Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Знайомство номер два

Чого очікують від Року України в Польщі?
12 квітня, 00:00
ФОТО РЕЙТЕР

Президент України Віктор Ющенко вчора прибув до Польщі з дводенним офіційним візитом і провів двосторонню зустріч із президентом Польщі Олександром Квасневським. Як повідомив український Президент, сторони обговорили питання активізації двостороннього співробітництва й тему інтеграції України до Європейського Союзу. У свою чергу Польща пообіцяла своє сприяння в переговорах України з Європейським Союзом щодо спрощення візового режиму з країнами ЄС.

Однак головною метою візиту Віктора Ющенка було відкриття Року України в Польщі як відповідь на Рік Польщі в Україні, який завершився напередодні. Самі поляки залишилися дуже задоволеними його проведенням. Багато чиновників неодноразово заявляли про те, що навіть не сподівалися на те, що Рік Польщі в Україні відбудеться настільки успішно. Підтримка помаранчевої революції й посередницька місія Олександра Квасневського в урегулюванні конфліктної ситуації, що склалася наприкінці минулого року, кардинально змінили сприйняття українцями поляків і навпаки. Коментуючи відкриття Року України в Польщі, Віктор Ющенко заявив, що розцінює його «як великий гуманітарний проект, який ставить завдання показати нову країну, представити полякам наше мистецтво, культуру, традиції, щоб краще зрозуміти Україну й українців». Про те, як уявляють собі Рік України в Польщі самі поляки, чого вони очікують від нього, «День» поцікавився в польських експертів.

Єжи Марек НОВАКОВСЬКИЙ, редактор відділу міжнародної політики, тижневик «Wprost», Польща:

— Думаю, що проведення Року України в Польщі є дуже вчасним. Ми мали прекрасний рівень зацікавлення Україною безпосередньо після вашої помаранчевої революції, але зараз інтерес уже трохи згас. Окрім того, є потреба в новому імпульсі, який дозволить полякам справді пізнати сучасну Україну. Польська обізнаність з Україною є дуже поверховою — про вашу країну частіше мислять історичними стереотипами, ніж сприймають її як велику сучасну державу, яка провадить самостійну політику. Рік України в Польщі позитивний тим, що буде презентовано українську культуру. Одночасно з цим прекрасний момент для України — проведення «Євробачення». Таким чином Україну бачитимуть саме в культурному контексті. Окрім того, присутність України на польському культурному ринку через вистави, концерти, різні заходи не менш потрібна. Не треба ніяких підтверджень тому, що помаранчева революція принесла чималу користь обом сторонам — і Києву, і Варшаві. Рік України в Польщі є дуже важливим, щоб донести українське бачення світу до польського обивателя, принаймні хоча б до інтелігенції, яка найбільш у тому зацікавлена. Відтак основним завданням Року України в Польщі повинно стати повідомлення про те, що Україна є молода, динамічна, орієнтована на Захід, новочасна держава.

Чекаю від Року України в Польщі того, що жести приязні, які демонструвалися завжди з боку різних політиків на найвищому рівні, не будуть розміняні. Україна дуже відрізняється від Росії, але щодо цього й досі помиляються. Українську культуру, українську мову часто плутають на Заході як з польською, так і з російською. Тому саме це має бути виразно сказано — що Україна є окрема, самостійна культурна цивілізація з власним світосприйняттям. Тут якраз багато в чому може допомогти «Євробачення». По-друге, Україна має бути презентована в Польщі не тільки як новочасна держава, що викликає симпатію, але як рівноцінний партнер. І по-третє, не доводити до того, щоб Україна була Малоросією.

— Наскільки польський обиватель зацікавлений у подібних заходах?

— Поляки сприймають це дуже добре. Якщо ви пам’ятаєте, дуже багато молодих людей хотіли їхати спостерігачами на українські вибори. Під час помаранчевої революції Україна мала величезний рівень симпатії серед поляків. Саме тому проведення Року України в Польщі зараз сприймається дуже добре. Сьогодні серед обивателів присутнє нормальне зацікавлення Україною — вона досягла чогось значного, і ми дуже приязно ставимося до цього. Дуже добре, що відкриває його президент Ющенко. Можна сподіватися, що презентація України завдяки цьому Року обов’язково наблизить її до польського обивателя, щоб кожна людина мислила про вашу країну з симпатією.

— Рік Польщі в Україні припав на президентські вибори в нашій державі. Рік України в Польщі супроводжуватимуть парламентські та президентські вибори у вашій країні. Чи можна чекати якихось змін у політиці Польщі щодо України зі зміною влади?

— Думаю, що навіть якщо за нової влади політика Польщі щодо України зміниться, то тільки на краще. Бо сьогоднішні опозиційні партії — і «Право і Справедливість», і «Платформа обивательська» — однозначно спрямовані на близьке партнерство з Україною. Якщо говорити про виплив Року України в Польщі і української тематики на наші вибори, то, швидше за все, такого не буде — Україна мислиться як понадпартійний пріоритет і це значення не зміниться. Нова влада буде продовжувати сьогоднішню політику щодо вашої країни, оскільки партнерство з Україною є одним із знамен польської зовнішньої політики.

Войцех БОРОДЖІЧ, експерт iз питань України та Білорусі, Центр міжнародних відносин, Польща:

— Офіційний візит до Варшави Президента Ющенка є своєрідним початком Року Польщі в Україні. Це дуже істотно, оскільки говорить про те, що обидва президенти звертають значну увагу на стосунки Польщі та України, на те, як вони мають розвиватися. Сьогоднішні зміни в Україні, які були прийняті в Польщі з радістю і надією, призвели до того, що сприйняття і розуміння українського суспільства, українців у Польщі значно покращилося. Тепер це вже не люди, які не мають власної думки, а люди, які вміють боротися за своє, справжній народ, який виборов для себе демократію. Це важливо, бо це якраз те, що шанують поляки, що шанує польська влада.

Що стосується українсько-польських відносин, то ми дуже сподіваємося на те, що президенти Квасневський і Ющенко спільно з нашими суспільствами розв’яжуть проблеми, які здебільшого виходять із нашої історії, часто трагічної. Дуже сподіваємося, що все ж таки нарешті буде розв’язане питання «Цвинтаря орлят» у Львові, яке є головною проблемою, яка кидає тінь на наші приязні стосунки. Це і проблеми економічні, зокрема питання нафтогону Одеса — Броди, у затягуванні якого винні, в принципі, обидві сторони — і Польща, яка могла б значно інтенсивніше просувати це питання, і певною мірою Україна. Але це ті проблеми, які за умови політичного порозуміння і політичної волі легко розв’язувані. Це головне.

Польща й надалі буде підтримувати європейські прагнення України. Не думаю, що це могло б змінитися після президентських та парламентських виборів. Зміна влади не вплине на політичні стосунки України та Польщі. Ми будемо підтримувати українців, допомагати їм, і, в свою чергу, чогось у вас учитися.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати