Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Заслужений хрест

Юрій БОГУЦЬКИЙ: Мистецтво не можна починати з нової сторінки
14 липня, 00:00

Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Марек Зюлковський цими днями вручив Дмитру Табачнику та Юрію Богуцькому за рішенням президента Польщі Олександра Квасьнєвського відзнаки «Командорський хрест ордена За заслуги» за успішне проведення Року Польщі в Україні. «Зараз нам дуже не вистачає цього Року», — поділився пан Посол. «На жаль, з фінансової точки зору проведення таких заходів ускладнюється. Шкода, що не кожен рік можна влаштовувати такі свята», — підкреслив він, вітаючи нагороджених. У свою чергу пан Табачник відзначив, що найголовнішим результатом Року Польщі в Україні, так само, як і Року України в Польщі, стало «створення середовища спілкування, яке не обмежувалося лише президентом і міністрами». А розчулений екс-міністр культури пан Богуцький погодився поділитися враженнями з читачами «Дня».

— Що для вас означає ця нагорода?

— Я дуже зворушений, щиро вдячний, що мене не забули, хоч я зараз і не міністр. Приємно, що належно оцінили те, що ми зробили разом з міністерством культури Польщі. Нам справді дещо вдалося зробити: відкрити музеї, бібліотеки в Україні, провести ряд виставок, вистав, відкрити пам’ятники. За Рік Польщі в Україні ми зробили добрий зачин для проведення Року України в Польщі. Наприклад, нам з міністерством культури Польщі вдалося перетворити українсько-польський фестиваль із заходу на громадсько-самодіяльних засадах на захід держаного рівня. Не знаю, як далі складеться доля цього фестивалю, поки що я не бачу якоїсь цікавості до нього. Але, сподіваюся, все буде гаразд, і в діяльності уряду візьме гору здоровий глузд. Не можна, як сьогодні говорить нова влада, кожного разу починати з чистої сторінки. Не можна говорити людям, що треба забути те, що було раніше, і розпочинати все по-новому. Мистецтво цього не терпить. Воно — авангардне явище, яке стає традицією. Якщо щоразу його обривати, то не буде спадкоємності, поступу.

— Що вам найбільше в процесі роботи запам’яталося з Року Польщі в Україні? З Року України в Польщі?

— Насамперед те, що нам нарешті вдалося реалізувати такий проект, як відкриття музею Юліуша Словацького в Кремінці. Важко це відкриття готувалося, було багато юридичних перепон, несумісностей українського та польського законодавств, оскільки експонати надавалися з польського музею Міцкевича. Мабуть, також і відкриття пам’ятника Адаму Міцкевичу в Одесі, театральні проекти, фестивалі. Дуже цінно, що міністр культури Польщі організував стажування молодих українських митців у варшавських закладах мистецтв. Далі ми повинні були відповісти, але, на жаль, я не знаю, в якому стані зараз цей проект. Це дуже животворне начало. Запам’яталися зустрічі з польськими кінематографістами, з Єжи Гофманом. Ми надавали йому допомогу у створенні нового фільму про Україну, який незабаром має з’явитися на екранах. Як бачите, багато роботи було зроблено, тому виділити щось окремо...

— Що хотілося зробити, але не встигли?

— Хотілося налагодити більш тісні зв’язки з польськими кінематографістами. Ті контакти, які було налагоджено, лише початкові. Хотілося б, щоб вони і надалі розвивалися. Кшиштоф Зануссі виявив значну зацікавленість українськими молодими кінематографістами. Було б гарно запропонувати йому фахову підготовку нашої молоді.

...Я все своє життя працював в культурі. Це була просто можливість реалізувати не особисті, а ті задуми і плани, якими весь час у тому чи іншому варіанті обговорювалися з керівниками творчих спілок, національних колективів. Добре, що ніхто цьому не заважав, ніхто не керував — ні президент, ні прем’єри, з якими довелося працювати. Була можливість відпрацювати по повній. Мені вдалося провести Рік культури в Україні у 2003 році. Ваші колеги-журналісти тоді посміювалися, але цифри були переконливі — бюджетне фінансування цієї галузі виросло вдвічі.

— Що б ви хотіли порадити новому уряду, зокрема міністерству культури? Як би ви оцінили перші «культурні» кроки влади?

— Порадив би — більш шанобливо ставитися до митців, не створювати проблеми там, де їх немає. Митець завжди правий — і з цього треба виходити. Треба зрозуміти його позицію, ставлення. Митець завжди потенційно в опозиції до влади. Її можна називати як завгодно — конструктивною чи якоюсь іншою. У митців особливе бачення світу, проблем суспільства, людини. Митець — це бунтарський дух, інша справа, як він проявляється. Відтак конфлікти потенційно закладені в будь-якому мистецькому колективі, але треба гармонізувати ці стосунки, щоб конфлікти не переростали в протистояння. Суперництво породжує конфлікти, але їх час від часу треба розряджати. Я задоволений тим, що під час мого перебування на посаді міністра не було кричущих на всю Україну конфліктів. Ми працювали на їх передбачення. Тому треба шукати підходи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати