Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Військова тривога не вщухає

Умиротворення агресора загрожує найнебезпечнішими наслідками для справи миру в Європі
06 грудня, 18:35
ФОТО REUTERS

Росія продовжує шантаж України та світової спільноти, демонстративно ведучи підготовку до нападу на Україну. Російська маріонетка Денис Пушилін, отримавши на з'їзді «Єдиної Росії» партійний квиток, заявив, що всі мешканці так званої ДНР отримають російське громадянство. У рамки підготовки російського вторгнення цілком вписується загострення ситуації на українсько-білоруському кордоні. Міністерство оборони Білорусі у неділю вручило ноту протесту військовому аташе України, звинувативши українських військових у порушенні білоруського повітряного простору. Начебто український гелікоптер Мі-8 перетнув білоруський кордон у районі населеного пункту Нова Рудня і заглибився приблизно на 1 км углиб білоруської території. Мінськ звинуватив Київ у тому, що українські війська проводять навчання поблизу кордону «на тлі звинувачувальної щодо Республіки Білорусь риторики», що нібито створює загрозу Білорусі з півдня. Справді, неподалік білоруського кордону проводяться навчання українських прикордонників «Полісся», де відпрацьовуються дії на випадок, якщо Олександр Лукашенко вирішить перенаправити основний потік мігрантів з Близького Сходу з польського кордону на український. Така акція з боку білоруського диктатора є цілком імовірною найближчим часом.

У тому ж контексті можна розглядати і той факт, що Кремль, нарешті, домігся від Лукашенка визнання законності російської анексії Криму, так само як і заяви про те, що якщо Україна спробує розв'язати конфлікт з Росією, то Білорусь осторонь не залишиться». Це цілком узгоджується з російськими твердженнями про те, що Україна готує напад на «ДНР» і «ЛНР». А заразом Олександр Григорович заговорив про можливість збільшення чисельності білоруської армії. Білоруські ж прикордонники пригрозили, що у разі подальших порушень Україною кордону Білорусі вони діятимуть вкрай жорстко.

Усі ці дії покликані створити і у України, і у Заходу враження, що Києву варто серйозно побоюватися вторгнення російських військ з Білорусі, а цей напрямок найменше укріплений і захищений. Тим самим українська армія має ще більше розосередити свої сили, а на Заході політики ще більше упевняться в тому, що Путін має найсерйозніші наміри щодо агресії проти України, тому треба прийняти хоча б частину його вимог. Вони стосуються примусу України країнами Євросоюзу та США до виконання Мінських угод щодо їхньої російської інтерпретації та якнайшвидшої сертифікації Німеччиною та Євросоюзом «Північного потоку-2». Тут і німецька газета «Більд», з посиланням на дані американської й української розвідки, опублікувала карту-схему можливого нападу Росії на Україну, який може розпочатися наприкінці січня – на початку лютого з можливою окупацією двох третин української території. Перший сценарій передбачає одночасний наступ з території Криму та з окупованої частини Донбасу. Другий сценарій масштабніший. У його рамках спочатку з Криму має бути висаджений десант в Одесі, потім має відбутися напад на північний схід України, щоб авіацією та балістичними ракетами «послабити військовий потенціал України». І на завершення має відбутися удар на Київ з півночі. При цьому, якщо Білорусь погодиться надати свою територію, то Київ може бути взятий у кліщі з північного сходу та північного заходу. Утім, наступ на Київ може відбутися й на початку вторгнення, якщо російські війська наражатимуться на потужний опір на південному напрямку. Тут треба зауважити, що не варто так вже прив'язувати терміни можливого російського нападу до відсутності бездоріжжя. В Україні достатньо доріг з твердим покриттям, до того ж для транспортування військ та техніки можна використовувати авіацію, тим паче що Росія на початку вторгнення намагатиметься придушити українську ППО. Вигоди, пов'язані з гарною погодою, можуть бути принесені в жертву міркуванням тактичної раптовості. Тому, суворо кажучи, російське вторгнення може бути і на початку січня, і в березні, а в разі великої війни кращим був би удар на Київ. А умовою повномасштабного російського нападу на Україну має стати гарантія того, що військового втручання у конфлікт з боку країн НАТО, і насамперед США, не буде.

ФОТО REUTERS

Чим же готовий відповісти Захід у разі російського гіпотетичного вторгнення в Україну? Голова фракції «Європейської народної партії» (ЄНП), найбільшої в Європарламенті, Манфред Вебер заявив, що якщо проти України Путін «пустить у хід зброю, то газопроводу "Північний потік-2" кінець». Звучить начебто грізно, але, по-перше, Вебер, за всієї його впливовості, це все ж таки не уряд Німеччини, і далеко не факт, що він прислухається до його заклику і підтвердить цю загрозу в офіційній заяві. По-друге, що ще важливіше, запуск на повну потужність «Північного потоку-2» - це одна з головних цілей путінського військового шантажу. Цілком можливо, що російський президент погодився б на якийсь час відвести свої війська від українських кордонів в обмін на сертифікацію та повне виведення СП-2 з-під енергетичного законодавства Євросоюзу. Такий результат спонукав би Путіна щоразу повторювати військову тривогу біля українських кордонів, коли йому треба домогтися нових поступок.

Тому подібне умиротворення агресора загрожує найнебезпечнішими наслідками для справи миру в Європі. Держсекретар США Ентоні Блінкен погрожував Росії руйнівними санкціями у разі вторгнення в Україну, але не уточнив, якими саме. Шантаж Путіна поки змусив американського президента Джо Байдена погодитися на відеоконференцію зі своїм російським колегою 7 грудня. На ній Байден пообіцяв підкреслити «занепокоєння США у зв'язку з діями російських військових на кордоні з Україною» та «підтвердити підтримку Сполученими Штатами суверенітету та територіальній цілісності України». Раніше він же заявив про те, що не сприймає позначені Путіним «червоні лінії», які у випадку з Україною зводяться до розміщення там американських ударних комплексів і вступу України до НАТО. Теоретично це означає, що в Україні можуть бути розміщені американські війська та ударні озброєння та що перед Києвом не зачинені двері НАТО. Але у що це виллється у відеобесіді двох президентів, важко сказати. У будь-якому випадку, тільки якщо Байден дасть зрозуміти Путіну, що в тій чи іншій формі цілком імовірна американська військова відповідь на можливу російську агресію проти України, у Києві на якийсь час зможуть відчути себе в безпеці.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати