Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

309 громадських ініціатив

У Львові обговорили результати та кращі практики сталого розвитку в містах України
12 липня, 10:41

Заключна прес-конференція відбулася з нагоди підбиття підсумків проекту ПРООН (Програма розвитку ООН) «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку». Участь в обговоренні взяли керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента України Марина Ставнійчук, міський голова Львова Андрій Садовий, директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні Гуідо Бельтрані та Координатор системи ООН, Постійний представник ПРООН в Україні, яка в червні цього року вступила на посаду, Алессандра Тісо. Це була її перша прес-конференція в Україні.

Як зазначив у своєму слові мер Андрій Садовий, Львів повинен передати свій статус відкритості іншим українським містам:

— Єдиним джерелом влади в Україні є народ, тому завдяки електронному способу самоврядування та співпраці з місцевими громадами ми повинні максимально спростити людям можливості отримання інформації та послуг, а також зменшити корупцію.

Новопризначений Постійний представник ПРООН в Україні Алессандра Тісо запевнила, що для ООН розвиток демократії та залучення громадян до самоврядування міст є дуже важливим пріоритетом, адже після хоч і довготривалих установчих процесів у підсумку міста-партнери отримали чимало необхідної позитивної енергії. Тому впродовж дев’яти років існування проекту його організатори працювали над тим, аби кожна категорія населення була залучена до дій.

Під час зустрічі експерти також обговорили успішні інноваційні практики, націлені на покращення якості муніципальних послуг. Зокрема, впровадження електронного документообігу в роботі міських рад, реформування житлово-комунального господарства, впровадження систем управління якістю при наданні муніципальних послуг згідно з міжнародним стандартом ISO, а також залучення громадян до процесів прийняття важливих рішень у місті.

Так, за результатами проекту, в шести містах України впроваджено систему управління якістю при наданні муніципальних послуг. У 18-ти містах було підтримано розробку офіційних веб-сторінок міських рад. У Львові впроваджено пілотний проект «Вимірювання верховенства права в публічному адмініструванні», в рамках якого міські ради провели оцінку власних процедур та послуг у житлово-комунальному господарстві. У Івано-Франківську утворили мобільні додатки щодо роботи органів місцевого самоврядування «Створення мобільних додатків для смартфонів та планшетів» з інформацією про м. Івано-Франківськ. У місті Долина відбулось впровадження сприятливої до екології системи транспортування (велосипедних доріжок), а у Новограді-Волинському розроблено Стратегічний план розвитку міста до 2020 року тощо.

Започаткована у квітні 2004 року ПРООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку» мала на меті сприяння демократичному врядуванню та покращенню якості життя у містах України. Проект працював на національному, муніципальному рівнях та рівні громади. З 2004 до 2012 рр. було підтримано 309 проектів місцевих громад, що покращили якість життя більше 282 тис. мешканців міст. Львів став партнером проекту в листопаді 2006 року. Загальна вартість проектів сягла 36,3 млн гривень.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати