «Більше Туреччини в Україні, більше України в Туреччині». Для нас, української дипломатії насправді складніше реалізувати другу частину гасла і посилити свої економічні позиції в Туреччині. Але зате ми можемо посилити свої політичні позиції. У нас є союзники у Туреччині, це татарська діаспора, чимало людей, які симпатизують Україні в Туреччині. І зрозуміло, що свої інтереси Україні потрібно більше просувати через засоби масової інформації, політичні партії. Треба відзначити, що останнім часом українське посольство стало активніше працювати, збільшились контакти і обмін ідеями та думками. Тому позитивні зрушення є, але їх недостатньо, щоб Україна та її позиція була краще представлена в Туреччині.

У Стамбулі нещодавно біля Константинопольського патріархату неофіційно відкрилась церква Миколи Чудотворця, у якій зустрічається українська громада. Щоправда рішення з цього питання досягнуто у принципі через неформальні домовленості, які були досягнуто українським консулом. А ось коли цей храм офіційно стане українською церквою, тоді я можу сказати, що відбувся справжній прорив. А зараз можна сказати, що це хороший сигнал, що українські інтереси почали враховуватись на Босфорі. А раніше, чесно кажучи, вони здебільшого ігнорувались.    

«ЦЕЙ ВІЗИТ СИМВОЛІЗУЄ ТЕ, ЯК ШВИДКО РОЗВИВАЮТЬСЯ ВІДНОСИНИ»

Емре ЕРШЕН, доктор, доцент, заступник завідувача кафедри політології та міжнародних відносин університету Мармара:

— Контакти на високому рівні між Туреччиною і Україною стали значно частішими унаслідок погіршення турецько-російських відносин після збиття Туреччиною російського винищувача 24 листопада 2015 року. Для Туреччини України завжди була дуже важливим партнером у підтриманні стабільності в регіоні Чорного моря. Відтак Анкара постійно підкреслювала територіальну цілісність України, навіть за умов хороших політичних і економічних відносин з Москвою. Туреччина також не визнає анексії Криму Росією. У цьому відношенні візит президента України є дуже важливим, оскільки він символізує те, як швидко розвиваються політичні та економічні відносини між двома країнами.

Минулого місяця прем’єр-міністр Туреччини Давутоглу відвідав Київ і підписав нові угоди з економічного співробітництва. Обидві країни також активізують співпрацю у військовій сфері, про що засвідчив візит в Анкару начальника Генерального штабу Збройних сил України минулого місяця.

Очікується, що на засіданні Ради співробітництва високого рівня буде вжито нові кроки щодо створення зони вільної торгівлі між Туреччиною і Україною. Порошенко й Ердоган також, ймовірно, використають це засідання у якості важливої можливості для висловлення спільної стурбованості  з приводу наслідків російської політики в Криму, Донбасі та Сирії. В цілому, візит Порошенка значно посилить стратегічний вимір турецько-українських відносин.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати