Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Усе під контроль

Сигнали російського антитерору
18 вересня, 00:00
РОСІЙСЬКІ ГРОМАДЯНИ У СВОЇЙ БІЛЬШОСТІ СОЛІДАРНІ З ДІЯМИ ВЛАДИ / ФОТО РЕЙТЕР

В інтерв’ю тижневику «Московские новости» перший президент Росії Борис Єльцин висловив надію, що «заходи, на які після Беслана піде керівництво країни, лежатимуть в руслі демократичних свобод, що стали найціннішим досягненням Росії за останнє десятиріччя». «Ми не дозволимо собі відмовитися від букви, а головне, від духу тієї конституції, яку прийняла країна на всенародному референдумі в 1993 році, хоч би тільки тому, що задушення свобод, згортання демократичних прав — це і є, в тому числі, перемога терористів», — сказав Єльцин. При цьому він заявив, що не збирається давати порад президенту, лідерам партій і депутатам. Після своєї відставки Єльцин був практично недоступний для преси. Тому звертає на себе увагу той факт, що він вирішив дати інтерв’ю газеті, пов’язаній із нафтовим концерном ЮКОС, проти якого Кремль веде агресивну судову кампанію. Очолює видання відомий опозиційний журналіст Євген Кисельов — колишній головний редактор НТВ.

У тому ж випуску «Московских новостей» колишній президент СРСР Михайло Горбачов заявив, що «під лозунгом боротьби з тероризмом пропонується різко обмежити демократичні свободи, позбавити громадян прямо висловлювати своє ставлення до влади — на вільних виборах». Раніше в інтерв’ю Інтерфаксу Горбачов дав зрозуміти, що реформи Путіна можуть призвести до узурпації влади. «Члени Ради Федерації в Росії призначаються, і якщо не буде виборів в округах, якщо ми відмовимося від прямих виборів голів регіонів, то наступним кроком стане те, що і президент обиратиметься не всенародно, а Державною думою з участю губернаторів, які фактично призначаються самим президентом», — заявив Горбачов.

У випуску «Московских новостей» Горбачов також говорить про відповідальність голів силових структур Росії за трагедію Беслана і висловлює свою незгоду з тим, як Путін розуміє проблему тероризму. «На відміну від президента, я вважаю, що терористичні акти останніх тижнів прямо пов’язані з воєнними діями на Кавказі, — говорить Горбачов. — Ще в 94-му, в період першої чеченської війни, мені було зрозуміло, до яких катастрофічних наслідків вона призведе». «Треба шукати політичні рішення, йти на переговори з помірними бойовиками, відсікати їх від непримиренних екстремістів», — вважає екс-президент СРСР.

До речі, інтернет-сайт чеченських сепаратистів «Кавказцентр» розмістив лист, який приписується ватажку бойовиків Шамілю Басаєву і в якому терорист бере на себе відповідальність за вибухи на Каширському шосе і біля метро «Ризька» в Москві, вибухи двох пасажирських літаків і за захоплення заручників у Беслані.

За даними опитування фонду «Громадська думка», 92% росіян переконані, для запобігання терактам необхідно посилити контроль за в’їздом у Росію і виїздом громадян із країни. 82% респондентів вважають, що міліції треба частіше перевіряти документи на вулиці та в громадських місцях, 14% ставляться до цього негативно. 65% опитаних вважають, що необхідно посилити контроль за засобами масової інформації, проти висловилися 22%. Ще 45% учасників опитування запропонували для боротьби з тероризмом створювати озброєні загони самооборони з цивільних осіб, 42% вважають, що цього робити не треба. 44% респондентів заявили, що треба дозволити міліції та спецслужбам прослуховувати телефонні переговори й переглядати листування громадян, однак 45% вважають таку пропозицію передчасною.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати