Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вернер ФАССЛЬАБЕНД: «Ми намагаємося прискорити зближення України з Євросоюзом»

06 березня, 00:00

Один з активних творців нової австрійської політики федеральний міністр оборони доктор Вернер Фассльабенд погодився дати ексклюзивне інтерв'ю «Дню».

— На Віденському саміті ЄС в грудні обговорювалося питання розробки спільної зовнішньої політики й політики безпеки країн ЄС. Як би ви охарактеризували підсумки саміту?

— Вироблення спільної зовнішньої політики й політики безпеки країн-членів ЄС залежить від волі трьох найбільших держав-членів ЄС — Франції, Великої Британії й Німеччини. І, безумовно, від консенсусу між ними в області політики безпеки в Європі. Я вважаю, що протягом нинішнього головування Німеччини в ЄС спільна зовнішня політика і політика безпеки ЄС будуть чітко визначені. Тим самим буде зроблено важливий крок у реформуванні ЄС. Погляди трьох найбільших держав союзу на побудову загальноєвропейської системи безпеки значно зблизилися, а співпраця між ними зміцнилася.

Про це свідчить, наприклад, договір, підписаний між Францією і Великою Британією в Сен-Мало (Франція). Положення, закладені в договорі, дозволяють зробити висновок, що відносини між Парижем і Лондоном зміцнюватимуться. Відносини між Парижем і Бонном також перебувають на доброму партнерському рівні. Саме така співпраця між країнами і заклала міцну основу для проведення спільної політики безпеки в Європі. Незабаром набуде чинності Амстердамський договір, до якого включено найважливіші положення щодо управління кризовими ситуаціями.

— У жовтні того року Австрію відвідав Президент України Леонід Кучма. Однією з головних тем австрійсько-українських переговорів була можливість асоційованого членства України в ЄС. Які, на вашу думку, перспективи вступу України до Європейського Союзу?

— Ми розглядаємо нашу співпрацю з державами Центральної і Східної Європи не тільки як етап підготовки їхнього членства в ЄС, але й у більш широкому аспекті. Переговори, які Європейський Союз почав з обмеженим колом держав про їхній вступ до цієї організації, були першим кроком, за яким, природно, буде продовження. Австрія розглядає Україну як важливу частину Європи й важливий елемент у системі європейської безпеки континенту. Тому ми намагатимемося прискорити зближення України з Європейським Союзом.

— Які, на вашу думку, перспективи співпраці між Австрією і Україною у військовій області взагалі, і в рамках програми «Партнерство заради миру» зокрема?

— Австрія й Україна знаходяться в географічній близькості одна від одної і тому мають спільні інтереси в області політики безпеки в Європі. Крім того, нова система європейської безпеки і політична ситуація, що склалася в Європі після закінчення «холодної війни», роблять таку співпрацю вельми корисною. Адже на передньому плані сьогодні стоять такі важливі питання, як запобігання кризовим ситуаціям та їхнє спільне урегулювання. Минулого року Україна і Австрія провели плідні переговори з двосторонньої військової співпраці. Між нашими країнами укладено договір про співпрацю, який регламентує наші відносини у військовій сфері. У жовтні минулого року я відвідав Україну за запрошенням вашого міністра оборони Олександра Кузьмука. Підписані під час візиту документи стали тим базисом, на якому будуть розвиватися і зміцнюватися наші відносини. Наприклад, ми тісно співробітничаємо в області юриспруденції, військового права.

— Зараз в Австрії проходить внутрішньополітична дискусія про те, що ж краще для неї — нейтралітет або вступ до НАТО. Як ви розцінюєте шанси Австрії приєднатися до НАТО?

— З квітня Польща, Угорщина і Чехія стануть повноправними членами Північноатлантичного альянсу. Поки що розширення НАТО обмежене цими трьома державами, але процес ще не закінчено.

Економічно Австрія готова до членства в НАТО — австрійська економіка відповідає стандартам Альянсу. Але у нас і досі не закінчено внутрішньополітичну дискусію на цю тему. Наш партнер за коаліційним урядом — Соціалістична Партія Австрії ще остаточно не визначився.

— Який ваш погляд на роль і місце Австрії й України в європейській структурі безпеки?

— Після закінчення «холодної війни», на мою думку, Європа має історичний шанс створити організацію, яка виходить з доброї волі європейських народів. Виникли реальні передумови для створення стабільної Європи. Тільки через інтеграцію ми можемо прийти до стабільності на континенті. Тому я вітаю розширення і ЄС, і НАТО як найважливіший чинник забезпечення безпеки і стабільності в Європі. Я впевнений, що Австрія і Україна посядуть гідне і важливе місце в європейській архітектурі безпеки. Хочу підкреслити, що разом з партнерством і загальноєвропейською співпрацею буде зведено нанівець небезпеку виникнення криз і конфліктів на європейському континенті.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати