Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Благими закликами встелено дорогу до погіршання життя

«Боротьба за утримання цін» може закінчитися відсутністю товару й... підвищенням цін
15 вересня, 00:00

До чого призвели намагання приборкувати цінову інфляцію за допомогою силових відомств у Білорусі — відомо всім: до зникнення товарів на прилавках магазинів, черг і запровадження карткової системи.

До таких же наслідків призводить і штучне утримання Нацбанком курсу гривні, у чому переконався журналіст «Дня», побувавши минулими вихідними на київських базарах. З одного боку, до ціни товару торговці все одно закладають інфляційні очікування. З іншого — труднощі з купівлею валюти (як безготівкової, так і готівкової) призводять до скорочення — як асортименту, так і кількості — товару. І, як результат, знову до збільшення цін.

Найбільш показові в цьому плані — продуктові ринки на околицях Києва, де ціни традиційно нижчі, ніж на районних ринках. Мікрорайон Теремки-2. Пропонований покупцю асортимент продуктів харчування імпортного виробництва скоротився принаймні на третину від звичайного. Як зізнаються самі продавці, оптові постачальники, у котрих вони закуповують товар для роздрібної реалізації, тимчасово припинили відпускати продукцію. Або пропонують товар за цінами, на 30—50% вище за ті, що існували наприкінці серпня. Роздрібні торговці за новими цінами товари вважають за краще не брати, тому що їх реалізація — вельми проблематична: у покупців просто немає грошей. На спорожнілих прилавках за старими цінами представлено продукцію, в якої зазвичай закінчується термін реалізації.

До 30% подорожчали м’ясні й рибні консерви вітчизняного виробництва, на 20—30% — копченості й ковбасні вироби. Асортимент останніх теж бідний: власники приватних міні-коптилень, виробники «домашніх» ковбас і копченої риби взяли тайм-аут і вичікують, не виробляючи свіжої продукції. На 30—40% подорожчали і яйця. Сумна тенденція: нерідкі випадки, коли покупці купляють їх поштучно, а не десятками, як було раніше. Не подорожчали хіба що продукти харчування молочної групи, які швидко псуються, (молоко, сметана, сир, вершки) і болгарський перець, врожайність якого нинішнього року —надзвичайна.

№175 15.09.98 «День»
При використанні наших публікацій посилання на газету обов'язкове. © «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати