Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Далі зволікати не можна»

Історико-архітектурний план Рівного — за меценатські кошти
08 серпня, 12:07

У місті збирають гроші на документ, який має вберегти історичний центр від незаконної забудови. Така ініціатива впроваджується вперше. Загалом планують зібрати 40 тисяч гривень. Тим часом фахівці переконують — далі зволікати з виготовленням цього плану не можна. Адже випадками нерегульованого будівництва, в тому числі в рекреаційних зонах, уже нікого не здивуєш.

«Над виготовленням історико-архітектурного опорного плану Рівного працювали вже упродовж певного часу. Але, зрештою, замовник та виконавець зайшли у глухий кут. Каменем спотикання стало оцифрування даних. Бо замовник хоче саме такий формат матеріалів, а виконавець пояснює, що, згідно з чинним законодавством, він не зобов’язаний цього робити. Сторони так і не дійшли згоди. Ми могли б і далі спостерігати за дискусією замовника й виконавця, що триває вже понад півроку, але громадськість зацікавлена в тому, щоб якнайшвидше зробити документ, який має охороняти історико-культурне надбання міста. Власне, тому й виникла ініціатива виготовити цей необхідний для Рівного план за кошти меценатів, — коментує начальник Рівненського міського управління культури і туризму Тарас МАКСИМЕНКО. — Зараз ми працюємо з підприємцями, звертаємося до всіх патріотів і небайдужих, хто може підтримати ідею. На її реалізацію залучили вже кілька тисяч гривень. Ставимо за мету найближчим часом зібрати аванс — а це 30 відсотків від вартості. Тоді можна буде розпочати роботу з іншим виконавцем. Взагалі повна сума становить 40 тисяч. Тож працюватимемо над тим, аби зібрати її повністю. Плануємо, щоб документ був готовий уже до кінця року. Взагалі ініціативу зі збору коштів на історико-архітектурний план ми впроваджуємо вперше. Такої практики я не зустрічав. Але значення цього плану доволі значне. Без нього ми просто мовчки спостерігатимемо за тим, як хаотично і нерегульовано забудовується історична частина. Все-таки у Рівному чимало активних мешканців, які вболівають за своє місто і зацікавлені в тому, щоб зберегти його.

На сьогодні історико-архітектурний опорний план наявний не у всіх містах. Наприклад, він є в Одесі, Ужгороді. А у Львові, де центр міста визнаний пам’яткою ЮНЕСКО, документа так і не схвалили. Тож, по суті, його історична частина не захищена. Бо доки ми не є частиною Євросоюзу, такий статус пам’ятки має лише рекомендаційний характер. Тим часом історико-архітектурний опорний план є невід’ємною частиною генерального плану. І якщо будівництво ведеться неналежним чином, то це вже порушення генплану».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати