Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«День» близький до нас»

«Спецвідрядження» журналістів на Львівщину засвідчило: потрібен повноцінний внутрішньоукраїнський діалог
18 липня, 19:52

Мета «Дня» — донести свої смисли та освітню програму до кожного міста, містечка, села, хутора та загалом — кожного українця. Тому команда холдингу інтелектуальних ініціатив охоче відгукується на запрошення представити свої проекти не тільки в мегаполісах, а й у невеликих містечках. Отже, не дивно, що Дні «Дня» у Львові продовжилися акціями на Львівщині, а саме — в Моршині та Стрию.

15 липня на запрошення Моршинської міської ради та санаторно-курортного комплексу «Моршинкурорт» газета з фотовиставкою приїхала до Моршина — невеликого містечка-курорту, що відтепер може запропонувати своїм гостям не лише туристичні й оздоровчі атракції, а й інтелектуальну поживу. Важливо, що під час відкриття експозиції відбулася й вже традиційна акція «Подаруй Бібліотеку «Дня» рідній школі», до якої долучилися чимало небайдужих. Зокрема Моршинська міська рада придбала комплекти книжок з Бібліотеки «Дня» («Україна Incognita» та публіцистичний триптих про новітню історію) для талановитих дітей краю; голова фермерського господарства «Добра корівка» Микола Кміть придбав повний комплект видань для бібліотеки села Подорожнє; депутат Львівської обласної ради Всеволод Білас — для міської бібліотеки Моршина; керівник підприємства «Укргеодор» Микола Зелінський та депутати Моршинської міськради Олег Мельник і Роман Косінський — для бібліотеки Моршинського палацу культури. Роман Косінський також оформив передплату на газету «День» для відновлювально-реабілітаційного центру «Говерла» і придбав книжки для просвітницького центру «Софія».

У ЦЕНТРІ ОБГОВОРЕННЯ В МОРШИНІ ТА СТРИЮ БУВ КНИЖКОВИЙ ТРИПТИХ, ЯКИЙ СПОНУКАВ ПРИСУТНІХ ДО СИСТЕМНОГО АНАЛІЗУ НОВІТНЬОЇ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ

«ЖОДЕН НЕ ВИЙДЕ ЗВІДСИ З БАЙДУЖИМ СЕРЦЕМ»

«Дякую за фотовиставку, чудову за формою та змістом. Без сліз, без емоцій тут не обійтися», — таким були одні з перших слів, написаних у Книзі відгуків фотовиставки, які повторювалися рефреном з вуст усіх відвідувачів експозиції. «Навіть не знаю, яким словом описати враження від фотовиставки... Майже половина робіт змусила усі очі виплакати, тому важко зараз щось сказати. Дуже дякую за те, що «День» приїхав із настільки сильною експозицією робіт до Моршина. Зізнаюся, що в мене вчора зять демобілізувався з АТО, тому біля світлин мені довелося пережити ще сильніші емоції, адже ще дається взнаки цей нестерпний останній рік хвилювань. На фотографії «Дня» неможливо просто дивитися — ви відчуваєте й переживаєте кожен зображений момент, кожен подих. Утім, завжди має бути надія на краще. Особливо вона відчувається біля тих світлин із малими дітьми... Це все, що ми переживаємо сьогодні, однозначно, не дарма», — зазначила стриянка Ірина, очі якої ще навіть не встигли висохнути від сліз.

«У Моршині надзвичайно приємна подія, унікальна тим, що випала чудова нагода людям із різних куточків України та поза її межами відвідати фотовиставку, яка насправді вражає актуальністю, правдивістю, а також своїм мистецьким і суспільним значенням. Певен, що жоден не вийде звідси з байдужим серцем. Заходячи сюди, побачив наших жіночок, які стояли й плакали. Я ще світлин на той момент не бачив. Перша думка була — щось зле сталося, оскільки сльози на їхніх очах. Питаюся: «Що трапилося?» Вони відповідають: «Виставка вражає». Згодом, переглянувши експозицію, зрозумів, чому сльози з’являються на людських очах. Справді неможливо дивитися спокійно, без емоцій, на ті події, які зараз відбуваються в Україні. Але мусимо як християни прийняти той тягар болі, що лежить на плечах кожного з нас, просити в Господа ласки, щоб той час тривоги, втрат і трагедій минув. І щоби Бог дарував Україні перемогу над супостатами, утвердивши в Україні мир і благочестя», — зауважив отець Іван Пецюх.

«СУМ, БІЛЬ, ТРИВОГА, АЛЕ і ГОРДІСТЬ, І НАДІЯ...»

«Значення фотовиставки «Дня» фундаментальне не тільки для самого Моршина — не треба забувати, що сюди звідусіль приїжджають багато туристів. Тому виставка справляє враження далеко не на один Моршин. Фотографії, звісно, вражаючі. Їхні теми — цікаві та актуальні. Кожен сприймає ці світлини по-своєму, переживаючи по-різному вдало передані фотографами історії», — наголосив Ігор Борщ, сільський голова села Подорожнє Стрийського району.

СТРИЯНИ НЕ ЗАЛИШИЛИСЯ БЕЗ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ ПОДАРУНКІВ: БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД ПІДТРИМКИ ІНІЦІАТИВ «Дня» ПЕРЕДАВ КОМПЛЕКТИ КНИЖОК «Дня» МІСЬКІЙ ТА РАЙОННІЙ БІБЛІОТЕКАМ

«Нам дуже приємно, що газета «День» обрала саме наше місто, приїхавши сюди з фотовиставкою. Тепер і жителі, й гості Моршина мають можливість на власні очі побачити ці унікальні, красиві, професійні роботи. Газету «День» читають в усій Україні та поза її межами. Звісно, Моршин не є винятком. Просвітницький матеріал «Дня» цікавий, пізнавальний, доленосний. Статті та проекти цієї патріотичної газети мають глибоку мету та ідею. «День» близький до нас, до нашого життя, до наших проблем. Хочеться подякувати всім організаторам заходу, проте окрему подяку від імені Моршинської міської ради хочеться висловити головному редактору газети Ларисі Івшиній та президентові Благодійного фонду сприяння ініціативам газети «День» Миколі Гриценку. Дякую за те, що привезли до нашого міста таке свято. Наснаги, творчих вам успіхів, вдячних читачів і глядачів, яких, впевнена, буде дуже багато протягом наступного місяця. Тут на фотовиставці панують різні почуття: і сум, і біль, і тривога, але й гордість, і надія, і радість. Байдужими світлини фотовиставки нікого не залишать», — поділилася враженнями начальник Управління соціально-гуманітарної політики Моршинської міської ради Тетяна Левкович.

«ЖУРНАЛІСТИ ДОДАЮТЬ СУТТЄВУ ЧАСТИНКУ ДО КРУГОЗОРУ»

Урочистим відкриттям фотовиставки той день для Моршина не завершився. Згодом відбулося представлення й обговорення книжок із Бібліотеки газети «День» за участю упорядника та автора видань із серії «Новітня історія для чайників» Івана Капсамуна та Валентина Торби, яких у місто відрядила головний редактор видання Лариса Івшина, на жаль, не маючи змоги приїхати особисто. А наступного дня аналогічна презентація відбулася в Стрию, куди команда «Дня» завітала на запрошення місцевої інтелігенції. До речі, стрияни не залишилися й без інтелектуальних подарунків: Благодійний фонд підтримки ініціатив «Дня» передав комлекти книжок міській та районній бібліотекам Стрия, а також з допомогою представниці «Майдану Стрийщини» Галини Андреєвої — «Хаті-читальні» м. Маріуполь. Зустрічі в Моршині та Стрию багато в чому перегукувалися, проте й дещо відрізнялися, оскільки русло інтелектуальної бесіди часто визначала саме аудиторія, яка активно долучалася до дискусії. У центрі обговорення був книжковий триптих, який у свою чергу спонукав присутніх до системного аналізу новітньої історії України. Зокрема йшлося про те, що Україна до сьогодні перебуває в суспільно-політичному «котлі» внаслідок ланцюжка хибних кроків влади ще в 90-х роках; детально аналізувалося значення резонансної «справи Гонгадзе — Подольського», а також йшлося про самоідентифікацію українців і чому немає різниці між Стриєм, Сватовим і Луганськом.

«ПРОСВІТНИЦЬКИЙ МАТЕРІАЛ «Дня» ЦІКАВИЙ, ПІЗНАВАЛЬНИЙ, ДОЛЕНОСНИЙ. СТАТТІ ТА ПРОЕКТИ ЦІЄЇ ПАТРІОТИЧНОЇ ГАЗЕТИ МАЮТЬ ГЛИБОКУ МЕТУ ТА ІДЕЮ», — КАЖУТЬ У МОРШИНІ

«Цікаво та пізнавально слухати розумних людей, журналістів, письменників, які працюють над осмисленням сучасного політикуму. Цікаво, зокрема, почути ту думку, яка в чомусь, можливо, відмінна від власної, — прислухатись врешті-решт, переглянути свої погляди. Йдучи вперед і розвиваючись, людина схильна до того, щоб коригувати певні свої погляди. У чомусь ми сумніваємося, в чомусь впевнені... А журналісти «Дня» додають до вашого кругозору нову частинку суттєвого. Якщо суспільство порівняти з кісткою, яка обростає м’ясом, то роль цієї основи, цього інтелектуального кістяка, що рухає країну вперед, виконує саме «День». Завдяки тому, що до сенсів газети прислухаються інші люди, ця кістка з часом усе більше обростатиме м’ясом, стаючи сильнішою», — поділився враженнями від презентації депутат Моршинської ради Роман Косінський.

ЗА АКТИВНЕ СПРИЯННЯ ПРОВЕДЕННЮ ЧИТАЦЬКОЇ ДИСКУСІЇ В СТРИЙСЬКОМУ АНТИКАФЕ «ГОРИЩЕ» АДМІНІСТРАТОР ПОЛІНА СЕМЬОНОВА ОТРИМАЛА ФІРМОВУ ФУТБОЛКУ «Дня». ДО РЕЧІ, ВСІ ОХОЧІ МОЖУТЬ ЗАМОВИТИ ЇЇ У МАГАЗИНІ НА САЙТІ «Дня»

«Я сам свідок тих подій, про які детально та правдиво написав Валентин Торба у своїй книжці. Можу підписатися під кожним словом, яке тут написано. Це воістину справедливі та щирі слова українського патріота, які передають суть трагедії, суть злочину, який має місце в Луганську. Щодо самої бесіди з авторами «Дня», то тут слід зауважити, що пройшла вона в надзвичайно щирій атмосфері взаєморозуміння та взаємоповаги, коли кожен мав можливість висловити свою точку зору. Як історик, можу сказати, що деколи в нас превалював дещо спрощений підхід до проаналізованих подій, які мають не лише зовнішні корені, а й внутрішні коди. Для мене те, що нині відбувається на Донбасі, — це повстання «совка», повстання людей, вихованих на радянському інтернаціоналізмі, який зараз підмінюється традицією російського імперіалізму. Звісно, нам бракувало часу, щоб заглибитися в настільки детальний аналіз. Без сумніву, всі ми вдячні журналістам «Дня», які посіяли сьогодні слова правди, котрі ми почули», — зауважив тимчасовий переселенець із Луганська Олександр Сікілінда, який наразі займається громадською діяльністю в «Майдані Стрийщини».

ФОТОВИСТАВКА «Дня» В МОРШИНІ ВІДКРИТА З 10.00 ДО 22.00 ЩОДНЯ ДО 14 СЕРПНЯ. ВХІД — ВІЛЬНИЙ!

Нагадаємо, що включно по 14 серпня гості Львівщини можуть сміливо додавати ще один пункт до переліку місць, які б хотіли відвідати в місцевій туристичній перлині Моршині. Саме в місцевому Палаці культури (вул. Івана Франка, 52) розташувалася експозиція найкращих світлин Міжнародного фотоконкурсу «День»-2015. Враження відвідувачів надихають!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати