Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Домашній ювілей

27 лютого, 00:00

Для Театру російської драми 130-ліття Лесі Українки — ювілей майже домашній. Так, напевно, повелося ще з 1941 року, коли театр отримав ім’я української поетеси після приголомшливого глядацького успіху спектаклю Костянтина Хохлова «Камінний господар». І пізніше — «У пущі» Лесі Українки та «Сподіватися» в постановці Юрія Шевчука на кону Російської драми ставали помітними подіями театрального життя, маючи довгу, гарну сценічну долю.

Останніми роками ми на багато які події, імена і факти нашої культури стали дивитися об’єктивніше та об’ємніше. І нинішній ювілей чудової української поетеси — гарний мотив представити її постать у всій повноті, перегорнути сторінки її біографії, побачити в Лесі Українці жінку зі складним особистим життям, поетесу зі своєю особливою, дуже індивідуальною мовою і стилем, громадського діяча з яскраво особистісним ставленням до історії та сучасності, політики та релігії, проблем української літератури, театру і культури загалом.

Щоб зробити сторінки історії театру, якi безпосередньо пов’язані з ім’ям поетеси, наочнішими, «Лесине фойє» оформили композицією, що поєднала афіші та фотографічні колажі спектаклів за її творами. Тут же розмістилася тематична виставка фондів державного театрального музею.

Згідно із задумом художнього керівника театру Михайла Рєзниковича, нове покоління акторів трупи, працюючи над програмою ювілейного вечора, отримало можливість на практиці доторкнутися до драматургії Лесі Українки, а для виконавців старшого покоління — це мотив пригадати своє недавнє творче минуле. Програму вечора таким чином становили монологи і сцени з п’єс, драматичних поем у виконанні Івана Марченка, Юлії Циватої, Наталі Лисенко, Олександра Нікітіна, Юрія Трифонова, Ганни Нещерець, Сергія Миговича, читання віршів народною артисткою України Лідією Яремчук, заслуженою артисткою України Ольгою Кульчицькою, актрисами Ганною Наталушко, Наталією Долею, Таїсією Бойко, Ольгою Когут. Окрасою програми стали спогади народних артистів України Анатолія Решетникова, Олександри Смолярової, Мальвіни Швідлер про творчу роботу над спектаклем «Камінний господар».

Поетична музика переплелася тут із музикою пісень Вадима Ільїна та Вікторії Шпаковської на вірші Лесі Українки у виконанні Світлани Мельської, дуету Надії Кондратовської та Олександра Бондаренка, Таїсії Бойко.

Наскрізна лінія ювілейного вечора визначилася в його веденні Михайлом Рєзниковичем, де, власне, і були виписані ті різноманітні грані життя і творчості Лесі Українки, які зробили її таким яскравим, пам’ятним і високим явищем української культури.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати