Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Заяви Тіллерсона звучать найбільш принципово»

Днями держсекретар США виступив з промовою у вашингтонському аналітичному центрі Atlantic council (Атлантична рада США), під час якої згадав про Україну
13 грудня, 18:54
ФОТО REUTERS

По-перше, Рекс Тіллерсон наголосив, що Вашингтон не може прийняти вторгнення Росії в нашу державу. За його словами, це є підставою  жорсткого режиму санкцій, який США та Європа запровадили проти Росії. «І цей режим не зміниться, доки проблему російського вторгнення в Україну не буде розв’язано, а українську територіальну цілісність не відновлено», — сказав він.

По-друге, держсекретар розповів, що США намагаються вийти з глухого кута в імплементації Мінських угод, адже ці переговори були заморожені, коли Трамп обійняв посаду президента.  Зокрема, над цим питанням тепер працює колишній посол США в НАТО Курт Волкер, якого цього року призначили спецпредставником Держдепу США з питань України. 

По-третє, глава американської дипломатії наголосив, що  порівняно з попереднім роком у 2017-му зросла кількість жертв агресії, а випадки порушення режиму припинення вогню зросли на 60%. «Отже, наш пріоритет — зупинити насильство та вбивства, що тривають на сході України, і ми працюємо з Росією, щоб побачити, чи можемо ми прийти до якоїсь згоди щодо мандату миротворчих сил ООН, які покладуть край цьому насильству», — заявив Тіллерсон.

По-четверте, український уряд має продовжувати реформи та виконувати свої зобов’язання згідно з Мінськими угодами, а Росія має використати свій вплив на підтримуваних нею сепаратистів на сході України, «щоб покінчити з насильством і рухатися в бік прогресу відповідно до Мінських угод».

По-п’яте, Тіллерсон згадав і про анексований Кримський півострів. «Ми повернемося до теми Криму Я знаю, що президент Путін ясно вказав, що це не буде обговорюватися.  В якийсь момент — буде. Але сьогодні ми хочемо зупинити насилля на сході України, подивимося, чи вдасться це нам», — підсумував він.

Тим часом того ж дня із Вашингтона надійшла ще одна хороша звістка: президент Дональд Трамп затвердив оборонний бюджет США на наступний рік на суму 700 млрд доларів, з яких 350 млн доларів передбачені на допомогу Україні.

Закон санкціонує надання Україні летальної зброї оборонного характеру та розширює параметри підтримки України з боку США, повідомило у Facebook посольство України у США. Зокрема, вперше Україна зможе отримати від США радіолокаційні засоби протиповітряної оборони та спостереження за надводною ситуацією, військово-морські протимінні засоби, кораблі прибережної дії та берегової охорони.

«День» почав розмову з американістом, професором Київського університету імені Бориса Грінченка Олександром ЦВЄТКОВИМ, запитавши, чи означає заява Тіллерсона, що питання миротворчої місії на Донбасі може бути вирішене найближчим часом:

— Це свідчить про наміри сторін, тобто підходи до цієї конфліктної ситуації, яка, на жаль, в концептуально-стратегічному плані залишається непередбачуваною.

І США, і Росія є постійними членами Ради Безпеки ООН, тобто обидві країни можуть накласти вето на будь-який проект, який стосується миротворчих операцій під егідою ООН. Але в даному разі промоутером виявляються США, оскільки вони вбачають, що це може бути технічним вирішенням питання.

Росія поки що грається в цю гру, вичікує політичних моментів, що більше підходять для неї. Заперечити такий варіант вона не може, але той варіант, який розглядається в контексті інтересів нашої країни, звичайно, вони повністю підтримувати не будуть. Тобто погоджуються в принципі. Але є така характерна фраза: «Зміст — у деталях», — так-от, у деталях є принципове розходження: стосовно того, які війська можуть вводитися, в якому характері. Тож до практичного виконання цього плану досить далекий час, але те, що він дискутується, — це добра ознака, оскільки вона свідчить про те, що на рівні міжнародної спільноти так само, як і в нашої країни, є бажання вирішити це питання.

«Заноза» в тому, що для Росії необхідно мати такі важелі впливу на Україну з точки зору впливу на її зовнішньополітичні пріоритети та можливості до розвитку. І тому вона буде тримати, зокрема, Донбас до тих пір, доки в них залишається ця концепція.

Тут перетинаються деталі технічного і стратегічного характеру. І звичайно, на стратегічному рівні це розглядається, а технічна реалізація — це ще далека історія.

Крім того, Тіллерсон наголосив, що США повернуться до питання Криму після того, як буде вирішено конфлікт на Донбасі? Яким чином США можуть допомогти повернути Крим?

— Було декілька заяв, і можна сказати, що з боку Сполучених Штатів слова Тіллерсона звучать найбільш принципово, оскільки президент США зараз більше втягнутий у внутрішньополітичні проблеми. На зовнішній арені Тіллерсон поступово стає виразником американських пріоритетів поруч з чинниками Міністерства оборони і Національної ради безпеки.

Останнім часом дедалі ясніше виявляються принципові підходи Сполучених Штатів, які висловлює Тіллерсон. Донбас виглядає, скоріше за все, як практичне завдання, але питанням принципового характеру з точки зору порушення міжнародного права залишається Крим і те, що він був захоплений силою. І згідно з офіційними заявами США і ЄС, з цим погоджуватися  в міжнародній спільноті не будуть.

Днями президент США Дональд Трамп підписав оборонний бюджет  США, який передбачає допомогу Україні. Чим важлива для нас така підтримка?

— Це частина щорічних планів. Це хороша новина з точки зору того, що США дедалі більше розуміють, що їм необхідно надавати військово-технічну допомогу Україні і що рішення, які підтримали обидві палати Конгресу, зараз більше підтримуються адміністрацією, чіткіше прослідковуються. Питання тільки, в чому конкретно будуть реалізовані ці суми.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати