Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

...Але конкурс буде

Гендиректора КБЮ поновлено на посаді
03 серпня, 11:39
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

У дніпровському ракетно-космічному КБ «Південне» до своїх колишніх обов’язків повернувся генеральний директор Олександр Дегтярьов. Нагадаємо, півроку тому новий очільник Державного космічного агентства України Любомир Сабадош звільнив досвідченого ракетника Дегтярьова з посади. Пізніше, під час візиту на «Південмаш», він пояснив таке рішення результатами фінансової перевірки. Співробітники конструкторського бюро були категорично не згодні і стверджували, що саме за О. Дегтярьова їхнє підприємство досягло гарних економічних показників. Протягом усього цього часу вони проводили мітинги, писали звернення до Верховної Ради і Президента України Петра Порошенка, а сам О. Дегтярьов оскаржив своє звільнення в суді і виграв процес. Незважаючи на це, ДКАУ не поспішало виконувати рішення суду і оголосило конкурс на посаду гендиректора КБ «Південне», який мав відбутися 12 серпня. Взяти участь у конкурсі побажали дев’ять претендентів. Як кажуть у конструкторському бюро, переважно це люди сторонні, хоча є і нинішні співробітники КБ «Південне».

Проте події довкола КБ набули несподіваного для багатьох повороту. Як повідомляє офіційний сайт КБ «Південне», услід за поновленням на посаді О.Дегтярьова, розпорядженням Кабміну від 22 липня голову ДКАУ Л. Сабадоша було звільнено. Його відставку у Дніпрі пов’язують з наслідками гучного скандалу, який затягнувся на багато місяців. До того ж не лише пов’язаного з історією з О. Дегтярьовим, а й із втратою бразильського проекту «Циклону-4». Як розповів «Дню» прес-секретар КБП Анатолій Карманов, теоретично ще залишається шанс зберегти перспективний договір, якщо за справу візьмуться фахівці. Цілком імовірно, що Україна може знайти й інших партнерів для будівництва космодрому під запуски ракети-носія «Циклон-4». Наразі всесвітньо відоме космічне підприємство працює за планом. Його співробітники займаються підготовкою до запуску американської ракети-носія «Антарес», яка доправляє вантажі на Міжнародну космічну станцію.

Утім, незважаючи на повернення О. Дегтярьова, ситуація у КБ «Південне» залишається досить непевною. Річ у тім, що 31 серпня 2016 року у нинішнього гендиректора закінчується п’ятирічний контракт. Тому ДКАУ все ж таки має провести конкурс на заміщення посади гендиректора КБП, і яким буде результат — покаже найближче майбутнє.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати