Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

200 років НЕканонічному Шевченку в новому інтернет-проекті «Дня»

07 березня, 15:41

2014 рік газета «День» оголосила Роком неканонічного Тараса Шевченка. Ми звернулися до наших авторів — і до відомих усій Україні, і до тисяч наших читачів — пізнавати нового Шевченка і писати про нього. За кілька місяців нового року ми вже опублікували кілька десятків статей, присвячених поету, а ще більше — за 17 років існування газети. Величина постаті, накопичений текстовий матеріал, а також інтерактивний потенціал сучасних технологій і, головне, успішний досвід команди «Дня» у розробці інфографіки, віртуальних турів, відеосюжетів дали нам можливість реалізувати ще один безпрецедентний у сьогоденні інтернет-проект. Упродовж року ми наповнюватимемо спеціальний сайт графікою і текстом, відео та віртуальними турами музеями Шевченка не лише в Україні, але й за кордоном. В окремому розділі сайта можна навіть послухати твори поета, які звучать голосом народного артиста України Олександра Биструшкіна...

І справа не лише в 200-річному ювілеї українського генія. Ми впевнені, що кожному українцеві саме нині гостро потрібний неканонічний Шевченко, Шевченко олюднений (і тому близький; проте не в тому сенсі, що його можна фамільярно поплескати по плечу), Шевченко безмежно багатогранний («дідусь у кожусі», так само, як і «франт-аристократ у фраку» — ганебно збіднюють образ Поета), Шевченко — ненависник імперій і взагалі деспотизму в усі часи, патріот і український націоналіст, який, проте, мав багато щирих друзів серед шляхетних росіян (ніякого заперечення тут немає!), Шевченко — «Гетьман Слова» (Ліна Костенко), Пророк, який силою Духа і Слова Свого, неначе могутній творець, вдихнув життя у нашу, здавалося б, назавжди приспану націю (унікальна річ в історії світу).

Нині, як ніколи, затребуваним є Шевченко-Пророк, який бачив не на роки — на століття вперед («Кобзар», вважається, «читали усі», а чи багато таких, що пам’ятають ці застереження? Втім, це вже окрема тема).

Першочергово мали за мету разом відтворити його час, його душу, його подвиг, його боротьбу...

Проект «Україна Incognita» та газети «День», сайт «200 років НЕканонічному Шевченку» доступний в Інтернеті з 9 березня 2014 року.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати