Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Українці доклалися до розвитку Канади»

Роман ВАЩУК — про перші здобутки після ратифікації угоди про ЗВТ та поступ у співпраці в оборонній сфері
12 липня, 19:38

Посол Канади в Україні Роман ВАЩУК, який вдруге став лектором ЛШЖ-2017, пояснив особливості санаційної політики канадського уряду щодо Росії, яка незаконно анексувала Крим і продовжує агресію на Сході України. Він детально розповів про військову підтримку, яку його Канада надає Україні. За його словами, 13 липня в Україну прибуває командувач канадської армії генерал Пол Винник. «Він буде розглядати подальший поступ ініціативи у рамках співпраці в оборонному секторі. Ми будемо також формувати програму щодо ролі сержантського складу», — пояснив пан Ващук.

Окрім того посол повідомив про перші результати підписаної угоди  про ЗВТ між Украною та Канадою, яка вступає в силу 1 серпня. «Канадський ринок поповнюють товари з України, зокрема збільшилася різноманітність товарів українського виробництва ще до вступу в дію ЗВТ. Зараз спостерігаємо збільшення асортименту українських товарів на канадійському ринку», — констатував дипломат.

Оскільки цього року Канаді виповнилося 150 років, а минулого відзначали 125 років від часу поселення українців у Канаді студентам було цікаво почути, якою є роль українських канадців у суспільстві. За словами пана Посла, українці «доклалися до розвитку Канади». Є і такі люди, які проводять дослідження в провідних галузях, є й такі, що багато знають про канадсько-українських хокеїстів і висвітлюють у соціальних мережах їхнє минуле від 1916—1917 років до тепер. «Це і є люди, які писали історію українських поселень», зазначив Роман Ващук.

ВРАЖЕННЯ

Марія ОРИЩИНА, Національний університет «Острозька академія»:

— Сьогоднішня зустріч з канадським послом виявилася досить продуктивною. Розглядали багато актуальних питань та порушували декілька дискусійних тез. Переконана, що формат обговорення на таких зустрічах є ефективним, адже продукує не лише актуалізацію ключових проблем, а й можливість пошуку оптимальних рішень. Крім того, саме Канада стала першою з країн, які визнали незалежність та підтримали Україну.

Протягом усього періоду відбувається налагодження та підтримка співробітництва між державами, особливості якого і було проаналізовано на зустрічі. Наразі Канада є країною, яка має багато розвинених стосунків з Україною, у контексті цього, наріжними виявилися питання економічного, військового, культурного та освітнього співробітництва, що є доволі важливим для обох держав.

Оксана СКІЛЬСЬКА, Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника, Львівський національний університет ім. І. Франка:

— Всі ми звикли до того, що посли — це серйозні та консервативні люди, але завжди з усіх правил є винятки. Пан Посол здивував  мене живою та колоритною українською мовою, а також відкритістю та безпосередністю. Роман Ващук розповів  про міграційну політику країни, яку представляє на міжнародному рівні, а також про те, чому канадські університети припинили співпрацю з нашими університетами щодо міжнародного обміну студентами. Лише після зустрічі з гостем редакції, я дізналася про те, що батько посла народився в с. Білі Ослави, Косівського району, Івано-Франківської області, а воно розташоване зовсім недалеко від місця мого проживання.

Цьогорічна Літня школа журналістики відбувається за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати