Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Взаємногостра» гра

Чи може Україна збільшити плату за оренду Севастополя?
13 грудня, 00:00

Загострення відносин України і Росії «перенеслося» із газової площини на інші сфери співробітництва двох країн. Чутки про наміри Києва «ув’язати» підвищення Росією ціни за газ зі сплатою Москвою за перебування в Україні Чорноморського флоту ходили ще кілька тижнів тому. Допоки не вилилися в офіційну заяву. І — негативну реакцію Росії.

Наприкінці минулого тижня заступник керівника секретаріату президента Анатолій Матвієнко припустив, що Україна в праві ставити питання про перехід оплати за оренду Чорноморського флоту на світові ціни. «Якщо ми переходимо на світові ціни, то, вочевидь, Україна має право ставити питання про відповідні світові тарифи і стандарти розташування іноземних військ на території іншої держави», — сказав він, додавши: «Я думаю, що це справедливе очікування розв’язання і такої перспективи».

На реакцію російської сторони не довелося чекати довго. Буквально через кілька годин в інформаційних стрічках з’явилася заява посла Росії в Україні Віктора Черномирдіна. Він, зокрема, заявив, що для перегляду міждержавної угоди про базування Чорноморського флоту, який було підписано РФ і Україною, немає правових підстав. «Ця міждержавна угода діє до 2017 року і немає жодних юридичних, правових і якихось іще підстав для перегляду цього документа. Цю угоду ніхто не ставить і не може ставити під сумнів», — наголосив дипломат. «Не треба в образи гратися. Не треба ув’язувати з газовою проблемою інші питання. Угода по Чорноморському флоту діятиме ще близько 12 років, а те, що стосується того, що тече і качається, то ціни на газ і обсяги поставок мають щорічно підтверджуватися», — зазначив він. Російський віце- прем’єр, міністр оборони РФ Сергій Іванов також розцінив як нервову реакцію пропозицію Києва про перегляд умов базування Чорноморського флоту у Севастополі. «Функціонування і система оплати за базування Чорноморського флоту у Севастополі були визначені базовою угодою. Визначені чітко, без будь-яких двозначностей», — наголосив він.

Чи прорахував офіційний Київ реакцію Москви, роблячи подібну ув’язку? Чи права Росія, посилаючись на незмінність угоди 1997 року? За коментарем «День» звернувся до експерта Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння Сергія Згурця.

КОМЕНТАР

Сергій ЗГУРЕЦЬ, експерт Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння:

— «Вибивання» коштів Росії в України, а України в Росії — «взаємногостра» гра. Вона потребує достатньо чіткої координованості дій української влади, оскільки Київ має справу з партнером, який є значно потужнішим. Заява з ув’язкою «флотського» питання і газового, думаю, була певною обережною пробою, яка мала на меті вивчити реакцію Росії. Реакція вже відома, і вона досить негативна. Водночас у російській пресі з’явилися публікації, нібито Україна готує подальші дії на загострення взаємин із Росією. Скажімо — про можливу відмову від передачі даних радіолокаційних станцій, а також про відмову обслуговувати російські ракети. Такі речі є провокаційними. Вони ще більше підштовхують до конфліктності у взаєминах між країнами. Думаю, що досягнути збільшення вартості оренди Чорноморського флоту буде дуже важко, але можливо за умови, якщо всі гілки влади будуть діяти одностайно. Не можна діяти за принципом, коли один політик у Москві заявляє, що у нас неправильна політика і ми самі винуваті у нинішніх двосторонніх проблемах, а решта політиків в Україні кричить, що ми герої і нам нічого нестрашно.

Що таке ринкові ціни за оренду? Ринкових цін за оренду не існує, так само як не існує і ринкових цін за газ. Це певною мірою спекулятивні показники, які формуються на підставі двосторонніх взаємин. Якоїсь середньої вартості за перебування іноземної бази в державі не існує. Хоча загальновідомо, що кошти, які сплачує Росія за перебування ЧФ, значно меншi у порівнянні із тими грішми, які платять Штати за оренду.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати