Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Заміна для Цземіня

Китай готується до нового лідера?
16 липня, 00:00

Сьогодні Цземінь обіймає чотри ключовi посади в ієрархії влади сучасного Китаю: будучи головою КНР, він одночасно є генеральним секретарем Компартії країни, членом Постійного комітету політбюро і головою Центральної військової ради. Очікується, що на черговій сесії КПК, яка відбудеться восени, Цзян Цземінь оголосить про свою відставку. Не виключено, що разом із ним змушені будуть розпрощатися з партійними посадами й інші лідери країни, які належать до одного політичного покоління з Цземінем. 75-річний китайський керманич перебуває у вищих ешелонах влади фактично двадцять років. У 1982-му його було обрано членом ЦК КПК. Головою КНР він став у 1993 році. Чутки про відставку Цземіня з’явилися не з порожнечі. Ще в 1997 році китайські керівники уклали між собою неофіційну угоду не добиватися державних посад після досягнення 70 років. Досі Цземінь використовував цю угоду, аби усувати з політичної арени своїх суперників. Однак віковий ліміт наразі вичерпано і в самого китайського вождя. Найімовірнішим наступником Цземіня називають нинішнього віце-голову КНР Ху Цзиньтао, який наразі обіймає п’яте місце в партійній ієрархії країни. Однак добровільна відставка Цземіня з посади голови Китаю зовсім не означає, що він відмовиться, приміром, від поста голови Центральної військової ради. Аналітики гадають, що таким чином Цземінь зможе утримати за собою право закулісного впливу на важливі політичні рішення в країні — так само, як і його попередник Ден Сяо Пін.

Однак не можна відкидати й іншого розвитку подій, і всі чутки про відставку Цземіня виявляться абсолютно безпідставними. Історія яскраво демонструє, що більшість комунiстичних керівників йшли на відпочинок зовсім не за власним бажанням — або після гучного скандалу, спланованого конкурентами, або ж через смерть. Китайські лідери постійно уникають відповіді на запитання про наступника, хоч у неформальних бесідах про майбутнього голову Піднебесної поміркувати не проти. Китай дуже змінився за останні роки. Країна взяла курс на поступовий відхід або осучаснення економіки, базованої на соціалістичному вченні. Не так давно КНР стала членом Світової організації торгівлі, куди Україна поки що тільки прагне вступити. У Бейдахе китайські лідери, окрім політичного наступництва, обговорювали питання подальшої модернізації країни. Головна суперечка розгорнулася довкола доктрини Цземіня, яку він оприлюднив торік. Згідно з пропозицiєю нинішнього генсека КПК пропонується відкрити доступ до рядів китайських комуністів приватним підприємцям. Цземінь виходить із того, що в партії мають бути представлені найширші верстви китайського населення. Такій пропозиції поки що активно протистоїть ортодоксальне крило КПК. Наскільки переконливим виглядатиме шлях реформ в країні, залежатиме не в останню чергу й політичне майбутнє Цзян Цземіня.

ДОВІДКА «Дня»

Цзян Цземінь народився 17 серпня 1926 року. Після проголошення КНР займав різні керівні посади середнього рівня на промислових підприємствах Шанхая. Членом ЦК КПК був уперше обраний на 12-му з’їзді КПК у вересні 1982 року. У березні 1998 року його було переобрано головою КНР та головою Центральної військової ради. Цземінь володіє англійською, російською та румунською мовами, читає французькою та японською. Захоплюється творами Толстого, Пушкіна, Чехова, Шекспіра. Любить китайську фольклорну музику, Моцарта й Бетховена. Грає на традиційних китайських музичних інструментах та фортепіано.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати