Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Українське питання і риторика ЄС

Експерт: «Не можна виключати можливості, що незапровадження нових санкцій спровокує Росію на подальшу агресію»
20 березня, 11:38
МАЙКЛ ЕМЕРСОН

Голова Європейської Ради Дональд Туск заявив про важливість збереження санкцій проти РФ до повного виконання домовленостей у Мінську. «Це — один із кращих способів підтримати Україну», — наголосив Туск учора перед відкриттям дводенного саміту ЄС в Брюсселі, на якому тема санкцій проти Росії буде однією з головних.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель також наголосила у Бундестазі: «Ми не можемо і не будемо знімати санкції, які завершуються в липні чи вересні, доки не будуть виконані Мінські домовленості».

Між тим, Президент України Петро Порошенко в інтерв’ю телеканалу Euronews чітко заявив, що українці очікують на дуже сильну заяву ЄС на адресу Росії, що в разі, якщо вона не дотримуватиметься мінських домовленостей і не звільнить Крим, санкції продовжать або й розширять.

Чи слід чекати від саміту ЄС нових санкцій проти Росії? І в разі, якщо їх не приймуть, — чи не буде Москва трактувати таку позицію Брюсселя, як заохочення до нападу на Маріуполь? Про це «День» розпитав у експерта Центру європейських політичних досліджень (Брюссель) Майкла ЕМЕРСОНА:

— За нинішньої ситуації результат залишиться незмінним. Пізніше, у червні, розглядатиметься питання оновлення існуючих санкцій. Але, гадаю, лідерам ЄС не дуже цього хочеться. Навпаки, вони продовжать свою риторику щодо необхідності повного дотримання Мінських угод. Утім, якщо з боку російської сторони будуть подальші порушення, то тоді ЄС може вдатися до нових санкцій. Всі слідкують за тим, чи російська сторона підтримуватиме або ж братиме безпосередню участь у нападі на Маріуполь.

Питання санкцій є одним із спірних та інтенсивно обговорюється. Офіційна єдність ЄС щодо існуючих санкцій, тим не менш, є приводом і для відмінних поглядів, зокрема, серед тих країн, які менше всього переймаються питаннями санкцій.

Звісно, не можна виключати можливості, що незапровадження нових санкцій спровокує Росію на подальшу агресію. Європейська сторона сподівається на поглиблення переговорів формату Мінськ-2 та на їхнє виконання. Це може бути й оманою, але така нинішня позиція ЄС.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати