Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Акт залякування місцевих жителів»

За фактом стрілянини в Олевську на Житомирщині триває кримінальне провадження
17 січня, 11:33
ФОТО UA.CENSOR.NET.UA

«16 січня 2017 року у м. Олевську близько 00.30 стався конфлікт між місцевими жителями та іншими особами, які застосували автоматичну зброю, унаслідок чого поранено 7 чоловіків, один із яких від одержаних вогнепальних поранень помер у лікарні. За фактом інциденту із застосуванням автоматичної зброї... розпочато кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 15 (замах на злочин), п. 1, 7 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство двох або більше осіб з хуліганських мотивів) КК України», — ідеться в офіційному повідомленні на сайті Генеральної прокуратури України щодо ситуації, що збурила місто в понеділок.

Олександр Ніколайчук, депутат Житомирської обласної ради, олевчанин та журналіст, який, власне, першим і повідомив про інцидент, описує його так: «Приїхали немісцеві молодики, які хотіли залякати місцеве населення з метою подальшого заробляння коштів на незаконному видобутку бурштину, його продажі, перепродажу тощо. Це був своєрідний тиск на місцеве населення з метою залякування».

Жителі Олевська відреагували на напад стихійним мітингом. «Орієнтовно 300—400 людей вийшли на знак протесту. Вони хочуть все-таки вірити в те, що їх почують і захистять від бандитів. Тому що люди налякані, за ними стоять сім’ї», — розповідає Олександр Ніколайчук, який давно «веде» тему незаконного видобутку бурштину в регіоні. Він погоджується, що те, що сталося, можна назвати спробою цинічного переділу нелегального ринку. Це своєрідний рецидив хронічної проблеми «бурштинової лихоманки». Що його уможливило? «По-перше, законодавчо не врегульовано видобуток бурштину. Друге — це немає кому робити. Третє і головне — країна хвора на корупцію. Треба це визнати. Це наразі найголовніша проблема нашої держави», — констатує Ніколайчук.

Наразі слідче управління Головного управління Нацполіції в області проводить досудове розслідування, прокуратура Житомирської області здійснює процесуальне керівництво. В області оголошено оперативний план-перехоплення «Сирена». Для забезпечення спокою жителів у місті і районі працюють бійці спецпідрозділу ГУНП, ідеться на сайті Нацполіції України. Злочинцям, якщо їх упіймають, загрожує позбавлення волі строком від десяти до п’ятнадцяти років або довічне ув’язнення.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати