Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Без суду і... з молотком

Дошку Шевельову в Харкові вчора було брутально знищено, попри те, що справу про її можливий демонтаж розглядатимуть у Дзержинському райсуді міста лише завтра
26 вересня, 12:30
ФОТО ГРИГОРІЯ ПИРЛИКА

Учора вдень пам’ятну дошку Юрію Шевельову було знято брутальним, кримінальним способом: її розтрощили на шматки, а залишки забрали. Себто — вкрали. Пам’ятний знак протримався у місті, який зараз все гучніше називають «столицею неосталінізму», лише 21 день (детальніше про ситуацію довкола меморіальної дошки Юрію Шевельову читайте у статті «У Харкові судитимуть... Юрія Шевельова» у «Дні» №172 від 25 вересня 2013 року та у статті «Харків повертає своє обличчя. Влада його втрачає» у «Дні» №171 від 24 вересня 2013 року).

Місцевому журналістові, який став свідком акту вандалізму, троє руйнівників відповіли, що є працівниками ЖКГ. За півгодини до цього акту депутати Харківської міськради, незважаючи на численні звернення мирової наукової спільноти на захист Шевельова, абсолютною більшістю голосів прийняли рішення про скасування дозволу на встановлення пам’ятної дошки вченому: «за» проголосували 65 обранців, четверо були проти, троє утрималися. Але зносити дошку без суду ніхто не мав права. Отже, три комунальники та людина, яка віддала наказ про знищення дошки, порушили закон. Громадські активісти Роман та Костянтин Черемські, які від початку займалися встановленням дошки, подали заяву щодо скоєного злочину в міліцію. «Відкрито кримінальну справу. Люди, які це зробили, повинні компенсувати громаді матеріальні та моральні збитки», — коментує події Костянтин Черемський. Але, зауважимо, досі в Харкові не було знайдено та покарано жодного винного в руйнації пам’яток української історії, наприклад, не знайдено навіть слідів величезного каменю воїнам УПА. Хоча у кожному випадку відкривали карні справи. Отже, навряд чи трьом комунальникам-злочинцям щось загрожує з боку харківських правоохоронців.

Наразі громадські активісти вважають, що 25 вересня — це «чорний день», коли влада Харкова відкрито продемонструвала в місті верховенство криміналу та неосталінізму.

ГОЛОС ІЗ «ФЕЙСБУКА»

Олександр ПРИЛИПКО, журналіст:

«Саме сьогодні отримав із «Дня» Юрія Шевельова та Валерія Марченка в добірці «Підривна література». Читаю про національних учених і письменників, які допомагають народові позбутися рабства: «Офіційна пропаганда паплюжить і обливає їх брудом хули, зневажливо відвертається від них обдурений народ... Як тут не згадати бабусю, яка принесла в’язку хмизу на вогнище Яна Гуса...» Цей нещасний із сокирою, як і ті, хто послав його, — Кернес із Добкіним, такі ж принижені до втрати самосвідомості старі».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати