Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чиста субота на Майдані

Волонтери запрошують киян на прибирання центру Києва, яке відбудеться 1 березня
28 лютого, 11:27
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Ще на початку тижня з’явилися заклики до киян та небайдужих громадян вийти цієї суботи у центр столиці, щоби провести тут прибирання. Барикад поки що не чіпатимуть: хочуть навести лад лише на зелених зонах та прилеглих до Майдану вулицях. Що брати, коли йти і в які саме точки — всі ці питання висвітлюються на спеціально створеній сторінці у мережі «Фейсбук» — «Прибирання на Майдані».

Команди волонтерів формуються до 28 лютого, а 1 березня — розпочнуть прибирання, кожна група на «своїй» території. «Дуже багато бажаючих зголосилося долучитися до суботника. У «Фейсбуці» про це заявило близько 14 тисяч людей, більшість — кияни. Минулу суботу та неділю ми прибирали сам Майдан, а зараз ми визначаємо місця, які далі треба прибирати. От зараз будемо йти до Музею води, там треба навести лад на території», — розповів один з активістів Андрій Хрутьба.

Однією акцією прибирання центру міста не обмежиться. Як планують активісти, такі очищення будуть проводитися періодично, залежно від того, у яких місцях треба наводити лад. Хто не встиг приєднатись до уже створених груп, тим активісти радять самоорганізуватися. Як показало життя, українці робити це вміють дуже добре. Наголошують, що слід взяти великі сміттєві пакети, рукавиці, лопати та совки можна позичити у наметах. Про стан прибраних вулиць обіцяють звітувати теж у соціальних мережах.

До кличу у соцмережах долучаються і студенти Національного авіаційного університету. І просять спудеїв інших вишів приєднуватись до цієї ініціативи, щоб об’єднати зусилля. Самовільно долучився до громадської акції і голова КМДА Володимир Макеєнко. Бо, як розповіли активісти, за поміччю звертались лише до Департаменту міського благоустрою, щоб допомогли з вивезенням сміття.

Своєю чергою голова КМДА обіцяє, що комунальні служби не залишаться осторонь першоберезневого суботника, за його дорученням вони мають бути тут о 10-й ранку. Бо з’являються комунальники у центрі міста справді дуже рідко...

«Усі разом ми можемо швидко навести лад у Києві. Зі свого боку міська влада забезпечить громадян необхідним для цього інвентарем. Відповідне доручення отримали Департамент житлово-комунальної інфраструктури, Департамент міського благоустрою та збереження природного середовища та Департамент транспортної інфраструктури», — повідомляється на сайті КМДА.

Макеєнко також обіцяє, що комунальники барикади чіпати не будуть. Можливо, суботник і стане хоч маленьким, але зразком налагодженої співпраці та взаєморозуміння між громадянами та міською владою. А для нас — це своєрідна перевірка, чи дійсно ми європейці не лише географічно, а й ментально.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати