Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Чому суд виправдовує п’яних водіїв за кермом?»

Полтавці пікетували прокуратуру та вимагали пояснень
01 липня, 11:09

Учора кілька десятків небайдужих полтавців зібралися біля прокуратури Полтавської області, щоб отримати відповідь на просте запитання: «Чому суд виправдовує п’яних водіїв за кермом?» Приводом до мітингу стало рішення судді Олександра Струкова, який виправдав начальника управління Національного банку України в Полтавській області Михайла Городницького за керування автомобілем у нетверезому стані.

Активіст громадського об’єднання UPC Kontrol Дмитро Кустуров, який і виявив нетверезого банкіра, розповідає: приводом до затримання пана Городницького стало те, що він доволі дивно слідував дорогою і неодноразово підрізав безпосередньо активіста. Згодом порушник зупинився, вийшов з машини, і тоді всі побачили, що він у нетверезому стані. Викликали ДАІ та затримали водія до прибуття представників автоінспекції, які, до речі, приїхали за 5 хвилин.

На думку Дмитра Кустурова, судовий процес був суб’єктивний, адже його, свідка, допитували, наче він був підозрюваний. «Під час розгляду справи ми надали відео, на якому було видно, що при нас пан Городницький нічого не пив, а вийшовши з авто, вже був у нетверезому стані. Але суддя навіть не взяв наш відеодоказ до уваги. Натомість суд вирішив, що водій випив уже після затримання, тобто або при нас, або при співробітниках ДАІ, коли їхав до наркодиспансеру. Варто зазначити, що у крові затриманого було знайдено 2,07 проміле алкоголю».

Головна мета активістів — домогтися справедливості, щоб вирок був винесений відповідно до вчиненого правопорушення, адже всі повинні бути рівні перед законом. За 30 хвилин мітингу представники громадськості зустрілися з прокурором області Яном Стрелюком, однак наслідків ця зустріч не мала. За повідомленням активіста Віталія Клименка, у прокуратурі вважають, що вона діє згідно з чинним законодавством, адже від 25 жовтня прокуратура позбавлена нагляду і такого роду справ не веде. Подавати скаргу може або сам потерпілий, або підозрюваний, або його захисники. Олександр Струков просто використав прогалину у законодавстві.

Окрім пікету обласної прокуратури, активісти навідалися до Октябрського районного суду, щоб поспілкуватися із представником Феміди, але зустріч так і не відбулася. Виявилося, що Олександр Струков від сьогоднішнього дня і до 17 липня перебуває у відпустці, а його помічниця від будь-яких коментарів відмовилася.

Один із організаторів мітингу, Олександр Лещенко, голова об’єднання «Громадський Майдан Полтавщини», також повідомив, що стосовно даних правопорушень підготовлені та будуть направлені до Генеральної прокуратури України, голови Національного банку та Державної судової адміністрації звернення з приводу обурення громадськості Полтави неправосудним рішенням. Надалі активісти збираються шукати правду в Апеляційному суді.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати