Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дерева в Харкові просять води і допомоги

Громадський активіст «достукався» до міськадміністрації, щоб урятувати зелені зони
23 серпня, 12:38

«Клімат змінився, став жарким і посушливим, а міська влада і мешканці виявилися до цього не готовими. Тому в усьому Харкові масово гинуть дерева, і зелені зони скорочуються на очах!» — стурбований громадський активіст Сергій Чадромцев, який другий рік веде мирну, але наполегливу боротьбу за збереження «легенів» міста.

Вперше він звернувся до міськради з проханням організувати посилений полив зелені влітку минулого року, коли виявив дерева, які засихають у найрізноманітніших частинах міста. «Тоді жодної реакції від влади не було, — говорить член ГО «Зелений Фронт». — Також жодної програми не розробила наша організація, і літо закінчилося. Цього року я вирішив діяти за власною ініціативою, написав декілька заяв до керівних органів із конкретними пропозиціями для зміни ситуації». Цього літа представники влади нарешті почули громадського еколога, помічник міського голови Олексій Артикуленко провів із ним три зустрічі і вислухав його пропозиції щодо порятунку зелених насаджень. А 21 серпня представник міськради Семен Хмельницький спільно з Сергієм провів інспекцію проспекту Леніна, вулиці Скрипника і частини Московського проспекту, оглядаючи стан придорожніх дерев. Поки представники влади не зробили офіційних заяв про підсумки огляду, хоча Семен Хмельницький запевняє, що пропозиції громадського активіста — конструктивні, і урядовці готові взяти їх до відома.

Сутність пропозицій зводиться до простих заходів — налагодити екстрений, частіший полив дерев, прибрати асфальт і плитку біля крамниць у місцях, де деревам складно дихати. «Біля дерев має бути багато відкритого ґрунту, два на два метри, — цитує законодавчі норми Сергій Чадромцев. — Земля має бути скопана, в ній має бути сформовано лунку для поливу». Активіст нарікає, що ці норми практично не виконуються, лише в одиничних випадках висадка і утримання дерев відповідають вимогам закону. Тому, враховуючи зміни клімату, ситуація із зеленню близька до критичної. Виправити її сьогодні — у наших силах, упевнений Сергій.

Громадський активіст вважає, що, окрім урядовців, за станом зелених насаджень мають стежити звичайні мешканці будинків, а також керівники і власники різних підприємств і закладів міста — кав’ярень, бутиків, банків. Він закликає їх поливати й рятувати дерева, не чекаючи на вказівки чи покарання. І — підштовхувати до активних дій владу.

«Не потрібно мітингувати, воювати! Тут потрібна солідарність. Солідарність громадських організацій та адміністрації, співпраця приватних підприємців, керівників підприємств, мешканців і влади. І тоді ми всі відчуємо сильний ефект від поліпшення мікроклімату в місті», — впевнений Сергій.

Після спільної інспекції Сергій Чадромцев надіслав до міськради чергову конкретну пропозицію. Щоб вирішити проблему дерев, які засихають, активіст, аналітик комп’ютерних систем за фахом, пропонує встановити систему контролю клімату для міста. Комплекс включає електронні системи поливу вздовж вулиць, закупівлю нових машин і запровадження схеми обов’язкового догляду за деревами з відповідальністю як мешканців міста, так і офіційних осіб.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати