Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

200 мішків сміття

Зібрали вінничани у Лісопарку і передали на утилізацію, а на виручені кошти придбають і висадять нові дерева
17 листопада, 19:30

Акцію «Чистий понеділок» зініціювала вінницька спортсменка Марина БАТОВА. Вона написала на своїй сторінці у Facebook, що виходить на велике прибирання Лісопарку, бо не може більше дивитися на засмічений ліс під час ранкової пробіжки. Її допис розлетівся у мережі, і до ініціативи долучилися не лише небайдужі вінничани, але й лісівники та екоактивісти. За кілька годин вони назбирали 200 мішків сміття, здебільшого пластику, який у природі не розкладається. Увесь непотріб одразу відсортували та передали компанії, яка займається утилізацією поліетилену та пластику. На виручені кошти учасники акції планують закупити та висадити в Лісопарку нові дерева.

«Щоранку я виходжу на пробіжку, щоб тримати себе у формі. І помітила: що ближче до зими, то більше сміття почало з’являтися на локації. Дуже неприємно бігати і дивитися на купи сміття, які залишають псевдоспортсмени. Тому вирішила допомогти природі і прибрати хоча б ті місця, які я знаю і бачила, — відзначає Марина. — Про ідею написала на своїй сторінці у Facebook. Зібралися однодумці, закупили інвентар, мішки. Усе сміття одразу сортували на три секції: пластик, поліетилен, бляшані баночки. Замовили машину в «Еко-сервісі», яка увесь непотріб забрала на утилізацію. З власного бюджету на проведення акції витратила майже 600 гривень. Це не великі кошти для доброї справи».

Лісопарк вважається чи не найулюбленішим місцем для спорту і відпочинку вінничан. Локація має сучасний дитячий та спортивний майданчики, алею, що поділена на пішохідну зону, доріжку для велосипедистів, має сучасне освітлення, wi-fi-зону. Уздовж центральної алеї на деревах розвішані шпаківні, встановлені альтанки та лавочки для відпочинку, змонтовані цікаві інформаційні стенди з корисною інформацією про ліс. Але таку красу бережуть не всі вінничани, визнає один із учасників акції, головний лісничий ДП «Вінницький лісгосп» Євген ІЛЬЧЕНКО. Він каже, що попри те, що Лісопарк межує зі спальним районом міста, городяни, виходячи на прогулянки, часом забувають прибирати після себе і залишають у лісі купи сміття, хоча на центральних алеях урн вистачає.

 «Це сучасна зона відпочинку для молодих батьків з дітьми, літніх людей та гостей міста. Ми отримуємо подяки та схвальні відгуки вінничан про місце відпочинку, яке дозволяє побути у лісі, не виїжджаючи із міста, — відзначив Євген Ільченко. — Однак не всі вінничани цінують таку можливість, деякі по-варварськи ставляться до природи і викидають сміття просто в лісі. Водночас радує, що є й інші городяни, які прагнуть змінити цю ситуацію і власним прикладом навчають інших, як треба берегти природу».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати